Çocukların Aşı Kaydını Taşıyan Görünmez Dövmeler

Birçok ülkede aşı kayıtları kartlarda veya elektronik ortamda tutuluyor. Ancak bu kayıtlar düzenli tutulmuyor veya kolaylıkla kaybolabiliyor. Veya farklı bir ülkede olunan aşılar gözükmeyebiliyor. Bunlardan yola çıkarak araştırmacılar karta ve elektronik ortama gerek duymayacağımız yeni bir sistem geliştirdiler.

Halihazırda gelişmekte olan ülkelerde aşı kayıtlarını denetleyen insanlar için, kimin hangi aşıyı ne zaman yaptırdığını takip etmek çok zor.

MIT araştırmacıları bu sorunu çözmek için yeni bir proje geliştirdiler. Aşıyla birlikte cilde güvenli bir şekilde yerleştirilebilecek bir mürekkep oluşturdular ve ve bu mürekkebi yalnızca özel bir akıllı telefon kamera uygulaması ve filtresiyle görüntülenecek hale getirdiler.

Araştırmacılar, bir aşı kaydını elektronik olarak ya da kağıda belgelemek yerine doğrudan hastanın cildine gömmek için geliştirdiği bu düşük riskli takip sistemi doğru aşı kayıtlarını tutma işlemini büyük ölçüde kolaylaştıracak gibi gözüküyor.

Araştırmacı Kevin McHugh, “Kağıt aşı kartlarının sıklıkla kaybolduğu veya hiç bulunmadığı ve elektronik veritabanlarının duyulmadığı alanlarda bu teknoloji sayesinde hasta aşılama geçmişi hızlı ve anonim şekilde tespit edilebilir” dedi.

Aşıya eşlik eden bu görünmez dövme, kızılötesi ışık altında parlayan, minik kuantum noktalarından oluşuyor ve çözülebilen mikro küreler kullanılarak cilde iletiliyor. Araştırmacılar bu dövmeyi farelerde çoktan denediler ve dövmenin enjeksiyondan dokuz ay sonra hala tespit edilebildiğini keşfettiler. İnsan kadavra cilt modellerinde ise beş yıl simüle güneşe maruz kalmaya dayandı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir