Eşitliğin artması için markalara çok iş düşüyor

Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray ile, sektörün toplumsal cinsiyet eşitliği karnesine dair yorumlarını ve kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmalarını konuştuk.

Toplumun cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık seviyesini ve cinsiyetçi kalıp yargılara karşı tavrını ortaya koymak için yapılan birçok araştırma, hem globalde hem de yerelde çarpıcı veriler koymaya devam ediyor. Araştırmalara göre karnemizde yine pozitif bir tablo yok, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz. Bu bağlamda, Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray ile, sektörün toplumsal cinsiyet eşitliği karnesine dair yorumlarını ve kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmalarını konuştuk.

Eşitliğin artması için markalara çok iş düşüyor
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) hazırladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2022 raporunda Türkiye’nin 146 ülke arasından 124’üncü sırada yer aldığını görüyoruz. Türkiye, toplumsal cinsiyete göre “Ekonomik Paylaşım ve Fırsat” indeksinde ise 134‘üncü sırada. Sektörümüz özelinde cinsiyet eşitliği üzerine yapılmış bir araştırma ya da rakamsal veri bulunmamakla birlikte; sektörümüzün cinsiyet eşitliği anlamında çok yüksek seviyelerde olmadığını gözlemliyorum. Küçük ev aletleri sektörü genel olarak kadınlara hitap ettiği düşünülen bir sektör duruşu sergiliyor, burada daha doğru söylemlerle sektörün cinsiyet eşitliği sergileyen bir noktaya taşınması ve kadın istihdamının da buna paralel olarak artırılmasıyla ürün, hizmet ve ihtiyaçlar bakımından çok daha hızlı ilerleyeceğimizi ve zamanla sektörümüzde cinsiyet eşitliği oranının hızla artacağını öngörüyorum. Bu noktada özellikle markalara çok fazla iş düşüyor. Bu anlamda umut verici adımlar da atılıyor. İlerleyen yıllarda sektörümüzün sadece erkekler ya da kadınların ağırlıklı çalıştığı bir sektör olarak anılacağını değil, kadın ve erkek çalışan sayısının eşit olduğu bir sektöre dönüşeceğini düşünüyorum.  

İnsan kaynağımızda eşitlikçi bir politika sergiliyoruz
Arzum olarak cinsiyet eşitliği konusu önceliklerimiz arasında yer alıyor ve bu anlamda toplum düzeyinde bilinçlendirici reklamlara, projelere imza atıyoruz. İnsan kaynağımızda eşitlikçi bir politika sergiliyoruz. Kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğinde hak ettiği noktaya ulaşması adına reklam filmlerimizde erkek oyunculara ağırlık vererek, ev işlerinin sadece kadınların sorumluluk alanı olarak diretilmesine karşı duruşumuzu gösteriyoruz. Kadınlara yönelik sponsorluk çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz. Böylece kadınların sadece iş hayatında değil toplumun her yerinde eşit bir duruş sergilemesine, güçlenmesine destek oluyoruz. Bu yıl Kadın Futbol Süper Ligi’nde mücadele veren Galatasaray Hepsiburada Kadın Futbol Takımı’nın forma kol sponsoru olduk. Ayrıca 14 yıldır kesintisiz destek verdiğimiz Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası sponsorluğumuzu yeniledik. Yine 2021 yılında başlattığımız Turkish Coffee Lady Vakfı işbirliğini 2022 yılında da sürdürdük ve birlikte birçok proje gerçekleştirdik.    

İstihdam konusunda herkese eşit davranıyoruz
Arzum olarak cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına insan kaynağımızda, kampanyalarımızda, sponsorluk ve reklamlarımızda kadınlara öncelik veriyoruz. Bu anlayışla Arzum’un kadın çalışan oranını yüzde 45’e taşıdık. Bununla birlikte, yönetim kurulundaki kadın oranımızı da yüzde 33’e yükselttik. Şirketimizde tarafıma doğrudan raporlayan müdür ve direktör seviyesindeki yöneticilerimizin ise yüzde 50’den fazlası kadın. “Kadın Dostu Şirketler Hisse Senedi Endeksi” nde yer alarak ‘iş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliği’ noktasında bulunduğumuz yeri kanıtladık. Ayrıca Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Politikamızı yürürlüğe alarak, 2030 yılına kadar kadın çalışan oranımızı yüzde 50’ye taşımayı hedeflediğimizi Yönetim Kurulu seviyesinde tasdik ederek kamuoyu ile paylaştık. Arzum’da herkesin eşit olduğunu ve bu konuda son derece titiz davrandığımızı belirtmek isterim. İstihdam konusunda herkese eşit davranıyoruz. Maaş politikalarımızda da yine cinsiyetsizlik ilkesini benimsiyoruz. Çalışanlarımızın maaşını cinsiyetine göre değil “Eşit işe eşit ücret” politikası uyguluyoruz. “Eşit işe eşit ücret” politikamızı bundan sonra da her daim sürdüreceğiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir