Endüstri 4.0, şu sıralar sıkça duyduğumuz bir kavram. Peki nedir bu endüstri 4.0? Endüstri 4.0 ya da diğer bir deyişle 4. endüstriyel devrim, geleneksel üretim süreçlerini nesnelerin interneti, yapay zeka gibi teknolojilerle birleştiren bir yaklaşımdır. Endüstri 4.0'a gelene kadar gerçekleşen endüstriyel devrimleri incelemek gerekirse:

Endüstri 1.0

İlk endüstriyel devrim, 1700-1800 yılları arasında gerçekleşti. Üretimde insanların kol gücünden ve hayvanlardan yararlanılıyorken, su ve buharlı makineler kullanılmaya başlandı.

Endüstri 2.0

20. yüzyılın başlarında, elektriğin ve çeliğin kullanımıyla ikinci endüstriyel devrim başladı. Elektriğin kullanımı verimi arttırdı. Bu aşamada montaj hatları gibi seri üretim sistemlerinin üretkenliği arttırıldığı keşfedildi.

Endüstri 3.0

1950'lerin sonlarına doğru, üreticiler bilgisayar teknolojilerini daha fazla kullanmaya başladı. Bu dönemde analog ve mekanik sistemlerden çok dijital ve otomatik sistemlere önem verildi. Endüstri 4.0

Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrikalar

Endüstri 4.0'ın kalbi akıllı fabrikalardır. Akıllı fabrikalar, tüm işletmeyi yönetmek için birbirine bağlı sistemlerden ve üretim merkezlerinden verinin sürekli olarak akmaya devam ettiği fabrikalardır. Akıllı fabrikalar, değişimi tahmin edebilir ve gerçek zamanlı olarak müşteri taleplerine kolayca adapte olabilir. Akıllı fabrikaların 5 temel özelliği:
  • Bağlı: Süreçler, makineler ve insanların karar anlarına gerçek zamanlı veri sağlamak için birbirine bağlı olması.
  • Optimize: Artan çalışma ve üretkenlik süresi; azalan insan etkileşimi.
  • Şeffaf: Gerçek zamanlı kararlar için talep tahminlerini, sipariş takibini ve diğer canlı metrikleri görme imkanı.
  • Proaktif: Sürekli stok tutma ve malzeme takviyesi, tedarik sorunlarının önceden tanımlanması.
  • Çevik: Uyarlanabilir zamanlama değişimleri, gerçek zamanlı olarak ürün değişikliklerinin uygulanması ve yapılandırılabilir fabrika düzenleri ve ekipmanları.
Endüstri 4.0, büyümek için önemli bir fırsat. Uzmanların tahminlerine göre bu sayede işletmelerin üretkenliği %30 oranında artabilir. Ayrıca yapılan araştırmaya göre 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 14.2 trilyon dolar ekleyebilir. Akıllı fabrikaların getireceği sonuçlardan biri de fabrika çalışanlarının işsiz kalması olabilir. Öyle ki ilerleyen zamanlarda insanların tamamen üretim sürecinden uzaklaştığı, ışığa dahi ihtiyaç duyulmadan, makinelerin birbirleriyle iletişim kurarak üretim yaptığı fabrikaları hayal etmek zor değil. https://pazarlamasyon.com/dijital-donusum-sadece-sanayi-4-0dan-mi-ibaret/
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir