Şirketlerin dördüncü çeyrekteki performanslarının açıklandığı bu dönemde, olumlu ve olumsuz yönde çarpıcı rakamlarla karşılaşıyoruz.
Motosiklet konusunda dünyanın en iyisi
Harley Davidson’ın bu dönemki satışlarında, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi düşüş yaşaması bunun en dikkat çeken örneklerinden biri oldu. Fakat tersi yönde de dikkat çekici gelişmeler olduğunu söylemeliyiz. Bunu başaran firmalar arasında, geçen yıl
Whole Foods’u bünyesine katan
Seattle merkezli
e-ticaret devi
Amazon da yer alıyor.
Şirketin son çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemindeki rakamlarla karşılaştırıldığında yüzde 38 daha fazla net satış yaptığı açıklandı. Amazon’un bu satışlardan elde ettiği net kârda da ciddi bir yükseliş olduğunu not edelim. Zira bir önceki yılın son çeyreğindeki net kâr 749 milyon dolarken bu rakam, geçtiğimiz son çeyrekte 1.9 milyar dolara ulaştı ki bu istatistik, net gelirin iki katından da fazla arttığını gösteriyor.
[caption id="attachment_73261" align="alignnone" width="800"] Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos[/caption]
Bu dikkat çekici performansta en büyük pay ise en çok sattığı ve Amazon’un kendi markasıyla ürettiği cihazlar olan Fire TV ve Echo Dot’un oldu. Markanın kurucusu ve şirketin CEO’su Jeff Bezos da Amazon’daki bu başarı grafiğinin, özellikle de sesli asistan ürünü Alexa açısından baktıklarında, beklentilerini aştığını belirtti. Kıyaslamayı bütün yıl bazında yaptığımızda ise Amazon’un net satış rakamında yüzde 31’lik bir artış sağladığını, bu satışlardan elde ettiği gelirin ise tam 177.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini de söyleyelim.
Açıkçası bu gelişimin altında birden fazla etken var. Merkezi konumlarda bulunan ve Amazon’a fiziksel mağaza kaynaklı ek gelir getiren Whole Foods satın alması, Amazon için önemli bir dönemeç oldu. Zinciri satın almasının ardından geçen yılın Ağustos ayında fiyatları oldukça düşüren Amazon, daha sonra Whole Foods ürünlerini kendi internet sitesinden de satmaya başladı ve düşük fiyat politikasını bu platformda da sürdürdü.
[caption id="attachment_73262" align="alignnone" width="800"] Amazon markalı elektronik ürünlerden Echo Dot[/caption]
Öte yandan Amazon, giyim ve ambalajlı ürünler kategorilerinde kendi markalarıyla satışa sunduğu ürünlerle de büyümeye devam etti. Hatta, Amazon Finansal Baş Sorumlusu Brian Olsavsky’nin söylediğine göre, Amazon markalı ürünlerin yer aldığı kategorilerin sayısı daha da artacak ve ürünler çeşitlenecek.
Markanın başarısında pazarlama stratejisinin de önemi büyük. Zira Amazon, reklamverenler için her geçen gün daha fazla seçenek sunuyor ve özellikle de ürünlerini öne çıkarmak isteyen ama görece daha küçük çapplı markalara cazip önerilerle gidiyor. Bu eğilimi gören markalar da ürün sayfalarında video gibi multimedya temelli tanıtımlar için ödeme yapmaya yöneliyor. Büyüklüğe bakmadan birçok farklı reklamverenle çalışan şirket, müşteri odaklı pazarlama ürünlerini onlara sunuyor. Böylece bir anlamda, onların tüketiciler tarafından keşfedilmelerini amaçlıyor.
[caption id="attachment_73263" align="alignnone" width="800"] Amazon geçen yıl Whole Foods'u alarak fiziksel mağaza temelli perakendecilikte ciddi bir atılım yaptı.[/caption]
Amazon’un son çeyrekteki göz alıcı büyümesine dair istatistiksel veriler ve bu başarının ardında yatan başlıca nedenleri özetledik. Peki, CEO Jeff Bezos’un bir sonraki adımı ne olabilir? Amazon başka hangi alanlara girip büyümesini sürdürebilir? Düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.