Beklenmedik bir şekilde iflas eden üç Türk şirketi

Kimi şirketler karşılaştıkları zorluklardan güçlenerek çıkarken, kimisi bu zorlukların üstesinden gelemeyebiliyor.

Kimi şirketler karşılaştıkları zorluklardan güçlenerek çıkarken, kimisi bu zorlukların üstesinden gelemeyebiliyor. Türkiye'de bir zamanlar fırtına estirmiş ancak beklenmedik bir şekilde iflas bayrağını çekmiş şirketlere yakından bakalım. 

Zeki Triko
1958 yılında Zeki Başeskioğlu tarafından kurulan Zeki Triko, hazır giyim sektörünü Türkiye'ye tanıtan ilk markalardan biri oldu ve 1969 yılında konfeksiyon ürünlerini Almanya'ya ihraç ederek sektörün ilk ihracatını gerçekleştirdi. Türkiye'de henüz defile konsepti gelişmemişken, Zeki Triko cesur ve yaratıcı bir yaklaşımla defile düzenleyerek dikkat çekti ve zamanla daha çok bilinen bir marka haline geldi. Yıllar içinde Adriana Lima, Naomi Campbell gibi birçok ünlü modelle işbirliği yaptı. 1997 yılında reklam afişlerindeki 'müstehcenlik' nedeniyle sansüre maruz kalan Zeki Triko, zaman içinde reklam çalışmalarında birçok engelle karşılaştı. Zeki Başeskioğlu, 20 ülkede afişlerinin sergilenmesine rağmen kendi ülkesinde aynı özgürlüğü elde edemediğini söyleyerek bu konudaki üzüntüsünü dile getirmişti. Kuruluşundan itibaren aldığı akılcı kararlarla tüm zorlukların üstesinden başarıyla gelen Zeki Triko, bir süre sonra maddi sıkıntılar nedeniyle küçülmeye başladı ve 2021 yılında iflas etti. 

Aralık 2023 yılında Zeki Triko'yu satın alan Antalya merkezli BRG Turizm Seyahat Acentası, markanın üretim ve tanıtım faaliyetlerine yeniden başlattı.

Sevenhill
1997 yılında kurulan yerli hazır giyim markalarından Sevenhill, geniş kitlelere hitap eden bir hazır giyim markası olarak öne çıkıyordu. Sektöre eşek üzerinde kumaş satarak adım atan Bektaş Özbek, 1979 yılında bir tekstil firması kurarak bugünkü adıyla Sevenhill markasının temellerini atıyor. Kuruluşundan itibaren reklam çalışmaları ve kampanyaları ile istikrarlı bir büyüme kaydeden Sevenhill, Türkiye genelinde 80'den fazla mağazaya ve yüzlerce çalışana ulaşıyor. Ancak kısa bir süre sonra mali sıkıntılar ortaya çıkıyor ve marka, bazı şubelerini kapatmak zorunda kalıyor. 2014 yılında şirketin kurucusu Bektaş Özbek, mali sıkıntılar nedeniyle silahlı eylemde bulunarak intihar girişiminde bulunuyor. Şirket, başa çıkamadığı mali sorunlarla mücadele ederek 2015 yılında yaklaşık 80 milyon TL'lik borçla iflas ediyor.

Atlasglobal
Atlasglobal, ilk uçuşunu Atlasjet adıyla 1 Haziran 2001 tarihinde gerçekleştirmişti. Türkiye'de "Tarifesiz İç Hat ve Dış Hat Uçuşlarda Yolcu ve Kargo Taşımacılığı" gerçekleştirmek üzere kurulan firmanın 2018 yılında filosunda 16 uçak bulunuyordu. Şirket, mali sıkıntılara girmeden önce 35 farklı ülkede 50'den fazla noktaya uçuyordu. Pandemi sürecinden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen havacılık sektöründe, karantina dönemlerinde özellikle uçuşlar ya tamamen durduruldu ya da büyük ölçüde azaldı. Bu durumun havayolu firmaları üzerinde doğal olarak olumsuz etkileri oldu. Son yıllarda ekonomik sorunlar yaşayan AtlasJet, bu olumsuzluklardan en çok etkilenen havayolu şirketlerinden birisiydi. Pandemi döneminin de yıkıcı etkisiyle, AtlasJet, resmen iflas ettiğini açıkladı. 2019 tarihleri arasında uçuşlarını durduran firma, "Yakın geçmiş dönemin olumsuzlukları ve beraberinde getirdiği ekonomik yük ve 2019 Nisan ayı itibarıyla İstanbul Havalimanı'na geçişle birlikte lojistik ve operasyonel maliyetlerde yaşanan büyük artış, havayolumuz açısından 2016/2017 kayıplarımızı yeterli sürede telafi etme imkânımızı ortadan kaldırmıştır" demişti.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir