Google'dan Tehlike Altındaki Diller İçin Çalışma

Google, tüm dünyada sunduğu servisleriyle belki de dünyadaki tüm dillerle haşır neşir olmuş durumda. Özellikle ana servisi olan arama motoru, her ülkenin ya da bölgenin kendi dilinde yayın yapmasını zorunlu kılıyor. Kültürel farklılıkların en önemli unsuru sayılan diller son dönemde tehlike altındalar. Google'ın sitesinde yer verdiği 3054 dil, uzmanların yorumlarına göre yaklaşık 2100 yılında tamamen yok olacak ve hiç konuşulmayacaklar. Bu da dünya üzerindeki dillerin yarısının kökünün sona ereceği anlamına geliyor.

İşte bu sebepledir ki Google tüm dünyaya farklı dillerde seslenirken, bölgelerimizde var olduklarını bile bilmediğimiz dillerle bizleri tanıştırmayı amaçlayarak, yok olmalarının önüne geçmek ve yaşam sürelerini uzatmayı görev olarak üstleniyor. Google.org'un başlattığı bu kurumsal sosyal sorumluluk projesi tabii ki sadece bir web sitesi ve videolardan ibaret değil. Çünkü dil yaşayan bir varlık ve onu besleyen en önemli unsur, dilin kullanılması ve dil bilimciler tarafından üzerinde çalışmalara gerçekleştirilmesi. Bu sebeple Google öncelikle First Peoples’ Cultural Council ve Michigan Üniversitesi The Institute for Language Information and Technology ile birlikte çalışarak bu farkındalığı tüm dünyaya yaymayı planlıyor.

[video id="Bn2QbwcjmOI" site="youtube"][/video]

 

Gelelim şu anda elimizde somut olarak yer alan web sitesinin içeriğine: endangeredlanguages.com adresinden ulaşılan web sitesi tehlike altında bulunan 3054 dil ile ilgili kapsamlı tanıtım bilgileri ve dillerden örnekleri barındırıyor. Ayrıca sizde yok olmaya yüz tutan bu dillerden birinin kullanıldığı bölgede yaşıyor ve bu projeye destek vermek istiyorsanız, ses,video ve metin dosyalarını sisteme yükleyebiliyorsunuz. Web sitesinde bulunan haritada Türkiye'de tehlike altında olan 8 dil olduğunu görüyoruz, ve bunlardan bize en tanıdık gelende Gürcistan ve Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında konuşulan Lazca oldu.

Projenin kısa süre içerisinde farkındalık yaratması en büyük arzumuz. Coğrafi olarak önemli bir geçiş noktasında olan ülkemizin bu konudaki zenginliği aşikar. Umarız ülkemizde bu şekilde yok olmakta diller ile ilgili gerek üniversitelerimiz gerekse Türk Dil Kurumu'muz çalışmalar gerçekleştirirler ve genç nesillere aktarımını sağlarlar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir