Henry Ford'dan 5 Değerli Girişimcilik Dersi

  • Henry Ford'un işindeki başarısı, onun sık sık otomobili icat eden adam olarak lanse edilmesine neden olur ancak bu doğru değildir.
  • Başarısızlık hakkında düşünme eğilimimizi değiştirmeliyiz. Çünkü ancak bu şekilde başarısızlıklardan olumlu bir şeyler çıkartabiliriz.
  • Henry Ford'a göre, insanların ne düşündüğü önemli değildir, sadece onlara ne kadar iyi hizmet verildiği önemlidir.

  • Sunacak hiçbir şeyiniz yokken ya da az bir şeye sahipken kendiniz için bir yürüyen reklam olmayın.

  • Yaptığınız işte bir değer yaratmanız son derece önemlidir. Zaten bir değer yaratırsanız, para da kazanırsınız.

  • İlgili Yazı: Henry Ford'dan 10 Önemli Başarı Dersi


Amerikan otomobil üreticisi Ford'un kurucusu olan Henry Ford, hiç şüphesiz dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı girişimcilerinden biri olarak adlandırılabilir. İş hayatındaki büyük başarılarının yanı sıra, birkaç başarısızlık da yaşayan iş adamının hayatı, güçlü bir girişimcilik felsefesine işaret eden müthiş alıntılar ve hatıralarla doludur. Buradan hareketle Forbes da Henry Ford'un hayatından çıkarılabilecek beş girişimcilik dersini derledi.

Yaptıklarınızda, İnsanların Onu İcat Ettiğinizi Düşünecekleri Kadar İyi Olun

Henry Ford, sık sık otomobili icat eden adam olarak takdir edilir. Bu doğru değil, ancak Ford, gerçekten otomobiller konusunda çok tutkuluydu ve onların, Amerikan ve dünya kültüründeki varlıkları üzerinde fazlasıyla etkiliydi. Eğer büyük bir varlık ve güçle bir iş yaparsanız, insanlar sizi algılayacak ve işinizde öncü olarak tanımlayacaklardır. Bu, en öncelikli gerçeğinizi özgürleştirmekle ilgili bir şey. Sevdiğiniz şeyi, en hararetli ve heyecanlı duygularınızı ateşleyen şeyi yapın. Bunu yaptığınızda, aşkınızın bulaşıcı olduğunu görürsünüz ve yaptığınız şeyde ne kadar iyi olursanız, o kadar çok insan da o şeyi sevecektir.

Başarısızlık, Yeniden Başlamak İçin Bir Fırsattır

Henry Ford, en sonunda başarıya ulaşmadan önce defalarca başarısız oldu. Böyle bir yörünge girişimciler arasında inanılmaz yaygındır. İnsanın, başarısızlıklarını önemsiz gibi lanse etme eğilimi vardır. Fakat gerçek şu ki, hiç kimse başarısızlığa karşı bağışık değildir. Ki bu, iyi bir şeydir, çünkü başarısızlıklar sadece olumsuz olaylar olarak gizlenmiş fırsatlardır. Ya da Henry Ford'un da bir keresinde söylediği gibi:
"Başarısızlık, sadece yeniden başlamak için bir fırsattır, bu sefer daha akıllıca."
Diğer bir deyişle, başarısızlıklarımızı öğretmenlerimiz olarak kabul etmeliyiz. Ancak doğal olarak hiç kimse başarısız olmaktan hoşlanmaz. Planlarımız istediğimiz sonucu vermediğinde, bu, iyimserlik ve momentum hissiniz için oldukça yıkıcıdır. Bu yüzden başarısızlık hakkında düşünme eğilimimizi değiştirmeliyiz. Çünkü ancak bu şekilde başarısızlıklardan olumlu bir şeyler çıkartabiliriz. Hatalar meydana geldiğinde, duygusal hayal kırıklığına odaklanmamaya çalışın ve bunun yerine, zihinsel kazanım üzerine odaklanmaya çalışın. Her başarısızlık içinde değerli bilgiler barındırır. Bu nedenle kendinize "Neyi yanlış yaptım?" ve "Bir dahaki sefere olaylara nasıl farklı bir şekilde yaklaşabilirim?" gibi doğru sorular sormaya çalışın. Hatalar, sadece yaşam deneyimi sırasında aldığımız bir geri bildirim biçimidir ve bizi neyin işe yaramadığı konusunda eğitirler. Eğer dinlemeyi başaramazsak ve kendimizi tekrarlamaya devam edersek, işte o zaman gerçekten başarısızlığa mahkum oluruz. Ancak eğer yakınlaşırsak ve başarısızlık ortaya çıktığında yörüngeleri gözden geçirme alışkanlığını edinirsek, sonuçta gerçekten başarılı olma şansına sahip oluruz.

Sahne Arkasında, Başka Hiçbir Yerde Olmadığın Kadar Güçlü Olun

Bir girişimcinin yapmak istediği son şey, kapalı kapılar ardında sağlam bir oyuna sahip değilken diğerlerine karşı etkileyici görünme tuzağına düşmektir. Hepimiz hayatımızda böyle insanlarla karşılaşıyoruz ve bir süre sonra bu insanların söylediklerini ciddiye almamaya başlıyoruz. Bu tür insanların, değerli bir ürün ya da hizmet oluşturmaları pek mümkün değil. Ve dolayısıyla bu tür insanlar, bir girişimci olma konusunda da pek bir şansa sahip değiller. Henry Ford'un da dediği gibi:
"Kalite, hiç kimse bakmadığı zaman onu doğru yapmak anlamına gelir."

Başka bir deyişle, etkilemek için var olmayın. Süreç ile meşgul olun ve ayrıntılar ile uğraşın. Dahil olduğunuz her şeyin en küçük yönüne kadar kusursuz bir karar verin. İnsanlar bunu görmeseler bile, hissedeceklerdir. Son olarak Ford'a göre, insanların ne düşündüğü önemli değildir, sadece onlara ne kadar iyi hizmet verildiği önemlidir.

Gösteriş Düşkünü Olmayın

Henry Ford'un kıyafet seçimiyle ilgili harika bir hikaye vardır. Ford'un görünürde mütevazı olduğu ve resmi olmayan kıyafetler giydiği biliniyordu. Bir gün sekreteri ona neden daha şık giyinmediğini sordu. Ford, herkesin, onun zaten Henry Ford olduğunu bildiğini ve bu yüzden bu gerçeği vurgulamak zorunda olmadığını ifade ederek bu görüşle alay etti.

Daha sonra bir dünya turu sırasında, Ford kendisini hiç kimsenin tanımadığı yabancı topraklarda buldu. Bu nedenle sekreteri ona tekrar daha az mütevazı kıyafetler giymesini önerdi. O ise başlangıçta Henry Ford olduğunu bile bilmeyen insanlar için giyinmekle uğraşmak istemedi. Çünkü zaten onu tanımıyorlarsa, bütün gözlerin onun üzerinde olması gibi bir durum söz konusu değildi. Bu yüzden sadece kendisi gibi görünecekti.

Tabii ki, bu zamana kadar, Ford zaten ulaşılmamış başarının baskılarını hissetmeyen ünlü ve varlıklı bir adamdı. Bazıları kişisel imajına ilgisizliğini dünya çapındaki saygınlığından kaynaklanan bir dış merkezlilik olarak görebilir. Yine de kıyafet tercihini bildiren temel inançlar, tüm girişimciler için harika bir tavsiyedir. Sunacak hiçbir şeyiniz yokken ya da az bir şeye sahipken kendiniz için bir yürüyen reklam olmayın.

Sadece Para Kazanmaya Çalışmayın

Henry Ford, "Paradan başka hiçbir şey yapmayan bir iş, zayıf bir iştir." der. Pek çok işletme, aslında para kazanmak için varlığını sürdürür. İnsanların zayıf dürtülerini ya da daha da kötüsü, yalnızca acil ihtiyaçlarını avlarlar. Bu tarz işletmeleri yönetenler, birçok lüksün tadını çıkarabilirler. Ama işlerine bir değer katmazlar ve bunu umursamazlar.

Büyük hedefleriniz varsa, bir değer yaratmanız son derece önemlidir. Zaten bir değer yaratırsanız, para da kazanırsınız. Pek çok girişimci, finansal başarıya ulaşıyor, çünkü insanların hayatlarında önemli bir rol oynuyorlar. Yani, para asla amacınız olmamalı. İnsanlar, Henry Ford'u sadece çok para kazandıran bir adam olarak hatırlamıyorlar. İnsanlar onu, her şeyden önce seri üretim hattını ünlü kılan ve bu süreçte harika otomobiller üretip satan kişi olarak hatırlarlar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir