Abonelik Servisleri, Doyuma mı Ulaşıyor?

  • Dünya genelindeki internet kullanıcılarının %34'ü, önümüzdeki iki yıl içerisinde, kullandıkları abonelik servislerinin sayısında artış olacağını düşünüyor.
  • Bundan beş yıl önce kişi başına ortalama 2,4 abonelik servisi kullanılırken şu anda bu sayı 3.
  • 2021 yılı itibarıyla ABD'deki abonelik tabanlı video izleyicilerinin toplam sayısı 193 milyonu (ABD popülasyonunun %57,3'üne eşit) geçecek.
  • Araştırmaya göre önümüzdeki dönemde popüler hale gelmesi beklenen abonelik servisleri; AmazonFresh market alışverişi teslimatı servisleri (%32), Blue Apron gibi yemek teslimatı servisleri (%21), iCloud gibi yazılım ve depolama servisleri (%17) ve Ipsy gibi güzellik servisleri (%17).
  • İlgili Yazı: Netflix'in Disney ve Marvel Yapımlarını Kaybetmesi, Abonelerinin Üçte Birinin Gitmesine Neden Olabilir

Her geçen gün farklı alanlarda hizmet veren mevcut abonelik tabanlı servislere bir yenisi ekleniyor ve insanların abonelik servislerine olan bu büyük ilgisini gören büyük markalar da kendi abonelik servislerini kullanıma sunuyorlar. İki gün önce sizlere ABD'li spor giyim markası Nike'ın da bu markalar arasına katıldığını aktarmıştık.

https://pazarlamasyon.com/niketan-cocuklarin-birkac-ayda-bir-ayakkabi-yenilemesine-izin-veren-abonelik-servisi/

Abonelik servislerinin sayısının hızla artması ve belirli avantajları nedeniyle tüketicilerin bunlara kayıtsız kalamayarak abone olması, kişi başına kullanılan abonelik servisi sayısında hızlı bir artışa neden oluyor. Örneğin benim uzun süredir kullandığım abonelik servisleri arasında Spotify, Netflix ve PlayStation Plus yer alıyor. Bununla birlikte geçtiğimiz dönemde bir yılı aşkın bir süre boyunca Sinemia da kullanmıştım. Ve gerçek şu ki, son zamanlarda sürekli olarak karşılaştığım bazı yeni abonelik servislerine üye olmamak için kendimi frenliyorum. Çünkü bu durumun, sonu gelmeyen alışveriş çılgınlığından pek de bir farkı yok. Ve birçok tüketicinin de benzer şeyleri yaşadığını tahmin edebiliyorum. Ancak önümüzdeki yıllarda, biz istesek de istemesek de, sektörün abonelik sistemini benimsemesinden ötürü çoğumuzun sahip olduğu abonelik sayısı büyük ihtimalle artacak.

Bu konuyla bağlantılı olarak eMarketer'ın hazırladığı yeni bir rapora göre, ABD'lilerin -ve aynı zamanda dünya genelindeki internet kullanıcılarının- %34'ü, önümüzdeki iki yıl içerisinde, kullandıkları abonelik servislerinin sayısında artış olacağını düşünüyor. Bundan beş yıl önce kişi başına ortalama 2,4 abonelik servisi kullanılırken şu anda bu sayı 3. Aynı zamanda bu rapor, bir "abonelik yorgunluğu" eşiğine erişildiği iddiasını da çürütüyor. ABD'li internet kullanıcılarının yaklaşık olarak üçte biri, kullandıkları abonelik servislerinin sayısında bir artış olacağını söylerken kullanıcıların çok büyük bir kısmı, önümüzdeki iki yıl içerisinde kullandıkları abonelik servislerinin sayısında bir artış yapmayı planlamadıklarını ifade ediyor. Sadece %7'lik bir kesim ise bu süreçte kullandıkları abonelik servislerinin sayısını azaltmayı planlıyor. Geleceğe yönelik bu tahmini veriler, abonelik servisleri endüstrisinde pastanın önemli ölçüde büyümeyeceğine ve kullanıcıların büyük bir kısmının bir abonelik servisini bırakarak bir diğerine geçebileceklerine işaret ediyor olabilir.

TechCrunch'ın aktardığı habere göre, abonelik servisleri sektörünün büyümesinin önündeki önemli bir engel de tüketicilerin bu servisleri bir lüks olarak görüyor olmaları olabilir. Sonuçta Netflix ve Spotify gibi abonelik servisleri olmadan önce de insanlar bir şekilde film/dizi izleyip müzik dinleyebiliyorlardı. Ancak bu servislerin en çok öne çıktıkları nokta, insanlara sağladığı kolaylık oldu. Buradan hareketle insanların, abonelik servislerinde sunulan kolaylıklara nazaran istenen ücretleri makul seviyelerde gördükleri için bunlara ilgi gösterdikleri çıkarımında bulunabiliriz. Ama fiyatların artmasıyla birlikte bu ivme tersine dönebilir. Bu nedenle hemen hemen her bütçeye hitap eden çok çeşitli abonelik paketlerinin tüketicilere sunulması büyük önem arz ediyor.

Tüm bunların yanı sıra TechCrunch, tüketicilerin ilgilendiklerini söyledikleri şeylerle, gerçekten yaptıkları arasında bir tutarsızlık olabileceğini ve bu nedenle tüm bu tahmini verilere şüpheyle yaklaşılmasını gerektiğini de ifade ediyor. TechCrunch, bu duruma örnek olarak da hayatta kalma mücadelesi veren ve Blue Apron'un da içerisinde yer aldığı yemek malzemesi pazarını gösteriyor. NPD Group isimli danışmanlık firması, ABD'li tüketicilerin yalnızca %4'ünün bu alanda faaliyet gösteren servisleri denediğini tahmin ediyor. Bunun yanı sıra diğer abonelik servisi türlerine göre sözde daha az popüler olan haber ve bilgi servisleri pazarı ise hızlı bir yükseliş içerisinde. Örneğin The New York Times, bu ay önceki aylara göre daha yüksek bir kar elde etti ve 223 bin dijital abone kazanarak toplam ücretli abone sayısını 4,5 milyona yükseltti.

https://pazarlamasyon.com/hava-yolu-sirketleri-de-abonelik-modelini-benimsiyor/

Sonuç olarak tüm bu tahmini verilerden yola çıkarak abonelik servislerinin yakın zamanda doyuma ulaşmasının pek mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Zaman içerisinde pek çok farklı sektörde abonelik tabanlı servislerin yaygınlaşmasıyla birlikte, tüketicilerin bu sisteme olan bakış açısı da değişecek ve zamanla daha fazla kişi, abonelik servislerini benimseyecektir.

Abonelik Servislerinin Geleceğiyle İlgili Dikkat Çekici İstatistikler

eMarketer'ın abonelik tabanlı servislere yönelik olarak yapmış olduğu tüketici araştırmasında elde edilen diğer dikkat çekici istatistikler şu şekildeydi:

  • ABD'li tüketicilerin %57'si Netflix gibi televizyon ve video servislerine ilgi gösterdiklerini belirtirken %38'i ise müzik servisleriyle ilgilendiklerini ifade etti. 
  • 2021 yılı itibarıyla ABD'deki abonelik tabanlı video izleyicilerinin toplam sayısı 193 milyonu (ABD popülasyonunun %57,3'üne eşit) geçecek. Aynı süreçte dijital ses dinleyicilerinin toplam sayısı ise 211 milyondan (ABD popülasyonunun %63,1'ine eşit) fazla olacak.
  • Araştırmaya göre önümüzdeki dönemde popüler hale gelmesi beklenen abonelik servisleri; AmazonFresh market alışverişi teslimatı servisleri (%32), Blue Apron gibi yemek teslimatı servisleri (%21), iCloud gibi yazılım ve depolama servisleri (%17) ve Ipsy gibi güzellik servisleri (%17).
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir