Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Yıldız: "Kadınlar içlerindeki güce odaklanmalı"

Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Yıldız'a; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.

Arzum Pazarlama ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Yıldız'a; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

"Yapabileceklerinin farkında olmak çok önemli"

Toplumsal cinsiyet eşitliğinde geride kalmamızın iki boyutu var. Biri, kadınla ilişkilendirilen roller, gelenekler ve inanç sisteminin yarattığı bariyerler. Diğeri ise kadının kendisini bu sistemin içinde görüp cesaretini ve kendine olan inancını zayıflatması. İlk boyutuna etki etmek çok kolay değil. İnsanların inançlarını, yargılarını değiştirmekten bahsediyorum ama ikincisi, kadının etki alanında olan bir konu. Değer yargılarını ve kendisine biçilen rolleri kabul etmeyerek aslında kendisini fırsatlara daha fazla açmasının mümkün olacağını düşünüyorum. Bu söylediğimin tam tanımı; kendine güven ve cesaret. Yapabileceklerinin farkında olmak, bir rol için ön plana çıkmaktan korkmamak, ‘Yapabilir miyim?’ endişesinin kendisini geride bırakmasına izin vermemek çok önemli.

"Şartların eşit olması ön koşulu ile ilerliyoruz"

Role uygun aday konusunda tam eşitlik prensibi ile ilerliyoruz. Yani kadın yönetici sayısının artması için bir ayrımcılık yapmamız söz konusu değil ama bir rol için aday görüşmeleri yaparken eşit sayıda kadın ve erkek ile görüşebilmek sürecimizin önemli bir parçası. Şartların ve aday sayısının eşit olması ön koşulu ile ilerliyoruz. Bu farkındalık bize, birçok başarılı kadın yöneticiyi kurumumuza kazandırma fırsatı sağladı.

"Şartların eşit olduğuna inanmaları çok önemli"

Kadınların dış etkenlerden bağımsız olarak içlerindeki güce odaklanmaları, kendi korkularını bir kenara bırakarak gerekli azim ve mücadele ruhunu ortaya koyduklarında şartların eşit olduğuna inanmaları çok önemli. İş dünyasının asıl gündeminin değer yaratmak olduğundan hareketle, değer yaratmaya ve cesaretle varlıklarını görünür hale getirmeye odaklanmalılar. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın olduğu söylemi aslında başarılı kadın için de geçerli. Kadın yönetici adaylarına; hayatı eşit bölüşecek, kendilerini her koşulda destekleyecek ve başarılarıyla gurur duyacak bir hayat arkadaşı bulmalarını da özellikle tavsiye ediyorum. Ev işleri, çocuk yetiştirme ve ev ekonomisi tek bir tarafın sorumluluğunda olmadığında, o evlilikten eşit şartlarda kariyerinde başarılı olan kadın ve erkek çıkıyor.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir