Finansal teknoloji pazarlamasının merkezinde güven var

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi desteğiyle hazırlanan Türkiye FinTek Görünümü raporunun son edisyonu, 31 Mayıs'ta yayımlandı. Türkiye’de 659 aktif finansal teknoloji şirketi olduğunu gösteren rapor, sektörde rekabetin hızlandığını da kanıtladı. Vepara Satış Müdürü Mustafa Tunç, finansal teknoloji şirketlerinin nasıl pazarlama yaklaşımları geliştirmeleri gerektiğine dair görüşlerini paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi desteğiyle hazırlanan Türkiye Fintek Görünümü raporunun son edisyonu 31 Mayıs 2023’te yayımlandı. Startups. Watch’un hazırladığı rapor, Türkiye’de 659 finansal teknoloji şirketinin aktif olarak faaliyet gösterdiğini ortaya koyarken, ödeme, bankacılık teknolojileri, blokzinciri-kripto varlık, kurumsal finans ve sigortacılık gibi kategorilerin öne çıkan dikeyler olduğu görüldü. Sektörde artan talebin rekabet için geliştirilecek stratejileri de önemli kıldığını dile getiren elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşu Vepara'nın Satış Müdürü Mustafa Tunç, fintek sektöründe rekabet avantajı yakalamak için nasıl bir pazarlama yaklaşımı geliştirilmesi gerektiğine dair görüşlerini paylaştı. 

B2B müşteriler uzun vadeli ortaklıklar kurmak istiyor
Bir güvenlik şirketinin satış müdür yardımcısı olarak başladığı kariyerinde yaklaşık 20 yıllık satış deneyimi edinen Vepara Satış Müdürü Mustafa Tunç, "Fintek sektöründe üç yıl öncü müşteri olarak tabir edebileceğimiz şirketlerle çalıştım. Daha öncesinde de beş yıl kadar, bir yazılım şirketinde proje yöneticiliği yaptım. Finansal teknoloji sektörüyle tanışıklığım 8 yıllık bir sürece karşılık geliyor. B2B ve B2C pazarlama, hedef kitlenin satın alma kararlarını tetikleyen motivasyonlarının farklılığı sebebiyle birbirlerinden farklı yaklaşımlar gerektiriyor. Zira B2B müşteriler daha uzun vadeli iş ortaklıkları kurmak istiyor, verilerle ve metriklerle karar alıyor, gerçekten akıllarına yatan çözüm sağlayıcıları tercih etmek istiyor. Son kullanıcının satın alma kararları rasyonel gibi görünse de çoğu zaman duygusal faktörlerden etkileniyor” dedi.

Öğretmek, pazarlamaktan daha önemli
Sanal POS, link ile ödeme alma, toplu para gönderimi, abonelik yönetimi gibi çözümler için bir finansal teknoloji sağlayıcısı arayan küçük ve orta ölçekli işletmelerin genellikle online ödeme yetkinlikleri kazanmak istediklerini kaydeden Mustafa Tunç, “Finansal teknolojilerin gelişimi, açık bankacılık ve servis bankacılığı gibi kavramların daha çok konuşulur olması, geleneksel süreçlere yeni çözümleri beraberinde getirdi. Bu noktada B2B müşterilere ulaşmak isteyen finansal teknoloji şirketlerinin pazarlama materyallerini bilgilendirici içerikler olarak tasarlamaları gerekiyor. Kategoriler henüz çok yeni ve olgunlaşma aşamasına yeni yeni başlıyor. Pek çok KOBİ’nin online platformlarla pandemiden sonra daha da yaklaştığını düşündüğümüzde, ürün ve hizmetlerin özelliklerindense o ürünün işletme sahibine sağlayacağı faydaları konuşmak gerekiyor” diye konuştu.

Finansal teknoloji şirketleri nişlere odaklanmalı
E-ticaretin daha büyük müşteriler için de kaçınılmaz olduğunu kaydeden Vepara Satış Müdürü Mustafa Tunç, “Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere ulaşmak isteyen finansal teknoloji şirketlerinin olabildiğince niş alanlara odaklanması, farklı meslek ve ticaret gruplarını hedeflemesi, o alanda bilgi birikimi edinmesi ve hakimiyet kurması açısından önem taşıyor. Bugünün finansal teknolojilerinin olanaklarıyla tanışmamış, bu sebeple iş hedeflerinde beklediği büyümeyi yakalayamayan ve birçoğu da benzer sektörlerde kümelenen çok sayıda işletme sahibi var. Fintek yöneticilerinin bu fırsatları görerek hareket etmesi, pazar penetrasyonunu bu doğrultuda şekillendirmesi gerekiyor. Gerçek faydayı anlatarak bu kişilere ulaşmayı başaran ve ürün/hizmet setlerini bu sektörlerin beklentilerine göre çeşitlendiren finansal teknoloji şirketlerinin pazarlamada rekabet edebilme ve başarıyı yakalama şansı artıyor. Benzer bir durum bireysel kullanıcılar için de geçerli” yorumlarını paylaştı. 

Bu sektörün merkezinde güven var
İş modellerindeki benzerliklerin güçlü bir marka imajı oluşturarak aşılabileceğini ve finteklere rekabet başarısı olarak dönebileceğini vurgulayan Vepara Satış Müdürü Mustafa Tunç, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Paranın baş aktör olduğu ödemeler dikeyinde müşteri ediniminin öncelikli koşulu güveni tahsis edebilmek. Fintek sektörünün merkezinde güven var. Bugün hem KOBİ'ler, hem kurumsal şirketler, hem de bireysel kullanıcılar, bir dijital bankacılık veya finansal teknoloji seçerken açık iletişime, şeffaflığa, yasalara uyulmasına özen gösteriyor. 2022 itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan aldığı elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşu lisansıyla faaliyet gösteren Vepara olarak, bu ilkeler çerçevesinde sanal POS ve dijital cüzdan hizmetleri sunuyoruz. B2B ve B2C kullanıcılara kurumsal ve bireysel finansal işlemlerini yönetebilecekleri, avantajlı ve değerli hissedebilecekleri, inovasyonu deneyimleyebilecekleri ve tüm işlemlerini güvenle gerçekleştirebilecekleri çözümler geliştiriyoruz.”

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir