Bazı Global Şirketlerin Corona Virüs Sonrası Çalışanlarına Uyguladığı Politikalar

Corona virüs tüm dünyanın gündeminde ilk sırada yer alırken, şirketler de yeni politikalarıyla hem çalışanlarını hem müşterilerini virüsten korumaya çalışıyor.

Bazı şirketler çalışanlarına ücretsiz izin verirken, bazıları seyahat yasağı getiriyor. Tabi Amazon gibi, Corona'dan kaynaklanan herhangi bir sağlık probleminde çalışanlarına destek olamayacağını söyleyen şirketler de var. İşte şirketlerin dünya gündemindeki virüs için uygulayacakları politikalar:

Starbucks

Starbucks yayılan Corona virüsünden sonra çalışanlarına "felaket ödemesi" adını verdiği ücretli izin verme kararı aldı. Şirket, bu izinle çalışanların COVID-19'a maruz kalmaları, semptomatik olmaları ya da sevdiklerine bakmalarını gerektiren durumlarda çalışanların 14 gün boyunca evde kalmalarını ve evlerini karantinaya almalarını sağlamayı amaçlıyor.

ABD şirket işletmeleri ve Kanada başkanı Rossann Williams, bu sabah tüm çalışanlara yazdığı bir mektupta “Asla iş ve kendinize bakmak arasında seçim yapmak zorunda kalmamalısınız” diye yazdı.

Starbucks, daha önce su basmış mağazaları için benzeri politikalar uygulamıştı. Bu politika COVID-19 virüsüne özgü bir genişlemiş oldu ve 60 yaş üstü personeller, hamile kadınlar gibi yüksek riskli çalışanların evde kalmasına izin verir hale geldi. 14 günün sonunda ise çalışanlar gerektiğinde tatil ödemelerine, hastalık ödemelerine veya kişisel izinlere geçebilirler.

Starbucks, yayılan virüse karşı, mağazalarında da bir dizi corona virüs önlemi uygulamak için acele ediyor.

Williams’ın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Amazon Flex

Amazon, OneZero tarafından alınan bir bildiriye göre, e-ticaret şirketinin paketlerini teslim eden Flex sürücüleri sözleşmesine, devam eden corona virüs salgınında hastalanırlarsa evde kalmalarını söyledi. Ancak Amazon’un Esnek Sürücülerine ödeme yapmayacağı bildirildi.

Amazon'un sürücüleriyle paylaştığı bu notta Flex sürücülerinin ücretlerinin ödenmeyeceğini özellikle söylemediğini belirtmek gerekir, ancak Amazon virüs dolayısıyla evde kalmak zorunda olsalar bile sürücülerine ücret ödemeyecek.

Şirket, Verge'ye yaptığı açıklamada, en önemli önceliklerinin insanların sağlığını korumak olduğunu ve çalışanlarını bireysel duruma göre aktif olarak desteklediklerini söyledi. "Çok daha geniş bir etki görürsek sonraki adımları değerlendirmeye devam edeceğiz. ” dedi.

Uber

Uber, cuma günü, COVID nedeniyle hasta olabilecek veya kendi karantinaya alması gereken çalışanlarına, şirketten maddi yardım istemelerini, böyle bir durumda onları destekleyeceklerini belirten mektuplar gönderdi.W

Uber, geç saatlerde yaptığı açıklamada, COVID-19 teşhisi konmuş veya yeni corona virüs nedeniyle karantinaya alınmış sürücülerini ve teslimat işçilerini destekleyeceğini belirtti.

Uber'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Andrew Macdonald, işçilerin 14 gün boyunca tazminat alacağını ekledi. Business Insider'a göre, tazminattan yararlanmak için sürücülerin ya virüs teşhisi konulduğunu ya da bir halk sağlığı görevlisinin kendilerini karantina altına aldığını belgelemesi gerekecek.

Lyft

CNBC'nin haberine göre cuma günü Lyft, TechCrunch'a yaptığı açıklamada, “Uygun önlemleri almaya odaklandığını ve birden çok senaryoyu aktif olarak planladığını” söyledi. “Hükümet yetkilileri ile koordinasyon yapmaya hazırız.” Hem Uber hem de Lyft, corona virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için sürücülere rehberlik etti.

Grubhub

Grybhub, Los Angeles Times'a yaptığı açıklamada, “Sürücülerinin, müşterilerinin ve restoran ortaklarının sağlık ve güvenliğine öncelik vermeye odaklandığını” söyledi. Şirket yetkilisi "Sürücülerimizin güvenliği ve refahıyla ilgili endişeleniyoruz ve bu önemli konuda çalışmaya başladık."dedi.

Nestle

Seyahatı kesen veya sınırlayan şirketlerin isimleri ve ürünleri dünya çapında bilinmektedir. KitKat snack barların ve Nespresso kapsüllerinin İsviçreli üreticisi Nestle, çalışanlara en azından Mart ayı ortasına kadar seyahat etmekten kaçınmalarını söyledi.

Dünya çapında 291.000 kişinin işvereni olan Nestle, virüsün Brezilya da dahil olmak üzere yeni ülkelerde tohumlanmasıyla, salgınlara karşı endişe duyan ve politikalar geliştiren ilk şirketlerden birisiydi.

Walmart

1.5 milyon işçi ile Amerika'nın en büyük özel işvereni Walmart, Salı günü yaptığı açıklamada, virüse sahip veya zorunlu karantinaya maruz kalan çalışanların iki haftaya kadar ödeme alacağını söyledi. Açıklamada, enfekte olan ve iyileşmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyan işçilerin 26 haftaya kadar telafi edilebileceği belirtildi.

British American Tobacco

Şirketler, çalışanları güvende tutmak için kendi planlarını hazırlamak zorundalar. Lucky Strike sigaralarının üreticisi olan British American Tobacco, çalışanların memleket dışı seyahatlerinin askıya aldığını, seyahatin minimum seviyeye indirildiğini söyledi.

Coca Cola - Kraft Heinz - Petrobras

Coca-Cola ve Kraft Heinz virüsten etkilenen ülkelerden kaçınmayı seçerken, Brezilya'nın devlet kontrolündeki enerji devi Petrobras da çalışanların Çin ve Japonya'ya seyahatini askıya aldığını söyledi.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir