27 yıllık bir geçmişe sahip olan İMKB’nin (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) yerini BIST (Borsa İstanbul) aldı. BIST Başbakan’ın ilk gongu çalması beraber işlemlere açıldı ve böylece finans alanında yeni bir dönem de başlamış oldu.
BIST bünyesinde Altın Borsası ve VOB (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) yer alacak. Finansın tek bir çatı altından yönetiminin sağlanacağını bu yeni dönem Türkiye’nin finansal gelişim süreci açısından atılan en önemli adımlardan biri oldu.
Yerini BIST’e bırakan IMKB 27 yıllık geçmişi süresince birçok yeniliklere ve devrime tanıklık etti. IMKB’nin tarihini kısaca hatırlamak gerekirse;
1984 yıllarında temelleri atılan İMKB, 1986 yılında Turgut Özal’ın gongu çalmasıyla beraber işleme başlamıştı. 1993 yılında İMKB’nin bir adım daha gelişmesini sağlayacak olay yaşandı ve bilgisayarlı alım satıma başlandı. 1997 yılında borsada radikal bir karar alındı ve endekslerden 2 sıfır atıldı. Teknolojinin giderek gelişmesi ile 2001’de yeni bir dönem başladı, uzaktan erişim. Artık insanlar istedikleri zaman internet ortamından işlem yapabiliyordu.
Türkiye gelişirken finansal sektörü de gelişmeye devam ediyor. İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapma yolunda önemli bir rol oynayacak olacak olan BIST için iş dünyası ve ekonomi çevreleri de önemli tespitlerde bulundu.
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin:
“Eğer İMKB olmasaydı, küçük bir sermaye ile kurulan Finansbank bugünlerine gelmezdi. Yatırımcı açısından sermayeye ihtiyacı olan sektörlerde borsadan başka bir alternatif yok. Bir şirket sermaye çalışmalarıyla belirli bir yere kadar büyüyebilir. Bizim borsamıızın ekonomimizin yüzde 100’üne denk olması gerekiyor.”
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul:
“Sermaye piyasaları ekonomik gelişmede çok önemli. Bu tarafta gidecek çok yolumuz var. Şirket sayısını artırmak, derinliğini artırmak bunlardan biri. Borsa İstanbul son yıllarda iyi bir performans sergiledi. Alt yapı ve katılımda da gelişirsek, dünyanın önemli borsalarından biri haline gelebiliriz.”
Kaynak: CNBC-e