ebebek: 2030'da 6 kıtada faaliyet göstermeyi hedefliyoruz

2022 yılını geride bırakırken ebebek CEO’su Halil Erdoğmuş ile markanın 2030 yılında 6 kıtada hizmet veren bir evren perakendecisi olma hedefini konuştuk.

Türkiye genelinde 61 ilde 200 fiziki mağazası ve e-ticaret sistemi ile hizmet veren ebebek, "2030/6 Kıta" mottosuyla hizmetlerini 6 kıtaya yaymayı hedefliyor. ebebek CEO’su Halil Erdoğmuş ile ebebek'in globalleşme yolculuğunu ve yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Sektörün öncü firması olarak yolcuğumuza yurt dışında da devam etmeyi hedefliyoruz
Türkiye'de bir start-up olarak çıkıp globale uzanan bir hikâyemiz; bir babanın ihtiyaçlarının ötesinde, hem tüm bebek sahibi olmak isteyen, bebek bekleyen veya bebeğini büyüten anne ve babaların bilgi ihtiyacını karşılama isteği, hem de uzun yıllara dayanan bir vizyonu barındıran cesaretli iş fikrinin hayata geçmesi ile başladı demek daha doğru olacak. Çünkü ebebek’in yola çıkışının ardında ihtiyaçlar kadar, belki de hiç kimsenin inanmadığı veya kuşku ile yaklaştığı bir yatırım ve girişimcilik öyküsü var. Öncelikle ailelere rehberlik edebilmek amacıyla bir içerik sitesi olarak bebek.com sitesini; 2001 yılının Eylül ayında da anne - babaların ve bebeklerin her türlü ihtiyacını bir arada bulabilecekleri ebebek e-ticaret sitesini kurduk. Ancak 2000 yılı sonunda ve 2001 yılı başında peş peşe yaşanan ekonomik krizler sebebiyle firmalar reklam planlamalarını kesmeye başladılar. Biz de içerik sitemizi ayakta tutabilmek adına e-ticarete yönelme kararı aldık.

İnternetten alışverişe henüz birçok insan temkinli yaklaşırken biz ebebek.com’u açarak anne-bebek ürünleri gibi çok hassas bir alanda online satış yapmaya başladık. Daha sonra bebeveynlerimizin ürünleri görerek ve deneyimleyerek almak isteyeceğini de düşünerek Dünya’da örneğine az rastlanan click-to-brick iş modelini seçerek fiziki mağaza açılışımızı da gerçekleştirdik. Şu anda da Türkiye genelinde 61 ilde 200 fiziki mağazası olan bir e-ticaret sitesi olarak çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Sektörün öncü firması olarak artık kalıbımıza sığmadığımızı düşünerek bu anlamlı yolcuğumuza yurt dışında da devam etmeyi hedefliyoruz.

Bu sene "ebebek mini" konseptini hayata geçireceğiz
ebebek olarak her şeyin belirsiz olduğu pandemi döneminde dahi mevcut durumu kabullenerek 2020-2022 yıllarında da aralıksız mağazalaşmaya devam ettik ve bugün mağaza sayımız 200’ü aştı. Tüm bunları yapabilmek için de önce hedefin, sonra rotanın belirli olması elzemdir. 2023’te mağazalaşma yine ajandamızın ilk sıralarında yer alacak. Bu sene farklı olarak “ebebek mini” konseptlerini hayata geçireceğimizi söylemek isterim. Halka arz başvurumuzu da yapmayı hedefliyoruz. Dijitalleşme adımlarımızı ise hız kesmeden sürdürüyor olacağız. 

Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda geçen senelerde başlattığımız ve hayata geçirdiğimiz deterjan dolum istasyonu, ambalaj geri dönüşüm kumbarası gibi iki önemli projemizi daha çok mağazamıza yaygınlaştırmak istiyoruz. Yine sürdürülebilirlik kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarımız 2023 ajandamızda yer almakta. 

Bizi belki de en çok heyecanlandıran gündemimiz ise "2030/6 Kıta" mottomuzla beta versiyonu ile hayata geçen İngiltere’ye özel sitemiz  www.ebebek.co.uk ve globalleşme yolculuğumuz.

Globalleşme stratejimiz doğrultusunda yoğun mesaimiz devam ediyor
2030 yılında, 6 kıtada faaliyet gösteren bir evren perakendecisi olma hedefiyle çalışıyoruz. Bu vizyonumuzun temellerini ise pandemi öncesine dönemde attığımızı söylemek isterim. 

ebebek.com’un kurulduğu yıllarda da 'İnternetten bir şey mi alınır?' düşüncesi hakimdi. 2018 yılında Pasifik’te 55 kişilik Pitcairn Adasına ilk siparişimizi gönderdiğimiz dönemlerde ise uzay teknolojilerindeki gelişmeler geleceğin işaret fişeği gibiydi. Bugün yüzleri tebessüm ettiren bu vizyon, gelecekte bir uzay kolonisi kurulduğunda da ebebek’in orada da var olma motivasyonundan geliyor.

İngiltere’de sitemiz 2022 Kasım’da yayına geçti ve ilk siparişleri almaya başladık. Kendi depomuzdan ve kendi platformumuzdan e-ticaret faaliyetlerimiz devam ediyor. Operasyonumuzun ölçeklenebilmesi için gerekli insan kaynağı, altyapı, müşteri hizmetleri, ürün ve çeşitlilik anlamında planımızı ve fazlarımızı belirledik. Planlı ve sürdürülebilir şekilde büyümeye devam ediyoruz. 

Bir diğer önemli odağımız ise ebebek markalı ürünlerimizi de İngiliz bebeveynler ile buluşturmak. Bu bağlamda Türk anne-bebek sektöründe öncülük etmeye başladığımız birçok kategori olduğunu da keşfettik. İngiltere’den sonraki durağımız ise Almanya. Şirketimiz kuruldu ve orada da pazaryerleri üzerinden denemeler yapmaya başladık. Globalleşme stratejimiz doğrultusunda sonraki duraklar ve yapılacaklar anlamında yoğun mesaimiz devam ediyor.

Markamızın evren perakendecisi olma hedefini destekliyoruz
ebebek olarak Türkiye’de yıllardır hız kesmeden büyümemize devam ediyoruz. Geçtiğimiz pandemi döneminde dahi fiziksel mağaza açılışımıza devam etmeye özen gösterdik. Bu süreçlere paralel olarak organizasyon şemamız da genişleyerek gelişmeye devam etti. Yurt dışına açılma planlarımız ile birlikte de organizasyon şemamızda birtakım değişiklikler gerçekleştirdik. 

22 yıl boyunca ebebek’te Genel Müdürlük görevini ifa ettim. 2030/6 kıta hedefimizle birlikte globalleşen yapımızda bundan sonraki süreçte Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO olarak görevimi sürdüreceğim. Markamızın evren perakendecisi olma hedefini desteklemek için yeni organizasyon şemasında farklı ülkelere ait genel müdürlüklerin de yer alması noktasında planlamalarımız mevcut. 

ebebek ailesine Mart 2019’da Mali ve İdari İşler Direktörü olarak katılan ve son olarak ise Mağaza Operasyon Direktörlüğü görevini icra eden Can Karadeniz ise 2023 itibariyle ebebek Türkiye Genel Müdürlük görevini üstlenecek.

İngiltere’deki önceliğimiz, hacmimizi Türkiye’deki hacmimiz ile yarışır hale getirmek
ebebek’te motivasyonumuzu bir kelime ile özetliyoruz: SGR (Sürekli Gelişim Ruhu). Her gün az da olsa, ama sürekli. İngiltere’de önceliğimiz, buradaki hacmimizi Türkiye’deki hacmimiz ile yarışır hale getirmek. Şu anki hacmimize baktığımızda daha çok yolumuz görünüyor. SGR bakış açımız ile önce her gün bir siparişi izlemek ile binler mertebesinde siparişi izlemek aynı tutkudan besleniyor.

İngiltere’ye özel internet sitemiz bu sene itibari ile ikinci faza geçti. İngiltere’den verilen siparişlerin aynı gün kargoya teslimatını gerçekleştirecek operasyon altyapımızı da kurmuş bulunmaktayız. Türkiye deneyimizden de biliyoruz ki bebeveynlerimiz internette gördükleri ürünleri mağazalarımızda da fiziksel olarak da deneyimlemek istiyorlar. Bebeveynlerimiz isteklerini gerçekleştirebilmek bizim için her zaman öncelik arz etmiştir. Dolayısıyla İngiltere’de mağaza açmak da belirlediğimiz eşikler aşıldığında planlarımız arasında.  

Bebeği için her zaman en iyisini isteyen tüm aile bireylerini "bebeveyn" olarak tanımlıyoruz
Bebekoloji felsefemizi kısaca anlatacak olursak bebeği anlama ve anlatabilme bilimi diyebiliriz. ebebek olarak bebeği için her zaman en iyisini isteyen, en iyisini araştıran, titiz, dikkatli ve hassas davranan tüm aile bireylerini bebeveyn olarak tanımlıyoruz. Yurtdışındaki bebeveynlerimizi de ‘parents’ kelimesinden yola çıkarak ‘barents’ olarak adlandıracağız.

Bebekoloji felsefimizden hareketle hayata geçirdiğimiz Emzirme Elçileri ve Oyun Elçileri gibi projelerimizi yurtdışında da bebeveynlerimizle paylaşıp içselleştirmeyi çok istiyoruz. Bu projelerimiz kapsamında ebebek bünyesindeki uzmanlarımız, emzirme, emziren annelerde beslenme ve bebek beslenmesi, bebek oyuncağı, eğlenceli ebeveynlik, ebeveyn tutumları, bebek mizacı ve daha fazla konu hakkında canlı yayınlar yaparak bebeveynlerimiz için faydalı içerikler üretiyorlar. Bu çalışmalarımıza yurtdışında da devam edeceğiz.

"Sürekli Gelişim Ruhu" ebebek olarak bakış açımızı oluşturan en önemli unsur
Pek çok farklı alanda sıklıkla karşımıza çıkan sürdürülebilirlik kavramı, liderlik alanında da giderek artan bir ilgi görmeye başladı. Bizim bu husustaki bakış açımız ise şu şekilde; Daha önce de bahsetmiş olduğum SGR ruhu, ebebek olarak bizim bakış açımızı oluşturan en önemli unsurdur. Her gün bir fayda oluşturarak her şeyi birlikte yapabileceğimize gönülden inanıyoruz.

Doğru stratejiler geliştirip uygulayabilen şirketlerin sektörlerinde öncülük edebilecek konuma kolaylıkla gelebileceğini düşünüyorum. Gelişim yolunda hatalı adımlar atılmış olsa da keşke kelimesini kullanmamak önemlidir. Yaptığınız hataları bir sermaye olarak görmelisiniz. Benim şöyle bir mottom var: “İyi niyet biraz da gayret, yeter ki sabret, gerisi kısmet”. İyi niyetli olmanız önemli, gayret gösterip adım atmanız gerekiyor. Batı dünyası hırs diyor ben azim diyorum, hırs tehlikelidir, azim güvenlidir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir