Bütün sigaralar zararlıdır Lucky Strike “kavrulmuştur”

Sigaranın sağlığa zararlı olduğunun kanıtlandığı dönemde, Lucky Strike’ın nasıl ayakta kaldığını biliyor musunuz?

1960’lı yıllarda Amerika'ya baktığımızda, sigaraya karşı bakışın günümüzden oldukça farklı olduğunu görürüz. O dönemde televizyonlarda, sigaranın sağlığa bir zararı olmadığını hatta iyi geldiğini anlatan reklamlarla sıkça karşılaşabilirsiniz. Bu algıyı kıran ise, eski ABD Sağlık Dairesi Başkanı Luther Terry tarafından yayınlanan, sigara içmenin akciğer kanserine ve diğer hastalıklara neden olabileceğini konu alan bilimsel bir rapor oldu.

1964 yılında ABD'li General Luther Terry tarafından yayınlanan "Smoking and Health" adlı rapor, sigaranın akciğer kanserine yol açabileceğini bilimsel bir şekilde ele alarak ses getirdi ve ülke çapında gazete manşetlerinde ve önemli haber programlarında yer buldu. Sigara üreticileri için travmatik bir dönüm noktası olan bu gelişmenin ardından sigara ambalajlarının üstünde sigara içmenin sağlığa zararlı olabileceği ifadesi yer almaya başladı. Terry'nin hazırladığı raporun ardından devlet, sigara içme alanlarına bazı kısıtlamalar getirdi; tütün markalarının sigaraların zararlı olmadığına dair reklam yapmaları yasaklandı ve tütün üreticilerin satışları hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Bu gelişmelerin ardından dönemin en büyük marka değerlerine sahip olan tütün üreticilerinin ortak bir amacı oldu; gerçeği ve devletin müdahalesini değiştiremeyeceklerine göre insanların zihinlerindeki sigara algısını değiştirmek. 

Lucky Strike’ın yükselişi
Dönemin önde gelen Amerikan sigara markalarından olan Lucky Strike, sigaranın zararlı olduğu algısını değiştirmede ilk adım atanlardan oldu. Aşağı yönde ilerleyen satış grafiğinin yönünü değiştirmek isteyen marka, artık kimliği haline gelmiş olan o meşhur ifadeyi buldu; "It's Toasted" yani "Kavrulmuş". Lucky Strike, 1917'deki "It's Toasted" sloganıyla tütünlerinin kavrulmuş olduğunu ve bu işlemin sigaranın zararlarını aza indirgediği mesajını verdi. 

Marka, "It's Toasted" kampanyasının ardından piyasaya satışlarına yüzde 300 civarında bir artış sağlayacak yeni bir slogan sürdü; "Reach for a Lucky instead of a sweet." yani "Tatlı yerine Lucky’e ulaşın." Bu slogan kadınların tatlı yemeleri yerine Lucky Strike sigaralarını içmelerini öğütleyerek, sigaralarının kilo vermek isteyen kadınlar için ideal olduğu algısını yarattı. Sigaranın daha çok erkeklerin tükettiği o dönemde marka, müşteri kitlesini artırmak için ana akım fiziksel modayı kullanarak sigaranın zihinlerdeki konumunu değiştirmede büyük etkisi olan bir reklam kampanyasına imza atarak, dönemin en çok satan sigara markası haline geldi.  

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir