Fanta, Nazi Almanyası'nda Kolaya Alternatif Olarak Nasıl İcat Edildi?

  • Fanta, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanya'sında Coca-Cola üretimi için gereken bileşenlerin kıtlığından ötürü ortaya çıkmış bir içecektir.
  • 1955 yılında, İtalya'nın Napoli kentinde bulunan bir şişeleme tesisi, yerel olarak tedarik edilen turunçgilleri kullanarak Fanta Portakal üretmeye ve satmaya başladı.
  • Fanta ismi, fantastik anlamına gelen Almanca "fantastisch" kelimesinden gelir.
  • İlgili Yazı: Kola Savaşları: Coca-Cola vs Pepsi

The Local gazetesinin yayımladığı yazıya göre, Fanta'nın, Nazi Almanyası'nda ortaya çıkan bir içecek olduğu yakın zamana kadar pek bilinmemekteydi. Marka, 2015 yılında, 75. kuruluş yıl dönümünü kutlamak için yayımladığı reklamla Nazi kökenini resmi olarak duyurmuştu. Bu reklamdaki anlatıcı, Coca-Cola'da çalışan bazı akıllı kişilerin, kola yapmak için gerekli olan bileşenlerin kıtlığından ötürü, Nazi Almanyası'nda Fanta'yı nasıl icat ettiklerini açıklıyordu. Ancak anlatıcı, bazı ülkeler savaş sırasında Naziler'e ambargo uyguladığı için bileşenlerin zor bulunduğundan bahsetmiyordu. https://youtu.be/qAJXHPaWUWw Bu reklamın yayımlanmasının ardından, Fanta adına konuşan bir sözcü, The Local'e yaptığı açıklamada, reklamın 1940'lı yıllara atıfta bulunmadığını ifade etti ve şunu söyledi: "Tüketicilerimize çocukluklarını hatırlatmak istedik. Örneğin klasik halkalı şişenin kullanıldığı tasarım 1960'lardan geliyor." Bu açıklamaya rağmen, bu reklam hızlı bir şekilde yayından kaldırıldı. Ancak yayından kaldırılana kadar birçok kişi reklamı izlemiş ve bu kişilerin bir kısmı reklamın içerdiği mesajdan ötürü incinmişti.

Fanta, Coca-Cola Sayesinde Nasıl Ortaya Çıktı?

Fanta'nın ortaya çıkmasının ardındaki gerçek hikaye bazen yanlış anlaşılmaktadır. Efsaneye göre Hitler, askerlerinin faşist müttefiki İtalya'dan en iyi portakalları içmesini istemişti, fakat gerçek daha sıradandı. Coca-Cola, savaş öncesi yıllarda Almanya ve Avrupa'nın geri kalanında hızlı bir şekilde büyüyordu. 1933 ila 1939 yılları arasında, Nazi Almanyası'nda satılan Coca-Cola kasalarının sayısı yılda 100 binden 4,5 milyona yükseldi ve Zeit gazetesine göre, bu yüksek talebi karşılamak için 50 fabrika inşa edildi. Marka o kadar popülerdi ki, Hitler için bir propaganda olayı olarak görülen, Berlin'deki 1936 Olimpiyatları'nın resmi sponsorlarından biri haline geldi. Fakat 1939 yılında savaş patlak verdikten sonra, Nazi Almanyası'na yapılan ithalata getirilen çeşitli ambargolar nedeniyle kola yapmak için gerekli şurupları Alman fabrikalarına taşımak gittikçe zor bir hale geldi. Bu nedenle savaş sırasında Almanya'da Coca-Cola üretimi durdu. Buna rağmen Almanya'da bulunan Coca-Cola şirketinin başındaki isim olan Max Keith, tamamen vazeçmek istemedi ve birkaç mevcut bileşeni kolayca bir araya getirdi. Bu yeni tarif, çeşitli endüstriyel işlemlerden gelen artıkları içeriyordu. Fanta'yı meydana getirmek için süt fabrikalarından elde edilen peynir altı suyu kullanıldı ve başta elma olmak üzere, meyve presleme fabrikalarından elde edilen çeşitli meyvelerin artıkları, diğer çeşitli bileşenlerle birleştirildi. Bugün bildiğimiz turuncu Fanta, 1950'li yıllarda turunçgiller ile tatlandırıldı. The Local gazetesine konuşan bir şirket temsilcisinin belirttiğine göre, 1955 yılında, İtalya'nın Napoli kentinde bulunan bir şişeleme tesisi, yerel olarak tedarik edilen turunçgilleri kullanarak Fanta Portakal üretmeye ve satmaya başladı.

"Fanta" İsmi Nasıl Ortaya Çıktı?

Die Presse isimli gazetenin belirttiğine göre, Fanta ismi, fantastik anlamına gelen Almanca "fantastisch" kelimesinden geliyor. Bu isim, ABD'de yer alan Coca-Cola genel merkezi ile birlikte seçildi. ABD'deki tüketiciler, üründen etkilenmemişlerdi ve ürünün satması için heyecan verici bir kelimeye ihtiyacı olduğu düşünülüyordu. Fakat içecek, Alman halkı tarafından fazlasıyla sevildiğini zaman içerisinde kanıtladı. Ancak buna rağmen, savaştan birkaç yıl sonra dünyanın geri kalanında da satışa sunuldu ve 1970'li yıllar itibarıyla global bir popülariteye ulaştı.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir