AI alanında çalışanlar iş birimlerinin vazgeçilmezi olacak

Hopi Pazarlama Direktörü Yiğit Kalafatoğlu ile yapay zekânın iş dünyasına etkilerini ve yapay zekânın geleceğini konuştuk.

Yapay zekâ sadece popüler bir trend olmanın ötesinde, aynı zamanda etik ve felsefi bir düşünce sürecini de beraberinde getiren devrim niteliğinde bir teknoloji. İş süreçlerinin otomatikleştirilmesi, veri analizi, tahminlerde bulunma, müşteri hizmetlerinin geliştirilmesi ve daha pek çok alanda yapay zekâ teknolojileri büyük avantajlar sağlıyor. Peki yapay zekânın iş dünyasında yarattığı fırsatlar ve zorluklar neler? Şirketler yapay zekâyı iş süreçlerine entegre etmek için hangi stratejileri izlemeli? Yapay zekâ, iş yapış biçimlerimizi ve iş dünyasının geleceğini nasıl şekillendirecek? Hopi Pazarlama Direktörü Yiğit Kalafatoğlu ile bu sorulara yanıt aradık. 

AI alanında çalışanlar iş birimlerinin vazgeçilmezi olacak

Yapay zekâ iş dünyasının her adımında işlerimizi kolaylaştırsa da henüz geçiş aşamasındayız. Globalle kıyasladığımızda Türkiye’de yapay zekâ kullanımında henüz istediğimiz noktalarda olmasak da yine de umut vadeden bir gelişim içerisindeyiz. Web 1.0’a, Web 2.0’a nasıl hızla adapte olduysak, Web 3.0’a da aynı hızla uyum sağlıyoruz. Bu aşamada dikkatli olmalı ve pazarlama profesyonelleri olarak yapay zekânın avantajlarından faydalanırken, kontrolü de elden bırakmamalıyız. Yapay zekânın mükemmel olmadığının bilinciyle bize verdiği tüm verilerin ve çıktıların doğruluğunu kontrol etmek bu sürecin en önemli parçası. Bunun yanı sıra büyük veri analizi, tahminleme sistemleri gibi alanlardaki donanımıyla karar verme süreçlerini kolaylaştıran yapay zekâ, müşteri deneyiminde de daha iyi sonuçlar alınmasını sağlıyor. Ancak yapay zekânın avantajlarının yanı sıra işgücünde yarattığı dönüşümle bazı iş kollarının kaybolmasına yol açacağı da tartışılıyor. Bu yüzden artık herkesin yapay zekâ ile kendi sanatımı, zanaatımı,  yeteneğimi, entelektüel sermayemi dönüştürür, onunla birlikte nasıl daha güçlü olabilirim diye düşünmesi gerekiyor. 

Pazarlama profesyonelleri olarak topluma dokunan ve değer üreten bir sistemle çalışırken, teknolojik ve dijital gelişmeleri de her zaman takip ediyoruz. Hayal gücü ve yaratıcılığın önündeki teknik engeller ortadan kalksa da bunu doğru komutlar ve mesajlarla yapay zekâya iletmek tam da bu noktada pazarlama profesyonellerinin stratejilerinin temelini oluşturacak. Bu kapsamda şirketler yapay zekâyı iş süreçlerine entegre etmek için ilk adımda ihtiyaç analizi gerçekleştirmeli. Örneğin, biz Hopi’de bu sürece çoktan başladık. Gündelik sosyal medya içeriklerimizin çok büyük bir bölümünü yapay zekâ ile üretiyoruz. Bu sayede çok hızlı bir şekilde gerçek zamanlı pazarlama aksiyonları alabiliyoruz. Takipçilerimizden ve kullanıcılarımızdan da çok güzel dönüşler alıyoruz. Kısa vadede pazarlama iletişimi bacağında bu tarz çıktıları daha çok göreceğiz. Sektörün dinamosu olan yaratıcı ajanslar ve yeni nesil teknoloji ajansları da bu alana daha çok eğilecek. Henüz ajanslarda veya marka ekiplerinde AI üzerine yoğunlaşan çalışanlar veya ekipler olmasa da önümüzdeki dönemde çalışmalar hızlanacak ve bu alanda çalışan insanlar da iş birimlerinin vazgeçilmezi olacak. Yıllardır hepimizin gündeminde olan büyük veri alanındaki çalışmalar, veri odaklı pazarlama, kişiselleştirilmiş teklifler ve kişiselleştirilmiş deneyimler ajandalarımızı oluşturuyordu. Ancak bugüne kadar önümüzdeki en büyük engel bu verilerin nasıl ve ne şekilde işleneceği, veriden nasıl anlam çıkarılacağı ve bu anlama dayalı tutarlı aksiyonun nasıl üretileceğiydi. İşte yapay zekâ tam da bu noktada önümüzdeki en büyük engeli kaldırdı. Artık gelişen yapay zekâ araçları ile çok kısa sürede çok büyük verileri doğru analiz etmek ve sürekli kendini geliştiren bir yapı kurarak ilerlemek mümkün hale geliyor. Hem müşteriyi daha iyi tanımak hem de elde edilen iç görüleri veriler ile doğrulayarak ilerleyebilmek artık çok mümkün. Aslında Hopi’de SAS ile gerçekleştirdiğimiz hiper-kişiselleştirme dönüşümü de tam olarak bu mimari üzerine oturuyor. Ürün perspektifinden bakınca da aynı konu geçerli. Tasarım, planlama, dağıtım, ikmal gibi birçok konu yapay zekâ sayesinde çok daha verimli hale geliyor. Elbette, müşteri ve ürün dışında yapay zekâ mesajın kendisini de doğrudan dönüştürüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir