ABD, Uygur Müslümanları'na Yapılan Zulümden Ötürü 28 Çinli Şirketi Kara Listeye Aldı

  • ABD, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Müslümanları'na karşı uygulanan sistematik istismarlara karıştıkları iddiasıyla 28 Çinli şirketi kara listeye aldı.
  • ABD Ticaret Bakanlığı, bu kuruluşların, Çin'in Uygurlar, Kazaklar ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki diğer Müslüman azınlıklarına karşı uyguladığı baskı ve kitlesel keyfi tutuklama politikasına destek vererek insan hakları ihlallerine karıştıklarını belirtti.
  • ABD tarafından kara listeye alınan Çinli şirketler arasında, gözetim teknolojileri geliştiren 8 teknoloji şirketi de yer alıyor.
  • Kara listede yer alan Hikvision ve Dahua Technology, dünyanın en büyük video gözetim teknolojisi üreticilerinden ve tedarikçilerinden ikisidir ve bu iki şirket de kısmen Çin hükümeti tarafından kontrol ediliyor.
  • İlgili Yazı: Çin'deki Yolsuzluğu Tespit Eden Yapay Zeka, Yetkililer Tarafından Kapatılıyor

Bildiğiniz gibi, ABD son dönemde Çin'e karşı bir ticari savaş başlatmış durumda ve bu nedenle bir süredir ABD'de faaliyet gösteren bazı Çinli şirketlere çeşitli yaptırımlar uygulanıyor. Bu kapsamda ABD hükümeti, son olarak aralarında teknoloji şirketlerinin de yer aldığı bazı Çinli şirketleri kara listeye aldığını açıkladı.

https://pazarlamasyon.com/cinde-yapay-zekanin-kontrol-ettigi-bir-hapishane-hizmete-giriyor/

The Next Web'in paylaştığı habere göre, ABD hükümeti, ülkenin
Sincan Uygur Özerk Bölgesi yaşayan Uygur Müslüman azınlığına karşı uygulanan sistematik istismarlara karıştıkları iddiasıyla 28 Çinli şirketi kara listeye aldı
. Kara listeye alınan bu Çinli şirketlerin, ABD'li şirketler ile herhangi bir şekilde ticaret yapmaları yasak. Bu arada kara listeye alınan Çinli teknoloji şirketleri şunlar: Dahua Technology, Hikvision, IFLYTEK, Megvii Technology, Sense Time, Xiamen Meiya Pico Information Co. Ltd., Yixin Science and Technology Co. Ltd. ve Yitu Technologies.

Hikvision ve Dahua Technology, dünyanın en büyük video gözetim teknolojisi üreticilerinden ve tedarikçilerinden ikisidir. Her iki şirket de kısmen Çin hükümeti tarafından kontrol ediliyor ve bu şirketlerin Montreal ve Londra gibi farklı şehirlerde Ar-Ge merkezleri bulunuyor.

Bununla birlikte ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'nin ulusal güvenliğine ya da dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerinin haricinde, bu firmaların kara listeye eklenmelerine neden olan eylemleri spesifik olarak belirtmedi.
ABD Ticaret Bakanlığı bu yasaklamalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu kuruluşların, Çin'in Uygurlar, Kazaklar ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki diğer Müslüman azınlık gruplarına karşı uygulamış olduğu baskı altında tutma ve kitlesel keyfi gözaltına alma politikasına destek vererek insan hakları ihlallerine karıştıklarını ifade etti.

https://pazarlamasyon.com/cin-robotik-guvercin-gorunumuyle-vatandaslarini-gozetliyor/

Çin hükümeti, uzun bir süredir Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni “ayrılık yanlıları, teröristler ve radikal dindarlar” için bir yetişme alanı olarak görüyor ve bu nedenle bölgede yaşayan Türk kökenli Müslümanlar'a zulmedildiği ve bu insanların aşırı derecede gözetim altında tutulduğu söyleniyor. Bir yandan drone'lar aracılığıyla bu insanlar sürek olarak gözetim altında tutulurken bir yandan da WeChat (Çin'in WhatsApp muadili mesajlaşma uygulaması) konuşmaları, şüpheli faaliyetler için izleniyor. Bununla beraber bu insanların DNA örnekleri, parmak izleri, iris taramaları, ses örnekleri ve kan gruplarının toplandığı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz yıldan beri iki milyondan fazla Uygur ve Müslüman azınlık, Komünist Parti'nin propagandasını ezberlemeleri ve İslam'ı reddetmeleri için toplama kamplarına gönderildi. Ancak Çin, Uygur Müslümanları'nın toplama kamplarına değil, iş bulmalarına ve topluma daha iyi entegre olmalarına yardımcı olan “mesleki eğitim merkezleri”ne katıldıklarını iddia ediyor.

Son yıllarda vatandaşlarını sürekli olarak gözetim altında tutabilmek için yapay zeka gibi gelişmiş teknolojilerden yararlanan gözetim sistemlerini uygulamaya koyan Çin hükümeti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki azınlıkları izlemek için de bu tarz teknolojilerden yararlanıyor. Bununla ilgili bir örnek vermemiz gerekirse, Çin hükümeti, geçtiğimiz yıldan beri "Güvercin" adlı proje kapsamında güvercin görünümündeki robotik kuşları kullanarak Uygur Müslümanları'nı izliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir