Gen Düzenleme Teknolojisi CRISPR Dünyayı Değiştirebilir

CRISPR Nedir?

CRISPR teknolojisi günümüzdeki pek çok soruna çözüm bulabilecek güce sahip. DNA devriminin başlangıcı olarak tanımlanıyor. Öncelikle kısaca CRISPR'ın ne olduğundan bahsedelim. CRISPR; genetikçilerin ve tıp araştırmacılarının, genomun çeşitli kısımlarına ekleme, çıkarma ya da DNA dizilimininde değişim yapmalarına olanak tanıyan özgün bir teknolojidir. CRISPR, benzer genetik çalışmalara göre daha ucuza mal edilebiliyor, kullanımı daha kolay üstelik daha etkili.

  Bugüne Kadar CRIRP ile Neler yapıldı?

  • 2017 yılının başında kronik ağrılara yol açan doku hasarını önlemek için sorumlu genler üzerinde yine CRISPR teknolojisi kullanıldı.
  • Bilim insanları CRISPR kullanarak fareler üzerinde kanserli hücrelerin komuta merkezini direkt olarak hedef almayı ve etkisiz hale getirmeyi başardıklarını duyurdu.
  • Haziran ayında Parkinson hastalığına yol açan beyin hücrelerinde *–bulunan alpha-synuclein proteininin görüntülenmesi ve izlenmesi için yine CRISPR kullanıldı
  • 2017 yılının Ağustos ayında bir grup bilim insanı, insanlarda ani kalp kası sertleşmelerine yol açıp ölüme sebep olan MYBPC3 adlı genin taşıdığı genetik mutasyonu embriyo hücreleri üzerinde etkisiz hale getirdiklerini duyurdu.

Peki Bu Teknoloji ile Başka Neler Yapılabilir?

Genetik bozuklukların tedavisi

2017 yılı içerisinde Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’ndeki bilim insanları CRISPR’yi, bazı insan embriyolarında yaşayan kusurlu genlerden birini silmek için kullandılar ve sonuç oldukça olumlu oldu. Bununla birlikte bu tedavi methodunun henüz kullanıma geçirilmesi düşünülmüyor. Nitekim insan embriyosundaki sağlıklı genlerin değiştirilmesinin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağı şu an için bilinmiyor. Bu yüzden konuyla ilgili araştırmalar devam edecek.

CRISPR hastalığa sebep olan mikropları yok edebilir

HIV (AIDS) virüsüne karşı son 20-30 yılda çok büyük gelişmeler kaydedildi. Eskiden kesinlikle öldürücü bir etkiye sahip olan HIV’ye karşı, artık yaşamı devam ettirebilecek kadar tedavi sağlandı. Buna karşın HIV halen büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Çin’deki bilim insanları, Temmuz 2018’de başlayacakları CRISPR kaynaklı çalışmalarla HIV virüsünün bu yöntemle yok edilmesine uğraşacaklar.

Nesli tükenmiş türler diriltebilir

2017 yılında Harvard Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan George Chruch, ekibinin mamut-fil karışımı bir embriyo geliştirmekten sadece 2 yıl uzakta olduğunu belirtti. Bu gelişme gerçekleşirse, daha önce nesilleri tükenmiş ama fosillerine halen erişilebilen türler tekrardan oluşturulabilir. Bu devrim olmasının yanı sıra, çağ kapatıp açacak kadar efsanevi bir buluş olacaktır.

Yeni ve sağlıklı yiyecekler

CRISPR’nin tarım alanında da büyük değişikliklere yol açacağı konuşuluyor. CRIPSR kullanılarak, New York’taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı tarafından, yetişen domateslerin boyutunu, dallanma mimarisini ve daha fazla hasat alınabilmesi için bitkinin şeklini belirleyen genleri düzenlemek için bir yöntem geliştirdiği açıklandı. Gelecekte bu sayede mevsim farklılıkları olmaksızın, sevdiğimiz her sebze ve meyveyi hem daha ucuza, hem de daha sağlıklı bir biçimde tüketebiliriz.

Kaynak:http://www.bizsiziz.com

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir