Son dönemde oldukça sık gündeme gelen elektrikli otomobiller ve hibrit otomobillerin güç kaynağı sağlayıcısı elektrikli şarj dolum cihazları piyasasında her geçen gün yeni bir şeyler oluyor.
İlk elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın ardından pek çok marka elektrikli otomobil üretmeye başladığını duyurmuştu. Audi, Tesla'nın X model otomobiline rakip olarak e-tron Sportback isimli aracını tanıtmıştı. Mercedes ise 2020'ye kadar en az 50 tane elektrikli otomobil çeşidi üretmek istediğini ve elektrikli araç üretimini hızlandırdıklarını açıklamıştı.
Otomobiller konusunda rekabet zaten kızışmıştı ancak şarj istasyonları cephesi de oldukça hareketli. Hollandalı akaryakıt şirketi Shell yeni yatırımlarıyla gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda, 30 bin şarj noktasına sahip olan NewMotion’ı satın almıştı. Daha sonrasında BMW, Daimler, Ford ve Volkswagen’in ortak girişimi olan şirket Lonity ile anlaştı. Lonity, Avrupa’daki elektrikli otomobiller için elektrik şarj istasyonları inşa ediyor. Bu adımların ardından Shell, Avrupa çapında 80 yüksek güçlü şarj istasyonu kuracağını duyurdu.
Performansı 350 kW’ye çıkabilen dolum şarjları 5 ila 8 dakikada elektrikli araçları şarj edebilecek. Bu şarj istasyonları için hedefte henüz Türkiye yok. İstasyonlar, Belçika, İngiltere, Fransa, Hollanda, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Slovenya'da inşa edilecek.
Petrol Ofisi de benzer bir yenilikle e-POwer istasyonlarını Türkiye'de devreye soktu. Geleceğin altyapısını bugünden hazırlayarak bu kapsamda hizmet verecek e-POwer’lardan ilki, Gebze’de açıldı. Üstelik cihazlar tamamen Türkiye'de üretildi. Osmangazi Köprüsü girişinde yer alan Oksijen 03 Dinlenme Tesisleri’ndeki Petrol Ofisi istasyonunda gerçekleştirilen açılış törenine, Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper’in yanı sıra Petrol Ofisi yönetimi de katıldı.
Elektrikli otomobillerin günümüzdeki en büyük sorunlarından biri de hiç şüphesiz, menzillerinin kısıtlı olması. Menzillerindeki kısıtlılık, şarj sorunu ile birleşince de doğal olarak elektrikli araçların şehirlerarası ulaşımda kullanılması mümkün olmuyordu. Bu önemli soruna çözüm getiren Petrol Ofisi, bu araçların yoğun kullanımı öngörülen karayollarında belirli aralıklarla e-POwer'ları devreye sokarak bu önemli engeli ortadan kaldırmayı hedefliyor. Böylece e-POwer'lar, adeta şehir içlerinde sıkışıp kalmış elektrikli araçları, şehirlerarası yollara çıkabilmesine olanak tanıyarak, bir anlamda onları özgürleştiriyor.
Yakın bir zamanda yerli petrol dağıtım şirketi Aytemiz tarafından da hızlı elektrik şarj istasyonu kullanıma açıldı. Firma yetkilileri, yakın zamanda şarj istasyonlarının sayısını yediye çıkaracaklarını aktarmıştı.