Geleneksel başarı anlayışını değiştirmeye odaklandık

Her gün milyonlarca tüketiciye dokunan CarrefourSA’nın 30 yıllık serüvenini ve gelecek hedeflerini CarrefourSA Tedarik Zinciri, E-Ticaret, CRM ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Burçin Çelik ve CarrefourSA Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Melis Karatay Ebin ile konuştuk.

Türkiye'deki ilk mağazasını 30 yıl önce açan CarrefourSA, bu süre zarfında zincir market sektöründe başarı hikâyesini sürdürmeye devam ediyor. 55 ilde 1000’den fazla mağazası, online marketi ve 14 deposuyla 11 bine yakın kişiye istihdam sağlayan marka, attığı her adımı “Doğrusu CarrefourSA’da” çatısı altında birleştiriyor. Her gün milyonlarca tüketiciye dokunan CarrefourSA’nın 30 yıllık serüvenini ve gelecek hedeflerini CarrefourSA Tedarik Zinciri, E-Ticaret, CRM ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Burçin Çelik ve CarrefourSA Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Melis Karatay Ebin ile konuştuk.

30 yılda sayısız ilke imza atan bir şirket olarak yeniliğin ve öncü olmanın peşinden koşmaya devam eden ve 1993’te İçerenköy’deki ilk mağazasıyla Türkiye’yi hipermarket konseptiyle tanıştıran CarrefourSA, Türkiye’nin en köklü gruplarından Sabancı Topluluğu ortaklığıyla 30 yıldır organize gıda perakendesine getirdiği yenilikler ile başarı hikâyesini sürdürmeye devam ediyor. 

55 ilde 1000’den fazla mağazası, Online Marketi ve 14 deposuyla 11 bine yakın kişiye istihdam sağlayan CarrefourSA, her gün yüzbinlerce insanın evine ve sofrasına girmekle kalmıyor; 8 bin çiftçisi ve bayileriyle yerel üreticiden girişimciye kadar hayatın her alanına imzasını taşıyor. “Kadınların Gücü, CarrefourSA’nın Gücü” diyerek gerek insan kaynakları alanında gerekse ticari iş birliklerinde toplumsal cinsiyet eşitliğin için fayda gözeten CarrefourSA’nın tüm çalışanlarının yüzde 40’ı, Genel Müdürlük ve İcra Kurulu’nun ise yarısı kadınlardan oluşuyor. 

CarrefourSA, bununla birlikte başarı tanımını da yeniden yazıyor. Finansal başarı önemli olsa da çalışanlarına, bayilerine, tedarikçilerine, üreticilerine, dünyaya, insanlığa ve doğaya, kısacası tüm paydaşlarına yönelik bir değer ekosisteminden bahseden CarrefourSA Tedarik Zinciri, E-Ticaret, CRM ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Burçin Çelik, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, CarrefourSA’nın gelecek 30 yılına adım attığımız 2024 yılında sürdürülebilir üretimi merkezimize alarak tarımdan balıkçılığa kadar pek çok alanda yerel üreticiye tüm gücüyle destek verirken, dijital alandaki yatırımlarımızla da Türkiye’de değer yaratma vizyonuyla çalışıyoruz” diyor.

“Pusulamız Doğrusu”
“Türkiye’de faaliyet gösteren ve bu toprakların insanıyla büyümeye devam eden bir şirket olarak, doğrusu üzerine yapılandırdığımız bir anlayışla çalışıyoruz.” diyen Çelik, şöyle devam ediyor: “Pusulamız olan ‘Doğrusu’ mottomuzu yeni nesil gıda perakendeciliğinde çoklu bir değer zinciri yaratma üzerine kurarken amacımız; doğru üreticiden, doğru ürünü temin ederek, doğru hizmet anlayışı, kalite ve fiyatla, doğru noktalardan hizmet sunmak. Ancak değişen müşteri beklenti ve ihtiyaçlarıyla birlikte sektörümüz de her adımı dijitalleşme ve yapay zekâ ile çevrilen bir dönüşümün içerisinde. Ve biz bunu ‘fijital dönüşüm’ olarak adlandırıyoruz. Artık dijital ve fiziki mağazanın beraber yaşandığı bir fijital ortamdan bahsediyoruz. Bizim büyüme formülümüzün de sırrı bu; ‘ezberlenmiş büyüme formülünün ötesine geçerek geleneksel başarı anlayışını değiştirmeye’ odaklandık.

Hedeflerimiz market raflarının çok ötesinde. Bu yüzden kendimizi aynı zamanda bir dağıtım şirketi olarak konumlandırıyoruz. Yani artık sadece son tüketiciye mağazada ürün satan bir perakendeci değiliz; kurumları, üreticiyi ve farklı sektörleri de hedefleyen, kısacası yaşamın her alanına dokunan bir organizasyona dönüştük.” 

Türkiye’nin girişimcileriyle büyüyoruz
“CarrefourSA olarak büyüme ve dönüşümdeki en önemli adımlarımızdan birini 2020 yılında, sektörde ilk kez gerçekleştirdiğimiz bayilik sistemiyle attık” diyen Çelik, “72 bayi ile başladığımız bu yolculukta bugün 350 bayiye ulaştık. Hedefimiz 2025 yılında 1000 bayiye ulaşmak. Sadece bayilerimiz değil şu anda ciromuzun yüzde 15’ini kapsayan öz markalı ürünlerimizle ihracat alanındaki atılımlarımız da devam ediyor. 650 öz markalı ürün sayımız 2024 yılında da artmaya devam edecek. Bu ürünlerin üretiminde de yine yerel üretici ve girişimcilerimizle birlikte çalışıyoruz. Bu iş birliğiyle hem küçük üreticiyi ayakta tutuyor hem de istihdam yaratarak yerel ekonomiye katkı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“Yenilikçi, öncü ve başarılarla dolu bir yıl geçirdik”
Organize gıda perakende sektöründe geleneksel hizmetlerden dijitalleşmeye kadar tüm iş süreçlerinde önemli bir dönüşüm yaşandı. Bu dönüşüm içerisinde e-ticaretle fiziki perakendeyi birbirinden ayırmalarının mümkün olmadığını ifade eden Çelik, “Müşteri deneyimi her geçen gün daha da önem kazanıyor, çoklu kanal yapısına yatırımlar artıyor. Artık kullanıcılar ne tamamen mağazalarda ne de e-ticarette. Biz CarrefourSA olarak bunu fijital olarak tanımlıyoruz. Alışveriş deneyimini daha konforlu bir hale getirebilen hızlı kasa, temassız ödeme sistemleri, Alo Sipariş gibi uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Akıllı etiket ve hızlı kasa gibi uygulamalar ile zaman, kâğıt ve iş gücü tasarrufu sağlıyoruz. Mağaza ve depolarımızda kullandığımız akıllı eldivenler ise süreçleri daha pürüzsüz ve hızlı yönetmemize destek oluyor.” dedi: E-ticaret alanındaki çalışmalarını Hiper, Süper, Mini ve Gurme formatlarına da entegre ettiklerini söyleyen Burçin Çelik, şöyle devam etti: “E-ticaret siparişlerine açık 20 ilde toplamda 75 operasyon mağazamızla ve Türkiye’nin her yerine gönderim yapabilen e-ticaret ulusal deposu ile tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz.Çalışmalarımız kapsamında 2023 yılında da güzel sonuçlar aldık. Yılda online ve fiziksel mağazalarımızla 184 milyon ziyaretçiyi ağırlarken bu alandaki doğru yatırımlarımız sayesinde 2023’ün Kasım sonu itibarıyla 2.3 milyon mobil indirilme ve 10.3 milyon toplam müşteriye ulaştık.

Ödeme noktasında kapıda ve online ödemenin yanı sıra çeşitli dijital ödeme sistemleri, ön ödemeli kartlar, kurumsal kartlar ve CarrefourSA puanlarla müşterilerimizin pek çok şekilde ödeme yapabilmesine olanak sağlıyoruz. Müşterilerimizi yormayacak özelleştirilmiş deneyimleri sunuyoruz. Hem app hem de web kanallarından gelen müşterileri analiz ediyor, günlük detaylı ölçümlemelerle ve kişiye özel ürün önerilerle alışveriş deneyimlerini iyileştiriyoruz.

Tüm iş süreçlerimizdeki dijital çalışmaları bayilerimizi de entegre ediyoruz. Bayiler, tek bir noktadan tüm iş süreçlerini yönetebilsin diye Carrefoursaisortagi.com uygulamasını hayata geçirerek, bayilere ürün tedariki, satış, anlık rapor, limit kontrolleri ve ödeme gibi çoklu kanal teknolojisi ile işlerini hızlandıracak bir altyapı sunuyoruz. Yaz döneminde ise tekne tatili yapan kişiler için tekne market hizmeti veriyoruz. Mavi isimli tekne marketiyle bu yıl sektörde bir ilki daha hayata geçirirken teknelere Drone ile teslimat hizmeti vermeye başladık. 2023 yılı bizim için yenilikçi, öncü ve başarılarla dolu bir yıl oldu. 2024 yılında da yakaladığımız bu başarı ivmesini daha yükseğe taşıyacağız. 

“Gelecek 30 yılımız için yeni bir başarı hikâyesi yazmaya hazırız”
30. yaşını “yenilenmeler, yatırımlar ve yenilikçi iş modelleriyle büyüme yılı” ilan eden CarrefourSA, 2023 yılında stratejik değişikliklerle birlikte yeni iş modellerine yöneldi. Bu konudaki ilk adımını 2017’de Lezzet Arası noktalarıyla attıklarını söyleyen CarrefourSA Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Melis Karatay Ebin: “Bugün halen Lezzet Arası restoranlarımızın yatırımları devam ediyor. Lezzet Arası’nda ızgara çeşitlerinden sulu yemeklere ve dünya mutfaklarından seçme lezzetlere kadar birçok yiyecek alternatifini ulaşılabilir fiyatlarla sunuyoruz. Burada bizi farklılaştıran nokta, tüketicilerin reyondan market fiyatına aldıkları et, balık veya tavuk ürünlerini de restoranda pişirip yeme imkânına sahip olmaları. Müşterilerimiz dilerlerse al-götür servisinden de faydalanabiliyorlar. Şu anda altı ilde 14 Lezzet Arası restoranımız bulunuyor. Diğer bir yatırım aksiyonumuz ise Bulut Mutfak konseptini uygulamaya geçirmemiz oldu. Fiziksel bir restoranın olmamasıyla markalar için düşük yatırım ve işletim maliyeti sunan bu modele yönelik ilk yatırımımızı biz de 2023 yılının Eylül ayında gerçekleştirdik. Biz de bulut mutfak konseptini “CarrefourSA Mutfak” adıyla hayata geçirdik. Bu yatırımın bünyesinde BigBowl, Burger Four, Fried Day Chicken, Hasan Usta Köftevi, L’atelier, Le Penne, Pizza Poli, Sushi Four, Tarihi Kazancı Pilavcısı ve Urla Balıkçısı olmak üzere 10 farklı markayı Getir, Trendyol Yemek ve Yemek Sepeti iş birliğiyle kullanıcılarımızla buluşturuyoruz.

CarrefourSA Mutfak’ta 2024 yılında da yatırımlarımıza devam ederek 10 yeni CarrefourSA Mutfağı daha sistemimize dahil edeceğiz. İstanbul’dan sonra hedefimizde İzmir, Ankara, Eskişehir ve Bursa illeri var. Bir diğer yatırımımız ise Horeca ve mutfak profesyonellerine yönelik. Antalya’da Horeca için büyük bir depo yatırımımız oldu. Ardından “CarrefourSA Profesyonel “ konseptiyle Bodrum’da da ilk Horeca mağazamızı açtık. Bu alana yönelik olarak toplam 80 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Şimdi gelecek 30 yılımız için yeni bir başarı hikâyesi yazmaya hazırız. 2024 yılı ve sonrasında daha yoğun bir şekilde yatırımlarımıza devam edeceğiz.” 

“İletişimde doğru ve samimi bir dilin peşindeyiz”
Dijitalleşmeyle birlikte kişilerin sosyal medya kanalları ile taleplerini doğrudan markalarla paylaşabilmesi ve bu interaktif iletişimin kitleleri harekete geçirebilecek bir güce sahip olmasıyla doğru ve samimi iletişimin her geçen gün daha da önem kazandığı ekleyen Melis Karatay Ebin, CarrefourSA’nın samimi ve başarılı iletişim stratejisini ise şu şekilde anlatıyor: “Organize gıda perakende sektörü birebir müşteriyle temas eden bir sektör. Fiyat politikanız, ürünleriniz, mağazalarınız ne kadar iyi olursa olsun doğru iletişimi kuramadığınızda müşteriyle bağ kuramıyorsunuz. Özellikle yeni nesle ulaşmak için hız, esneklik ve başarı gibi anahtar kelimeleri iletişim stratejimize entegre etmek zorundayız.

Gençlere yetişmek için hem süreçlerimiz hem de teknolojimizle çok daha hızlanmamız gerektiğini biliyoruz. Ancak bunlardan “başarı” çok daha ayrı bir yerde duruyor. Artık müşteri markayı takip ediyor, sosyal olarak değerlendiriyor ve dijital dünyada konuşuyor. Onlarla yaratılan her türlü etkileşimde özel çözümler sunabilmek, bir güven ilişkisi tesis edebilmek, tüm bunları hız ve esneklikle yapabilmek de başarının da temel kriteri. İşte bu nedenle tüm iş süreçlerimizde olduğu gibi iletişim stratejimizin temelinde de “Doğrusu” diyoruz ve tüm iletişim kanallarını, ulaşmak istediğimiz hedef kitleye uygun bir stratejiyle yönetiyoruz.” 

CarrefourSA’nın Doğruları, Yaşam İçin Doğrusu

  • Organize gıda perakende sektöründe sürdürülebilirliği tüm iş süreçlerinde ele alan CarrefourSA, attığı her adımda Yaşam İçin Doğrusu’nu yapıyor. 
  • Sabancı Holding “2050 Net Sıfır” taahhüdüne göre çalışmalarını sürdüren CarrefourSA, 2020 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı ve bu rapor GRI tarafından “kapsamlı” olarak onaylandı.
  • Paris Antlaşması ile uyumlu bir şekilde sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik SBTi (Science Based Targets initiative) taahhüdü vermek için çalışmalarına başladı. 
  • 643 mağazasında, tüm dağıtım merkezlerinde ve Genel Müdürlük binasında sıfır atık belgesi alırken, tüm mağazaları için sıfır atık belgesi çalışmaları devam ediyor. 
  • Carbon Disclosure Project bünyesinde raporlamalar yapan CarrefourSA, 2021 yılı raporlamasında “Su Güvenliği” modülündeki raporlama notunu A Liderlik Seviyesi’ne yükselterek “Su Güvenliği” skorunda dünyada sadece 103 şirketin yer aldığı “Global A List” içerisinde Türkiye’deki tek organize gıda perakendecisi oldu. 
  • Enerji verimliliği alanındaki yatırımları 100 milyon TL’yi aştı.
  • Enerji, iklimlendirme ve aydınlatma otomasyonlarıyla önemli tasarruflar elde etmeyi amaçlayan CarrefourSA, mağazalarında elektrikli araçlar için şarj istasyonları da kuruyor. Şu anda 13 mağazada 23 şarj istasyonu kuran CarrefourSA bu alanda yatırımlarına devam ediyor.  
  • Organize gıda perakendecisi olarak gıdanın geleceği için de çalışmalarına devam eden CarrefourSA, hayata geçirdiği projelerle müşterilerinde de bu bilincin oluşmasını sağlıyor. 
  • “Görüntüsüne Aldanmayın Tadına Şans Verin” ve “Kendi Kabınla Alışveriş” projeleriyle ihtiyaç fazlası tüketimlerin önüne geçiyor.
  • Geri dönüşüm konusunda müşterileri ile birlikte hareket eden CarrefourSA, mağazalarında topladığı bitkisel atık yağları ve pilleri aracı kurumlarla geri dönüştürüyor; gelirini ise Tohum Otizm ve AÇEV’e bağışlıyor.

Üretim İçin Doğrusu
Organize gıda sektörünün öncü markalarından biri olarak tarımın ve üretimin sürdürülebilir olması sorumluluğuyla pek çok çalışmayı hayata geçiren marka, bu çalışmaları, ‘Üretime Doğrudan Destek’ çatısı altında bir araya getiriyor. Üretime Doğrudan Destek Çatısı altında hayata geçirdiği çalışmalar ise şunlar: 

  • Kent Tarımı: Kente yakın köylerde tarımsal üretim yaptırıyor, köylerde yüzlerce kişiye istihdam yaratarak kırsal kalkınmaya destek oluyor. Bugüne kadar hasat ettiği 250 bin bağ ürün ile İstanbul’daki mağazalarının yeşillik ihtiyacının %10’unu bu proje ile karşılıyor. 
  • Heybeli’nin Heybeleri: Heybeliada’daki kadın üreticileri teşvik ediyor. El emeği üretimleri mağazalarında satışa sunarak ekonomik gelir elde etmelerini sağlıyor. 
  • 8 Mart Üretici Kadınlar Pazarı: Farklı illerdeki kadın üreticileri 5 yıldır 8 Mart’ta İstinye mağazasında ağırlıyor. Bu yıl deprem bölgesindeki kadın üreticileri de ağırladı. 5 yıl içinde 45 farklı marka ve kooperatif ile yüzlerce kadın üreticiye ulaştı. 
  • Sorumlu Üretim: Hayvan refahı kapsamında kafessiz yumurta için ilk aksiyon alan markalardan biri. 2030 yılından itibaren yüzde 100 kafessiz yumurta sistemine geçeceğini taahhüt ediyor.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir