BMW’yi iflasın eşiğinden kurtaran minik otomobil: Isetta

BMW’nin 1955-62 yılları arasında ürettiği ve şirketi iflastan kurtaran minik otomobil Isetta'nın arkasında ilham verici bir hikâye yatıyor.

BMW Isetta, pek çok kişinin gönlünde özel bir yere sahip klasik bir model. Akıllı bir konsept ile abartısız cazibeyi bir araya getiren bu minik otomobilin ortaya çıkışı ise, ilginç bir öyküye sahip.

BMW 1950’lerin ortasında iflasın eşiğinde ve motosiklet üretimi de düşüşteyken, çok fazla geliştirme maliyeti gerektirmeyen yeni bir modele ihtiyacı içine girdi ve çözümü 1954 Torino Otomobil Fuarı’nda buldu. Fuara katılan BMW temsilcileri, buzdolabı ve mini otomobiller üreten İtalyan üretici Iso Rivolta’nın standındaki üç tekerlekli bir otomobil dikkatlerini çekti. Buzdolabına benzeyen büyük bir kapıya sahip olan "Isetta" adındaki otomobile hayran olan temsilciler, bu minik araçta büyük bir gelecek görerek Isetta’nın lisans hakkını ve üretim donanımını satın aldı.

İtalyan üretici Iso Rivolta'nın tasarımı “balon otomobil” olarak tanımlanan Isetta’lar önde bir kapı ve arkada dört zamanlı tek silindirli bir motora sahipti. Marka, ilk olarak otomobilin motorunda ve yürüyen aksamında gereken iyileştirmeleri yapsa da Isetta, mütevazi görünümünü kaybetmedi. BMW minik otomobili piyasaya sunacağı zaman ‘balon araba’nın orijinal adı olan Isetta'yı değiştirmek istemedi ancak bir teker daha eklediler. 1956 yılında Bavyera fabrikası daha yüksek performanslı bir versiyonu, 300 cc motora ve 13 bg güce sahip olan BMW Isetta 300’ü piyasaya sundu. Her iki versiyon da azami 85 km/sa hıza ulaşabiliyordu. Diğer yandan BMW Isetta, döneminde iki yetişkin yolcunun yan yana oturabildiği tek mikro otomobildi. Piyasaya çıktıktan kısa bir süre içinde büyük ilgi gören model, halk tarafından “bubble car” ismiyle anılmaya başladı. Isetta o dönemde, şehir içinde dolaşmak veya kısa mesafelerde kullanmak üzere en iyi otomobil olarak lanse ediliyordu. Boyut avantajıyla diğer tüm otomobillerden daha fazla manevra kabiliyetine sahip olması da bunu doğruluyordu. Kapısı öne doğru açıldığından inip binmesi oldukça kolay olan otomobilde bagajlar ise otomobilin dış kısmında yer alıyordu.

Kısa sürede çok satan otomobiller arasında yer alan Isetta yalnızca 2 bin 550 Alman Markı (bugün yaklaşık 1.300 Euro) fiyatıyla çoğu kişinin satın alabileceği bir otomobildi. Isetta kullanabilmek için normal ehliyete sahip olmaya da gerek yoktu, motosiklet sürüş belgesi yeterliydi. Üretimin sürdüğü sekiz yıllık dönemde toplam 161 bin 728 Isetta satıldı. Bugün Isetta,  BMW'yi iflasın eşiğinden kurtaran model ve dünyanın en başarılı tek silindirli otomobillerinden biri olarak başarısını hâlâ koruyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir