Facebook geçtiğimiz sene çalışmalarına başladığını duyurduğu ve son olarak şubat ayındaki bir konferansta detaylarını açıkladığı işletmeler , markalar ve organizasyonlar için Groupon tarzı bir sistemi hayata geçirdiğini açıkladı. Sistemin ismi " Facebook Teklif ( Facebook Offer ) "
Sistemin artılarına eksiklerine geçmeden önce nasıl çalıştığına bakalım :
Öncelikle bu sistemin işletme , marka yada organizasyonlara herhangi bir maliyeti olmadığını söylemek gerek. Şartları karşılayan her kuruluş kendi teklifini hiçbir ücret ödemeden kolayca oluşturabiliyor.
Teklif oluşturmak herhangi bir etkinlik oluşturmakla aynı basitlikte. Aynı menüleri kullanarak teklifinizin başlığını , hangi oranda indirim sağlayacağınızı ve teklifinizin ne zaman sona ereceğini seçebiliyorsunuz.
Teklif uygulamasının detaylarını Facebook'un hazırlamış olduğu videodan da görebilirsiniz :
httpv://www.youtube.com/watch?v=B60eo6HcFJg
İlk bakışta işletmeler için avantajlı görünen bu sistem , kendi içerisinde birçok dezavantaj da barındırmakta. Teklif hazırlamadan önce işletmelerin özellikle dikkat etmeleri gereken noktalar var. Bazı öne çıkan noktalar ise şöyle :
Bunlardan ilki teklif hazırlarken işletme olarak işletmenizin büyüklüğünü ve kapasitesini dikkate almak.
Birçok küçük işletme işlerini canladırmak amacıyla bu sistemi kullanıyor ancak iyi düşünülmeden , işletmenin büyüklüğü ve kapasitesi göz önünde bulundurulmadan hazırlanan kampanyalar işletmelerde büyük zararlara yol açmakta. Bu konuya en iyi örnek " Need a Cake " isimli firma. Normalde 26 Sterlinden sattığı kekleri Groupon üzerinden yürüttüğü kampanya ile 6.5 Sterline satacağını duyuran firma , normalde aylık 100 kek olan üretim hacmini gelen siparişler sonucu 8500'e çıkarmak zorunda kalmış , siparişleri yetiştirmek için ekstradan 25 kişiyi işe almak zorunda kalan firma kampanya sonunda yaptığı her kek için 2.5 sterlin zarar etmiş.
Bir diğer dezavantaj ise müşteri hacminde yaşanan azalma
Birçok tüketici daha önce neredeyse üçte biri fiyatına aldığı ürünü yada hizmeti normal fiyatından almak için tekrar o işletmeyi tercih etmiyor. Bu durum ilk başlarda işletmeye gelen müşteri sayısında bir artışa yol açıyor gibi gözükse de tüketicinin indirimli fiyata alışmasından dolayı uzun vadede müşteri kaybına yol açıyor.
Teklif sistemi işletmeler açısından birçok avantaj ve dezavantaj taşıyor. İşletmelerin bu sistemi kullanmadan önce , kendi değerlerini göz önünde tutarak bu kararları vermesi hem kendileri hemde müşteri memnuniyeti açısından büyük önem arz etmekte.