Bir İçerik Kampanyasında Ele Alınması Gereken Önemli SEO Unsurları

  • Bir içerik kampanyası meydana getirirken göz ardı edilmemesi gereken en önemli şey SEO'dur.
  • Paddy Moogan, Search Engine Land sitesinde yayımlanan yazısında, bir içerik kampanyası oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli SEO unsurlarını sıraladı ve bunların nasıl SEO'ya uygun hale getirilebileceğini anlattı.
  • İlgili Yazı: Silolama Nedir? Web Silolama SEO İçin Hala Gerekli mi?


Bağlantı oluşturma kampanyanız için doğru uygulamayı seçtikten sonra, odaklanmanız gereken şey SEO'dur. SEO puanlarınızın korunduğundan emin olmak için 15 – 20 dakika ayırmak; daha fazla trafik, katılım ve işletmeye değer sağlayabilir. Geçtiğimiz günlerde Search Engine Land sitesinde yayımlanan ve Paddy Moogan'ın kaleme aldığı bir yazıda, içerik kampanyanızın sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi ve sıralama çabalarınızı desteklemesi için anahtar öğelerin bir listesine yer verildi ve bunları nasıl SEO'ya uygun hale getirebileceğiniz açıklandı.

Sayfa Başlıkları

Özel HTML ya da basamaklı stil sayfalarıyla tam sayfa düzenlemesi yapıyorsanız, şablon kullanmadığınız için sayfa başlığı manuel olarak tanımlanmalıdır. Burada düşünülmesi gereken iki ana şey var:

  1. Google arama sonuçlarında görünen sayfa başlığını ve açık grafik etiketleri mevcut değilse, bunun sosyal kanallarda da kullanılabileceğini unutmayın. Akılda kalıcı olan ve içeriğinize tıklamaları için kullanıcıları ikna eden bir başlığa sahip olmanız çok büyük fayda sağlayacaktır.
  2. Bağlantıları çekme umuduyla bir içerik oluşturuyorsanız, bazı makul hacimli anahtar kelimeler için sıralama şansı olabilir. Temel anahtar kelime araştırması yapmak ve sayfa başlığınızı optimize etmek için zaman ayırmanız bile gerekebilir. Sayfayı optimize etmek için uygun ve tamamen alakalı bir anahtar kelimeniz yoksa, yapabiliyorsanız, birkaç ikincil kelime öbeği ekleyin. Başka bir sayfa tarafından kullanılan bir anahtar kelimeyi yanlışlıkla hedeflemekten kaçınmaya çalışın.

[caption id="attachment_80464" align="aligncenter" width="1300"] Google Aramalarında Görünen Sayfa Başlığına Bir Örnek[/caption]

Meta Tanımlama

Sıralamalar söz konusu olduğunda sayfa başlığı kadar etkili olmayacak olsa da, içerik parçanızı yansıtan net, doğru ve cazip bir meta tanımlama yazmak için bir dakikanızı ayırmalısınız. Bu, açık grafik etiketlerini tanımlamamış olmanız durumunda, sosyal platformlar tarafından kullanılmasının yanı sıra, tıklama oranını artırmanıza yardımcı olabilir.

Resimler ve Metin

Bir infografik, metnin kullanıldığı bir resmin popüler bir örneğidir. İnfografikler söz konusu olduğunda, özellikle küçük parçalar ya da ufak paragraflarla birlikte az miktarda metin olması kaçınılmazdır. Ancak çok fazla metin kullanıyorsanız, ilk etapta bir infografik kullanmayı yeniden düşünmek isteyebilirsiniz. Kendinizi çok fazla metin içeren statik bir grafik oluştururken bulursanız, uzun bir grafik yerine, resim ve simgelerle desteklenen standart bir HTML sayfası oluşturmayı düşünün. Uzun biçimli bir içerik sayfası daha iyi olabilir ve kesinlikle statik bir görüntü üzerinde sıralamalar ve trafik üretimi için optimize edilebilir.

Dahili Bağlantılar

Sayfa içi içeriği optimize etmek söz konusu olduğunda, dikkat etmeniz gereken iki tür dahili bağlantı (link) vardır. Bunların ilki, önemli sayfalara olan bağlantılardır. İçeriğinizin yönlendirdiği bağlantı oluşturma işleminin başarılı olduğunu kabul ederseniz, sitenizdeki içeriklerin bağlantılarını güvenceye almış olacaksınız. Mümkünse, önemli sayfalara olan bu bağlantı öz kaynağını filtreleme fırsatını kullanmalısınız. Bunu yapabilmenizin birkaç yolu vardır:

  • Sayfanın üst kısmında bir navigasyon menüsüne yer verin. Bu navigasyon menüsü, önemli kategorilere bağlantılar içerebilir. Dikkatli olmalısınız, çünkü bu menü içerik parçanızı gölgede bırakmaz ve mümkün olduğunca sağduyuludur. Bu menü, içeriği başlatmak için bir alternatiftir.
  • Metin içerisinde bağlantılara yer verin. İçeriğiniz içerisinde büyük metin parçaları varsa, bu içerik içerisinden sitenizdeki önemli sayfalara bağlantılar vermeye çalışın. Burada önemli olan, bu bağlantıları doğal bir şekilde yazıya yerleştirmektir.
  • Önemli sayfalara bağlantı sağlayan bir alt bilgiye yer verin. Alt bilgi, içerik parçasının kendisinden taviz vermediğiniz anlamına gelir.

[caption id="attachment_80467" align="aligncenter" width="942"] Dahili Bağlantılamaya Bir Örnek[/caption]

Dikkat etmeniz gereken diğer dahili bağlantı türü ise önemli sayfalardan verilen bağlantılardır. Sitenizdeki önemli sayfaların bağlantıları, genellikle çok fazla içeriği desteklemeyen ya da ana navigasyonun bir parçası olmayan sayfalara yardımcı olmanın iyi bir yoludur. Bunun gibi durumlarda, Google'ın içeriği (ya da bu içeriğe işaret eden bağlantıları) olabildiğince yakın bir yerde değerlendiremeyebileceği kolayca iddia edilebilir. Bir sayfa dahili olarak belirgin bir şekilde bağlanmamışsa, bağlantı öz kaynağı akmaz ve iyi bir şekilde sıralanmayabilir. Bu sayfa çok sayıda harici bağlantıyı bir araya getirse bile, güçlü bir dahili bağlantı yapısı olmadıkça bu bağlantı öz kaynağını geçme yeteneğine sahip olmayacaktır.

Kurallara Uygun Etiketler

Doğru bir şekilde düzenlenmiş iyi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, bu sorun genellikle kendi kendine hallolur. Ancak bir tür özel bir şablon kullanıyorsanız, sorun olabilir. Kurallara uygun etiketlerin olmaması, dünyanın sonu değil; ancak mevcutlarsa, doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadıklarını ve doğru URL'i işaret edip etmediklerini kontrol etmelisiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken birkaç incelikli şey vardır:

  • http vs https
  • www vs www olmayanlar
  • Sondaki çizgi (trailing slash) vs Sondaki çizgi olmayanlar

Google bazen bunun gibi hataları anlayabilir ve kurallara uygun etiketleri göz ardı edebilir. Ancak parçayı geliştirirken ya da faaliyete geçirdikten kısa bir süre sonra hızlı bir kontrol yapmak, herhangi bir hata olmadığını garanti edecektir.

Veri Seti Şeması

Bir çeşit veri seti içeren bir içerik parçası sunuyorsanız, arama motorlarının sayfanızın bağlamını anlayabilmesi için uygun şema işaretlemesini yürürlüğe koymayı düşünebilirsiniz. Ardından veri seti anlaşılırsa ve sayfa yeterince güvenilirse, Google'daki zengin snippet'lardan da yararlanabilirsiniz.

Resimler

İçerik yönlendirmeli bir bağlantı oluşturma kampanyası başlatıyorsanız, muhtemelen bu kampanya, resimler ve özel simgeler de dahil olmak üzere, bazı güçlü görsel öğelere sahip olacaktır. Bunları doğru bir şekilde optimize etmezseniz, bu, sayfalarınızı yavaşlatabilir ve bir sayfaya çok sayıda resim ekleyebilir.

Böyle bir durumun önüne geçmek için öncelikle sayfa yükleme sürelerine yardımcı olacak tüm görüntüleri sıkıştırmalısınız. İçeriğinizi mobil cihazlarında açması muhtemel olan ve hızlı bağlantılara sahip olmayan blog yazarlarına ve gazetecilere ulaşıyorsanız, bu önemlidir. Aynı zamanda dosyalarınızı adlandırmak ve Google'ın bunları anlamasına yardımcı olmak amacıyla resim alternatif metnini optimize etmek için bir dakikanızı ayırdığınızdan emin olun.

Takip ve Ölçme

İçeriğinizin başarısını takip etmek mutlak bir zorunluluktur ve bunu nasıl yapacağınız konusunda birkaç seçeneğiniz vardır. Temel takibin yanı sıra, diğer kanallarla entegrasyon için birkaç seçeneğiniz vardır.

Google Analytics (GTM) Kodu: Bir içeriğin ne kadar başarılı olduğunu Google Analytics'ten takip etmemek büyük bir hatadır. Tabii ki, bu hatanın farkına vardığınızda, yeni gelen bağlantıları ölçebilirsiniz. Ancak o zamana kadar izlemeniz gereken bir sürü trafiği kaçırmış olma ihtimaliniz de yüksektir. Bu trafiğin bir kısmı ana internet sitenize taşınmış olabilir ve hatta bir müşteriye ya da müşteri adayına dönüşmüş olabilir. Ama bunu ölçümlemediğiniz için bunu hiçbir zaman bilemeyeceksiniz.

Test aşamasında kontrol etmenin yanı sıra, bir parçanın kullanıma sunulmasından sonra Google Analytics’in doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmenin birkaç yolu vardır. En basit seçenek; gerçek zamanlı analizlere gidip içerik bölümüne girmek ve makalenizin görünüp görünmediğine bakmaktır. Trafik azsa, içeriğe tıklayın. Aşağıdaki gibi bir görüntü karşınıza çıkacaktır.

Google Analytics’in doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmenin bir diğer yolu ise Google Analytics kodunun bir sayfada bulunup bulunmadığını söyleyebilen Tag Assistant ya da GA DeBugger gibi bir eklenti ya da Chrome uzantısı kullanmaktır.

Yeniden Pazarlama Etiketleri: Herhangi bir ücretli arama ya da sosyal kampanya yürütüyorsanız, gelecekte tüm ziyaretçileri içeriğinize hedefleyebileceğiniz bir listeye koymanıza olanak tanıyan bir yeniden pazarlama kodu için uygun ekibe ricada bulunmalısınız. Bu, görüntüleme esaslı reklamcılığı kullanan reklamlarla ya da Facebook'taki sosyal akışlarında onları hedeflemek anlamına gelebilir. Bu tür bir listeyi kullanmanın birkaç yolu vardır:

  • İçerik onlardan biriyle bağlantılıysa, internet sitenizdeki ürün ya da kategori sayfalarına geri gelmeleri için reklamlarla insanları hedeflemek.
  • Daha fazla etkileşim ve trafik çekmek için benzer konular üzerinde çalışıyorlarsa, gelecekteki içerik parçaları için reklamlarla insanları hedeflemek.

Bu, az çaba gerektirir ve takip koduna sahipseniz ve özellikle de etiketleri etkin bir şekilde kullanmak için Google Etiket Yöneticisi'ni kullanıyorsanız, uygulanması kolaydır.

Sosyal Medya

Grafik etiketlerini açın. Sosyal medya paylaşımları içerik kampanyanızın birincil hedefi olmasa da, içerik popülerse, paylaşılacak olmasının yüksek bir ihtimali vardır. Bu gerçekleşirse ve eğer içeriğin resmi, başlığı ve tanımı sosyal medya için özelleştirildiyse, ek paylaşımların meydana gelme ihtimali artar. İyi bir başlık ve tanım içeren özel açık grafik etiketleri eklemek ve resimleri sosyal medya için uygun hale getirmek, zaman ayırmaya değer işlerdir. Bunların uygun bir şekilde olmaması durumunda, pek çok sosyal medya platformu bunlar yerine sayfa başlığı ve meta tanımı kullanacaktır. Bu çok kötü bir durum olmasa da, böyle bir durumda, bunların optimize olmama ihtimali vardır.

Bunun yanı sıra içerik yönetim sisteminiz, içerisinde açık grafik etiketleri tanımlama seçeneğini barındırabilir, ki bu da genel olarak işleri çok daha kolay hale getirir. Örneğin içerik yönetim sistemi olarak WordPress kullanıyorsanız ve Yoast SEO eklentisinden yararlanıyorsanız, içerik düzenleme sayfasının alt kısmında aşağıdaki seçenekleri görürsünüz.

Aynı zamanda burada Twitter tanımları ve resimlerini ayarlama imkanına da sahipsiniz, ki bu da zaman ayırmaya değer bir iştir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir