Eğitimde kum saati çıkmazı: Güven azalıyor, yük artıyor [Araştırma]

Eğitim sistemi hakkındaki kaygılar artarken, velilerin harcamaları da sosyal hayatlarını şekillendiriyor.

Veri Enstitüsü’nün aylık araştırma yayını Veri Pusulası, Türkiye’de Eğitim Algısı ve Okula Dönüş başlıklarıyla yayımlandı. Araştırmalar, ailelerin eğitim sistemine olan güveninin azaldığını ve artan masrafların sosyal hayata yansıyan etkilerini ortaya koydu.

3 bine yakın katılımcıyla yapılan çevrimiçi anket sonuçlarına göre, her 10 kişiden yaklaşık 7’si çocuğunun istediği eğitimi alamayacağından endişe duyuyor. Katılımcıların yüzde 68’i devlet eğitim sisteminin kötüye gittiğini, yüzde 63’ü ise sınavlarda usulsüzlük yaşandığını düşünüyor. Ayrıca Türkiye’nin eğitim sistemi dünya ölçeğinde yüzde 63 oranında “geride” ya da “en kötü” kategorisinde değerlendiriliyor. Her 3 kişiden 2’si ise çocuğunu yurt dışında okutmayı istiyor.

Okula Dönüş araştırmasına göre velilerin yüzde 79’u, geçen yıla kıyasla daha fazla harcama yapacağını belirtiyor. Yeni dönem için 5.000–20.000 TL arasında harcama planlayan veliler, artan maliyetler nedeniyle sosyal aktivitelerden fedakârlık ediyor. Katılımcıların yüzde 69’u ev dışı yeme-içmeyi, yarısı ise sinema, tiyatro ve konser harcamalarını kıstığını ifade ediyor.

Alışveriş alışkanlıkları dijitalleşiyor

Raporda, okul alışverişinde internet kullanımının yükseldiği görülüyor. Alışverişin tamamını internetten yapanların oranı yüzde 15 olurken, ağırlıklı olarak internetten yapanların oranı yüzde 35’e ulaştı. Bu sonuç, dijital platformların tüketici kararlarındaki artan rolünü gösteriyor.

Veri Pusulası’nda yer alan veriler, aynı zamanda Ogilvy 4129’un iş zekâsı ve PR ekiplerinin yürüttüğü sosyal medya dinleme analizleriyle destekleniyor. Eğitim konulu paylaşımların yıllık hacminin 5 milyon civarında olduğu belirtilirken, konunun yıl boyunca farklı gündemlerle birlikte yeniden yoğunlaştığı dikkat çekiyor.

Veri Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ağırdır, ailelerin eğitim sistemine azalan güvenini ve artan eğitim masraflarının yükünü kum saati metaforuyla açıklayarak şunları ifade etti:  “Her 10 kişiden yaklaşık 7’si çocuğunun istediği eğitimi alamayacağından endişe duyuyor. Katılımcıların yüzde 68’i devlet eğitim sisteminin kötüye gittiğini, yüzde 63’ü sınavlarda usulsüzlük yaşandığını düşünüyor. Ayrıca Türkiye’nin eğitim sistemi dünya ölçeğinde yüzde 63 oranında ‘geride’ ya da ‘en kötü’ kategorisinde görülüyor. Her 3 kişiden 2’si ise çocuğunu yurt dışında okutmak istiyor.”

Eğitimin bir yandan ailelerin umudu ve çocukların geleceği, diğer yandan yükün ve kaygının adresi olduğuna da dikkat çeken Ağırdır, “Okula Dönüş araştırmasında katılımcıların yüzde 79'u geçen yıla göre daha fazla harcama yapacağını söylüyor. Velilerin yeni dönem için 5.000-20.000 TL arası harcama planlaması, eğitimin artık aileler için ciddi bir ekonomik baskı unsuru haline geldiğini gösteriyor. Artan masraflar yüzünden yüzde 69 ev dışı yeme-içmeyi, yarısı ise sinema, tiyatro ve konser harcamalarını kısıyor” dedi.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir