Burak Ertaş: Amacımız dijital reklamcılıkta sürdürülebilir bir gelecek

IAB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Ertaş: "2024 trendlerine baktığımızda ise pazarlama sektöründe uzun zamandır kullanılan yapay zekâ başta geliyor. "

Pazarlama dünyası; teknolojik yenilikler, tüketici alışkanlıklarındaki değişimler ve pazarlama stratejilerindeki evrimle birlikte sürekli olarak dönüşüyor. Birçok rapora göre, yapay zekâ pazarlamacıların 2024'te markaların odaklandığı temel hususlardan biri olacak. Peki Türkiye’nin lider yöneticilerine göre yeni pazarlama trendleri neler olacak? IAB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Ertaş’a, yeni döneme ilişkin öngörü ve planlarını sorduk.

Amacımız dijital reklamcılıkta sürdürülebilir bir gelecek

İnternetin fırsatlarla dolu dünyasında, yeni bir yılı daha karşılamaya hazırlanıyoruz. 2023'te yılın öne çıkan dijital reklam formatları Connected TV (İnternet Bağlantılı TV) başta olmak üzere, influencer pazarlaması, dijital ses, perakende medya, oyun içi reklamlar ve doğal reklamlar oldu. İnternete bağlı cihazlar üzerinden kişiselleştirilmiş ve aktif reklamlar ile etkileşim fırsatı sunan İnternet Bağlantılı TV (CTV) kullanıcılar tarafından da olumlu tepkiler aldı. 

Tüm bu reklam teknolojilerini değerlendirirken dünyadaki trendlere de baktığımızda, e-ticaret platformlarında ve dijital platformlarda geçirilen sürelerin arttığını görüyoruz. Dolayısıyla markaların tüketicilere ulaşmak için gelecek yıllarda bu kanallara daha fazla yatırım yapmalarını bekliyoruz. Türkiye’nin dijital dünyaya hızlı ayak uyduran genç nüfusu düşünüldüğünde, bu trend ülkemiz için de ümit verici bir hal alıyor. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin (ETBİS) yayınladığı 2023 yılı ilk altı ay verileri de bunu kanıtlar nitelikte. Rapora göre ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 109,7 artarak 652,7 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve e-ticaretin genel ticaretteki payı da 3 puan artışla yüzde 19,1 olmuştur.

2024 trendlerine baktığımızda ise pazarlama sektöründe uzun zamandır kullanılan yapay zekâ başta geliyor. Veri analizi ve görüntü tanıma gibi süreçleri otomatikleştirmek, tüketici sezgilerini araştırmak, reklam gösterimini optimize etmek, kampanya etkinliğini değerlendirmek gibi pek çok reklam süreci algoritmalarından destek alınarak yürütülüyor. Yapay zekâ artık tasarım yapabiliyor, gelişmiş dil teknolojisi ile metin ve senaryo yazabiliyor, çok sayfalı literatürlerin karşılaştırmalı özetlerini çıkarabiliyor. Yaşanan bu gelişmelerin farkında olarak reklamcılığın özünü unutmadan işleri kolaylaştıracak ve daha verimli hale getirecek şekilde yapay zekâdan yararlanmanın hem şirketlere hem de sektöre büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Kısaca yapay zekanın, özellikle dijital reklamcılığa en net faydasının, daha kişiselleştirilmiş reklamların oluşturulmasında, daha doğru reklam hedeflemesinin yapılmasında ve bunlara bağlı olarak reklam yatırımlarının optimize edilmesinde anlamlı faydalar sunduğunu düşünüyorum.

2024’ün ortalarında üçüncü parti çerezlerin kullanımının açık rıza ile yapılması zorunluluğu ile birlikte bunu hedefleyen reklam kullanımları azalacak, birinci parti verilerin kullanımı çok daha değerli olacak. Partner markaların veya satıcıların ürünlerini medya kanallarında perakende satın alma verisiyle entegre eden perakende medya, bu anlamda daha da önemli hale gelecek.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi İnternet Bağlantılı TV (CTV), Dijital Ses ve Oyun içi reklamcılık yine büyümeye devam edecek. IAB olarak Kasım ayında Gamertising etkinliğinde hacim olarak da film ve müzik sektörünü geçtiği söylenen oyun dünyası, “yeni Hollywood” olarak nitelendirildi. Bunların yanı sıra Programatik satın alma ile birlikte hızla büyüyen dijital Açıkhava yatırımlarla birlikte gelişen envanterlerle çeşitlenerek büyümeye devam edeceğini düşünüyorum. 

Yeni bir yıla girerken sektörümüz için temennimiz, dijital reklamcılık için sürdürülebilir bir gelecek tasarlayarak ülke ekonomimize her yönden katkı sağlayabilmektir. Bu amaç için hepimizin birlikte çalışması her zamankinden çok daha önemli. Bizler de IAB olarak üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz. Herkese sağlıklı ve mutlu bir yıl dileklerimle…

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir