Çağımızın “Fikir Liderleri”: Youtuberlar

Yeni bir ürün ya da hizmetle karşılaştığımızda veya varolan bir ürün hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istediğimizde yaptığımız ilk şey Google’a gerekli anahtar kelimeleri yazmak oluyor, değil mi? Ancak okuduğumuz ve bizim için teorik kalan bilgi tabii ki bizi doyurmuyor; pratik, deneyimlenmiş ve bizlere sunulmuş bilgiye ulaşmak, hatta görselliğin de işin içinde olması daha cazip geliyor.

Bir arz-talep meselesi olarak ele alacak olursak: İnsanlar bilgi edinmek istediği ürünü gerçekten deneyimlemiş, bu alanda güvenirlik ve yetkinliğini ispat etmiş kişilerin yol göstermesine ihtiyaç duyuyor. İlgi ve imkanları doğrultusunda çeşitli araçlar kullanarak fikir lideri haline gelen kişiler de bu ihtiyaca yanıt veriyor. Fikir liderliğini yoğun olarak bloglar aracılığıyla hissediyorduk. Özellikle teknoloji, moda, kozmetik, yemek, gezi ve benzeri konularda fikir lideri haline gelmiş kişiler düzenli ve doyurucu girdileriyle kitlelerini gün geçtikçe genişletiyorlardı, yüksek hit alan ve oldukça popüler blog ve bloggerlar hala var.

vloggingÜlkemizde yurtdışına göre bir geriden gelme durumu söz konusu olsa da özellikle son 1,5-2 yıldır kaliteli işler çıkartan ve bloggerları tahtından eden bir durum var: Vlogging; yani “video aracılığıyla blog tutmak”. Vlog kavramına bakacak olursak kişilerin günlük rutinlerini videoya alıp bunları çeşitli video paylaşım sitelerine yüklemesiyle başlıyor, ki ülkemizde bu konseptin daha az görüldüğünü söylemek mümkün. Sokakta elinde vlog kamerasıyla gezip kendi kendine konuşan birini gördüğünde insanlarımızın tepkisi oldukça enteresan olabiliyor malumunuz.

 Ancak iyi ışık, ses ve görüntü kurulumlarıya, belli bir tema etrafında dönen Youtube kanalları o konuya ilgi duyan insanların tıklarını bir mıknatıs gibi çekebiliyor. Halihazırda bloglar varken neden Youtube kanalları peki? Bunun tek sebebi bizim okumayı pek sevmeyen, “Ay iki dakika şunu izleyivereyim de…” demeyi tercih eden bir millet olmamız değil; vlogların görsel anlamda doyurması, anbean deneyimi gözlemleme imkanı vermesi, yazı diliyle ifade edilemeyen jest ve mimiklerle kurulan duygusal bağ gibi daha dikkat çekici özelliklerin bir arada olmasının çok etkili olduğunu düşünüyorum. Google'ın Youtube'u satın almasındaki en temel sebep de buradan kaynaklanıyor: Youtube'un sahip olduğu video veritabanıyla arama motoru görevi görmesi. Fikir lideri haline gelmiş kişiler elbette ki firmaların gözünden kaçmaz; ki yukarıda bahsettiklerimizi ele alacak olursak Youtuberlar firmalar için daha cazip bir seçenek haline geldi. Abone sayıları onbinleri, hatta yüzbinleri bulan kanalların firmalarla yaptığı işbirlikler; firmalara ürünlerini her açıdan bu videolara entegre etme, özelliklerini “demo”larla bu videolarda fikir liderlerine sundurabilme vb. imkanı verdiğinden bu durum, firmaların pazarlama kampanyaları dahiline çabucak giriverdi: Advertoryal videolar, sponsorlu ürün deneyimleri, mekan tavsiyeleri, vs.

 Tabii Google’ın Türkiye ofisinin açılması ve Partnership imkanı sunulması, Buzz My Videos gibi Youtube tarafından sertifikalı Youtube İş Geliştirme Partnerlerinin de hizmet vermesi gibi etkenler Türk Youtube kanal sahiplerinin hem kalitesinin artmasında hem de sürekliliklerinin sağlanmasında önemli rol oynamakta. Bloglarda Google Adwords, Bumads vb. yöntemlerle gelen tekliflerin, yayınlanan banner reklamların tıklanma sayısıyla elde edilen kazancın Youtube kanallarından, hele ki Partnership ile birlikte, elde edilen gelire göre düşük kalması da mevcut bloggerların Youtube kanalı açması için pozitif bir motivasyon oldu diyebiliriz.

Ülkemizde de artık yarı veya tam zamanlı bir meslek olarak Youtuberlığın var olduğunu söylemek mümkün; hobiniz işiniz olabilir! Ülkemizdeki Youtuber fikir liderlerinden birkaç örnek vererek yazımı noktalamak istiyorum; kim bilir belki onları çoktan keşfettiniz belki de bu yazı aracılığıyla siz de Türk Youtuberların dünyasına giriş yapacaksınız. Sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle!

  • Yolunneresindeyim.blogspot.com bloguyla tanınan, Japonya'da yaşayan bir Türk olan Sergül Kato'nun hem kişisel hem de Japonya'da Günlük Hayat adlı kanalı büyük ilgi görüyor. Gezi-kültür, kozmetik, yemek gibi farklı konuların ele alındığı kanaldan örnek bir video:

http://www.youtube.com/watch?v=LOHo8GdtCvM

  • Türkiye'nin en çok tıklanan teknoloji blog ve Youtube kanallarından biri olan Webtekno'yu tanımaya ne dersiniz? Teknoloji konusunda fikir lideri olmaları şaşırtıcı olmasa gerek:

http://www.youtube.com/watch?v=6DD_QwpDJpQ

  • Your Face, My Canvas kanalı sahibesi Görkem Karman da kozmetik konusunda Türkiye'de fikir lideri olarak önde gelen isimlerden:

https://www.youtube.com/watch?v=NhGpf-sDXhI 

  • Oyun denilince akla gelen ilk kanallardan biri ise OyunGezer. Sektördeki gelişmeler konusunda en hızlı ve deneyimlerini takipçileriyle paylaşarak bu alana gönül verenlerin en büyük dostu olan kanaldan bir video. Dergilerini de unutmamak lazım tabii:

https://www.youtube.com/watch?v=TvoIw9uS7iE

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir