İn-an Hareketi, cinsiyet eşitliği çalışmalarına “Sesi Açıyoruz” programıyla başladı

İn-an Hareketi, faaliyetlerine “Sesi Açıyoruz” program serisiyle başladı. Prof. Dr. Itır Erhart’ın konuk olduğu programın ilk bölümü, geçtiğimiz günlerde Harvard Business Review’ın sosyal medya kanalında yayınlandı.

İş dünyasında cinsiyet eşitliğine dair toplumsal farkındalık yaratmak için yapılan çalışmaların sayısı her geçen gün artarken, kadın istihdamına ilişkin gelişmeler halen yetersiz kalıyor. Statista’nın açıkladığı verilere göre 2022’de globalde 3,3 milyar kişi istihdam edilirken, bunun yalnızca yüzde 39,39’unu kadınların oluşturduğu kaydediliyor. Öyle ki kadınlar küresel işgücünün yüzde 47,7’sine sahipken, yalnızca yüzde 27,1'inin yönetici ve lider olduğu görülüyor ve Türkiye’de de benzer bir tablo izleniyor. Borsa İstanbul'a kayıtlı 475 şirketin yönetim kurullarındaki liderlerin 2021’de yüzde 16,7’sini kadınlar oluştururken, bu oranın 2022’de yalnızca yüzde 4,79 arttığı belirtiliyor. 

Ülkemizdeki kadın istihdamını artırmak ve kadınların iş dünyasındaki varlığını desteklemek için başlatılan İn-an Hareketi, faaliyetlerine "Sesi Açıyoruz" program serisiyle başladı. Cinsiyet eşitliğine yönelik sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştiren tanınmış isimlerle söyleşilerin yapılacağı programın sunuculuğunu, Twiser CGO’su ve İn-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar Taşkın Öztürk üstleniyor. Harvard Business Review’ın sosyal medya kanalında yayınlanacak programın ilk bölümünde, topluluğa ilham kaynağı olan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Itır Erhart konuk edildi. Prof. Dr. Itır Erhart'ın deneyimlerinden yola çıkılarak iş hayatında cinsiyet eşitliğini sağlamak için, gerek birey gerekse toplum olarak neler yapılabileceği tartışılırken, kadınlara toplum içinde atfedilen roller de değerlendirildi. 

Cinsiyet eşitliği hakkında toplumsal değer yaratacağız
Programda cinsiyet eşitliğini sağlamak için yapılan çalışmalarda birlik olmanın ve iletişimin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Itır Erhart, bunun için öncelikle bireylerin ön kabullerini en baştan değerlendirmeleri gerektiğine değindi, değişimin kişilerin kendinde başladığını vurguladı. Öte yandan tecrübelerinden hareketle kadınların meslek hayatlarında karşılaşabileceği olumsuz durumlarda sergileyebileceği davranış modellerine ve tutumlara dair önerilerde bulundu. 

İn-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar Taşkın Öztürk ise konuya dair düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: "İş dünyasında cinsiyet eşitliği yaratmak için hem globalde hem de Türkiye’de birçok başarılı projeye imza atılıyor. Ancak paylaşılan istatistikler, kadınların işgücüne katılımının ve lider kadınların oranının düşük olduğunu gösteriyor. İn-an Topluluğu olarak biz de kadınların iş dünyasına katılımını artırmak ve çalışan kadınların koşullarını iyileştirmek, statülerini pekiştirmek için Sesi Açıyoruz başlıklı program serisine başladık. Bu programla birlikte yalnızca bireyleri cinsiyet eşitliği için dönüşüme teşvik etmekle kalmayıp, aynı zamanda bu konuda değer yaratmayı amaçlıyoruz. Kadınların iş dünyasındaki varlığını desteklemek için gelecek dönemde farklı projelere de imza atmayı hedefliyoruz."

Eşitlik ve kapsayıcılık konularında farkındalık oluşturacağız
Çalışmalarına destek olmak isteyen herkesin faaliyetlerini yakın zamanda açılacak internet sitelerinden takip edebileceğini söyleyen İn-an Hareketi’nin Kurucusu Bahar Taşkın Öztürk, "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yanı sıra eşitlik, kapsayıcılık konularına farkındalık yaratmak için çalışan bir topluluğuz. Amacımız konuşulmayanların konuşulması ve hem bireysel hem de toplumsal bilincin oluşturulması. Bu doğrultuda insanların hikayelerini anlatabilmesi için de internet sitemizde ‘Paylaşmak İstiyorum’ isimli bir bölüm oluşturduk. Böylece platformumuz fikirlerini paylaşmak isteyenlerin buluşma noktası olacak. Her statüden, ırktan, dinden, cinsiyetten bireyleri bir araya getiriyoruz. Kurumlara yönelik çalışmalar yapan STK’lar (sivil toplum kuruluşları) ile de ortak projeler yürüterek sesimizi daha geniş kitlelere ulaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir