Ayakta Çalışmanız İçin 8 Neden

Çoğumuz iş yerlerinde bütün gün oturuyoruz. Oturarak çalışmayla ilgili olumsuz şeyleri elbet duymuşsunuzdur ancak oturarak çalışmanın neden sağlıksız olduğunu ayrıntılarıyla bilmiyor olabilirsiniz. Bizler de sizler için ayakta çalışmanın faydalarını ve oturarak çalışmanın zararlarını araştırdık. Umarız ki yazımız sağlınız ve iş kaliteniz için faydalı bir yazı olur... Okuyacaklarınıza hazırsanız başlayım:

  1. Öncelikle eğer masa başı bir işiniz varsa bu gününüzün yaklaşık 9-10 saatini oturarak geçirdiğiniz anlamına gelir. Ve maalesef günde 6 saatten fazla oturuyorsanız (ki masa başında çalışıyorsanız muhtemelen oturuyorsunuz) bu yaşam sürenizi günde 3 saatten az oturan birisine göre oldukça kısaltan bir etkendir.
  2. "Ben oturarak çalışıyorum ancak çok sağlıklı besleniyorum ve mutlaka spor yapıyorum" diyor olabilirsiniz ancak bunun sağlığınıza etkisi çok az olacaktır. Her gün bir saat egzersiz yapsanız bile bu sizin neredeyse 10 saatinizi oturarak geçirdiğinizi ne yazık ki değiştirmiyor...
  3. Araştırmalara göre günün çoğunda oturmak kalp krizi riskini sigara içen bir kişinin kalp krizi geçirme seviyesine kadar yükseltir. Zaten oturarak uzun süre çalışmak sigaradan sonraki en büyük sağlık tehlikesi olarak gösteriliyor.
  4.  Oturarak çalışmak selülit oluşumu gibi estetik bozukluklar, omurga ağrıları gibi ortopedik bozuklukların yanı sıra obezite, diyabet ve hatta kalın bağırsak kanseri gibi tehlikeli rahatsızlıklara da yol açabilir.
  5. Hep oturmanın zararlarından bahsettik biraz da yürümenin ya da ayakta çalışmanın faydalarından bahsedelim ki ayağa kalkmak için motivasyonunuz çoğalsın. Yürümek beyin hücrelerinin birbiri ile bağlantıya geçmesine yardımcı olur. Nöronlar arasındaki iletişimi ve beyin sağlığını iyileştirmek adına yürümenin önemini kesinlikle küçümsememek gerekir. Yani yürüyerek yaptığınız işlerde yaratıcılığı ve verimliliği yakalamanız çok daha kolaydır.
  6. Yürümenin yaratıcılığa ve verimliliğe faydası yeni keşfedilmiş bir şey değil zira Steve Jobs'un katıldığı toplantılarda hep ayakta veya dolaşır halde olduğunu biliyoruz. Ernest Hemingway, Vladimir Nabokov, Virginia Woolf, Lewis Caroll gibi pek çok yazar da eserlerini genelde ayakta yazarak üretti.
  7. Özellikle bir fikir düşündüğünüz zamanlarda bazen istemsiz ayağa kalkıp volta atmaya başlıyorsanız demek ki siz de hareket halindeyken beyninizin daha iyi çalıştığını fark edenlerdensiniz. Ayakta veya hareket halinde daha iyi düşünüyor olmamızın sebebini evrimle ilişkilendiren bir teori bile var. Teori diyor ki; İnsanlar avcılık toplayıcılık dönemlerinden itibaren özellikle tehlikede olduğu anlarda hep kaçma, hareket etme eylemi gösteriyorlar. Ve böyle durumlarda kendilerini korumak için bir şeyler düşünmeleri ve bulmaları gerekiyor. İnsan beyni de hareket halindeyken kendini kurtarmaya ya da hızlı düşünmeye programlandığı için hala bu sebeple hareket halindeyken beynimiz daha iyi çalışıyor.

  8. Oturarak çalışmanın neredeyse sigara tüketimi kadar kötü olduğunu bilen Google, General Electric ve Porsche gibi bazı şirketler çalışanlarına ayakta çalışma seçeneği koymuşlar. Güney California merkezli “Rebel Desk” firması ise özellikle Silikon Vadisi çalışanlarının ilgisini çekebilecek bir çalışma masası tasarlayarak çalışanların yürüme bandı üzerinde yürürken aynı zamanda çalışabilmelerini sağlamış.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir