Biyometrik Taramayı Reddeden Çalışanlar İşten Kovulabilirler

  • Avustralya'da şirketinde uygulamaya konulan parmak izi taraması sistemini, mahremiyetini ihlal edeceği gerekçesiyle kullanmayı reddeden bir çalışan işten kovuldu ve bu kişinin açtığı dava sonucunda mahkeme şirketi haklı buldu.
  • Bu durum, yakın gelecekte insanların biyometrik verilerini kullanmaya zorlanacakları ve bunun sonucunda da çok büyük gizlilik ve güvenlik ihlallerini yaşanabileceği konusunda endişe yaratıyor.
  • İlgili Yazı: İsveç'te Binlerce İnsan Kimlik Kartlarını Mikroçip ile Derinin Altına Yerleştiriyor


Teknolojinin her geçen gün hızla geliştiği ve etraftan veriler toplayan cihazların sayısının arttığı bir dönemdeyiz ve etrafımızı kuşatan teknolojik cihazlar nedeniyle mahremiyetimizi korumak gittikçe daha zor bir hale geliyor. İş ortamındaki mahremiyet ise bu işin bambaşka yönü ve geçtiğimiz günlerde Avustralya'da yaşanan bir olay, bu konunun çok daha büyük tartışmalara gebe olduğunu şimdiden kanıtlar nitelikteydi.

Futurism'in paylaştığı habere göre, Superior Wood isimli ahşap ürün üreticisinin kereste fabrikasında çalışan Avustralyalı Jeremy Lee, tam anlamıyla örnek bir çalışandı. Lee fabrikaba çalıştığı üç yıl boyunca tek bir gün bile işe gelmemezlik etmedi ve onun bu iyi performası, şirket tarafından da farkedilmişti. Ancak Superior Wood'un geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu parmak izi tarama sistemi, Lee'nin şirketteki geleceği için bir dönüm noktası oldu.

Jeremy Lee, mahremiyetini ihlal edeceği gerekçesiyle bu parmak izi tarama sistemine razı gelmeyi reddetti ve bunun üzerine Superior Wood, onu işten kovdu. Üstelik Avustralya yasalarına göre, şirketin bunu yapmaya hakkı vardı.

https://pazarlamasyon.com/teknoloji/black-mirrordaki-mikrocip-implantlari-gercek-oldu/

Her şey Ekim 2017'de, Superior Wood'un, çalışanlarına parmak izi tarayıcısıyla işe giriş ve işten çıkış saatlerini kaydetmeleri gerektiğini söylemesiyle başladı. Bu yeni sistem, Lee'nin tam olarak aklına yatmadı ve bu yüzden çalışma saatlerini kaydetmek için fiziksel bir kayıt defteri kullanmaya devam etti. Superior Wood, yeni sistemi uyum sağlamaması nedeniyle Lee'ye birkaç kez karşı çıktı ve yeni katılım politikasına uymadığı takdirde kovulabileceği konusunda kendisini uyardı. Ancak yine de Lee kararından vazgeçmedi ve şirket, Şubat 2018'de onu işten kovdu.

Bu olayın ardından Lee, mart ayında Avustralya Adil Çalışma Komisyonu'na haksız bir işten çıkarma davası açtı ve bu ayın başlarında komisyon dava ile ilgili kararını açıkladı ve karar şu şekildeydi: "Superior Wood’un katılım politikası yasaldır ve şirket, buna uymayı reddetmesi nedeniyle Lee’yi kovmak için her türlü hakka sahipti."

https://pazarlamasyon.com/pazarlama/bilet-yerine-insan-vucuduna-mikrocip-yerlestiren-teknoloji-festivali/

Yani sonuç olarak Avustralya'daki şirketlerin, parmak izi taramalarına uymayı reddeden çalışanları kovma hakları var gibi görünüyor. Ancak bu durum, hiç şüphesiz Lee'nin biyometrik verilerin toplanması hakkındaki endişelerini paylaşan herkesi rahatsız ediyor. Zira biyometrik verileri (parmak izi taraması, retina taraması vb.) temel alan güvenlik ve kayıt sistemlerinin gün geçtikçe daha yaygın hale geleceğini göz önünde bulunduracak olursak, şifrelerimiz yerine bu verilerin kullanıldığı bir gelecekte bugünkünden çok daha büyük gizlilik ve güvenlik ihlallerine yol açabileceğini tahmin etmek çok da zor olmaz.

Tabii, bu işin Avustralya tarafı. Dünyanın diğer birçok ülkesinde de, insanların biyometrik verilerinin yasalar tarafından korunmuyor olma ihtimali bir hayli yüksek. Bu da ilerleyen süreçte kimlik numaramız ve telefon numaramız gibi kişisel bilgilerimizden daha önemli hale gelecek olan biyometrik verilerimizin kimlerin eline geçeceği ve ne şekilde kullanılacağı konusunda ciddi bir endişe yaratıyor. Kesin olan bir şey var ki, hukukun da teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımıza giren yeniliklere hızla adapte olması gerekiyor. Aksi takdirde Facebook'taki verilerimizin bilgisayar korsanlarının eline geçmesinden daha büyük sorunlarla karşılaşabiliriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir