Tüketicilerin sadece %33'ü yapay zeka destekli teknolojiler kullandıklarını düşünürken gerçekte %77'si yapay zeka destekli bir servis ya da cihaz kullanıyor. Günümüzde yapay zekanın önemli bir kolu olan ve iletişim ayağının büyük bir bölümünü oluşturan chatbotlar hayatımıza ne zaman girdi? İlk chatbot ne zaman kullanıldı? Chatbotların kısa tarihi özetini yaparak sizi bir yolculuğa çıkaralım istedik. Keyifli okumalar...
Eliza - 1966
Chatbot tarihinin ilk botlarından biri Eliza'ydı. Eliza'yı, MIT profesörü Joseph Weizenbaum 1966 yılında geliştirdi. Eliza sadece bir kullanıcının mesajından anahtar kelimeler alabiliyor ve konu ile ilgili olarak “.... hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi bir sorular yöneltebiliyordu.
Parry - 1972
Parry Eliza'ya göre daha ciddi bir teknolojiydi ve paranoid şizofreni teşhisi konmuş bir hasta ile iletişim kurmakta yardımcı oldu.
Jabberwacky - 1988
Sesle çalışan bir sistem kullanarak insanlar ile etkileşime giren bir yapay zeka olarak en erken girişimlerden birisidir.
Dr Sbaitso - 1992
MS-DOS için oluşturulan ve kullanıcılarla etkileşimde bulunarak dijitalleştirilmiş bir ses sergilemek üzere tasarlanmış, konuşma sentezi programıdır.
A.L.I.C.E - 1996
Eliza'nın ardından tam 30 yıl sonra geliştirilen A.L.I.C.E'in chatbot tarihi için çok önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz.
ALICE, aslında 1995 yılında Richard Wallace tarafından geliştirildi. Eliza'nın aksine ALICE chatbot, daha sofistike bir sohbete izin veren NLP (Natural Language Processing) teknolojisi kullanabildi.
Smarterchild - 2001
Özellikle Apple'ın Siri'si ve günümüzde kullandığımız diğer sesli asistanların bir habercisi olarak görülen Smarterchild
hızlı veri erişimine ve kişiselleştirilmiş konuşmalar gibi özelliklere sahipti.
IBM Watson - 2006
IBM'in geliştirdiği Watson da NLP teknolojisini kullanabilen ve verileri bilgi edinmek için kullanabilen bir chatbot oldu.
Siri - 2010

Günümüzde en çok bilinen ve kullanılan sesli asistanlardan Siri 2010 yılında Apple tarafından geliştirildi. Siri geliştirildiği günden beri kullanıcı sorularına ve web servis isteklerine cevap veren bir yardımcı olarak Apple ürünlerinde faaliyet gösteriyor.
Google Now - 2012
Sorulara yanıt vermesi için Google tarafından geliştirilen ve mobil bir app olan Google Now,
istekleri bir web hizmetleri grubuna aktararak harekete geçirebiliyor.
Alexa - 2015
NLP algoritmasını kullanarak sesli komutlar verebilen bir bot olarak Amazon tarafından geliştirildi.
Cortona - 2015

Alexa gibi 2015 yılında Microsoft tarafından geliştirilen Cortana,
kişisel asistan olarak görev yapar. NLP komutlarını tanır, kullanıcı sorularını yanıtlamak için Bing'i kullanır ve ayrıca hatırlatıcılar ayarlar.
Facebook Messenger - 2016
Facebook kullanıcılarıyla sohbet arayüzünü kullanarak etkileşime geçtiği botların olduğu bir platform oluşturdu.
Tay - 2016
Amerikalı bir genç kızın konuşma ve alışkanlıklarını taklit etmek için geliştirildi. Bununla birlikte, öğrenme yetenekleriyle ilgili birkaç komplikasyon nedeniyle 16 saatlik bir sürenin ardından kapatılmıştır.
Görüldüğü gibi 50 yılı aşkın bir süredir chatbotlar geliştirilmeye devam ediyor ve özellikle Siri'nin geliştirilmesinden sonra günlük hayatımızda her geçen gün daha fazla yer kaplamaya devam ediyorlar. Tüm teknolojik gelişmelerin hızlandığını ve markaların da hızla chatbotları iş modellerine entegre ettiklerini düşünürsek, yakın bir gelecekte çok daha donanımlı chatbotlardan konuşuyor olabiliriz.
SOR’UN Kimdir?
SOR’UN, şirketlere entegre ve dijital müşteri deneyimi yönetimi konusunda özelleştirilebilir çözümler sunar. Yapay zeka ve doğal dil işleme destekli ChatBot’lar ile müşteri iletişimi süreçlerinde dijital dönüşümünün hızlanmasına ve bu sayede iletişim merkezi maliyetlerini azaltma konusunda yardımcı olmaktadır.
Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki onlarca şirketin müşterileri ile yaptığı milyonlarca görüşmenin altyapısı sağlayan
SOR’UN finans, sigorta, e-ticaret, kamu, otomotiv ve daha birçok sektörde yer alan kurumsal müşterilerine ihtiyaçlarına göre geliştirdiği çözümler ile bölgesel ölçekte müşteri deneyiminde dijital dönüşümün öncüsü olmaktadır.