2024'te yapay zekâdan neler bekleniyor?

Hızla gelişen yapay zekâ teknolojisinin 2024'te karşımıza nasıl çıkacağını beş uzman değerlendirdi.

Şirketler ve ülkeler arasında giderek artan bir yapay zekâ yarışı, herkesin odak noktalarından biri haline gelmiş durumda. Yapay zekâ neler yapbiliyor ve neler yapabilecek? Bu soruların ardından tahminler, beklentiler ve olmazsa olmaz kıyamet senaryoları geliyor. AI'da önümüzdeki yıl için beklenenleri uzmanların görüşüne göre yorumlamak ise en doğrusu gibi gözüküyor.

Elektriğe aç veri merkezleri
2023 yılında yarı iletken çip kıtlığı, yapay zekâ patlamasının ilk fiziksel tezahürü oldu. San Francisco merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yapay Zekâ Güvenliği Merkezi'nin Genel Müdürü Dan Hendrycks, 2024 yılında elektrik talebinin ikinci sırada yer alacağını tahmin ediyor. Hendrycks, şirketlerin enerji tedarikini güvence altına almak için hükümetlerle anlaşmalar yapmaya çalışacaklarını ve aslında halihazırda da yapmaya çalıştıklarını şu sözlerle öne sürüyor: “Bu seviyede elektriği alabilmek için bir miktar hükümetin desteğine ihtiyacınız var. Kim olduğunu söylemeyeceğim ama bu yapay zekâ şirketlerinden bazıları bu eyaletlerin liderleriyle konuşacak ve enerji konusunda anlaşmalar yapmaya çalışacak çünkü enerji ihtiyaçları ciddi oranda artmaya devam edecek."

Yaklaşan “Hayal kırıklığı çukuru”
Yapay zekâ testi yapan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Humane Intelligence'ın CEO'su ve Kurucu Ortağı Rumman Chowdhury, yapay zekâ heyecanının 2023'te en yüksek noktasına ulaşmış olabileceğini söylüyor. "2024'te hayal kırıklığının dibine vuracağız" sözleriyle görüşünü belirten Chowdhury, "Bunun, aslında öyle olduğuna inandırıldığımız, dünyayı sarsan bir teknoloji olmadığını anlayacağız." diyor.

Daha büyük modeller oluşturmak
Aralık 2023'te Google DeepMind, en son yapay zekâ modeli Gemini Ultra'yı duyurdu. Gemini Ultra, OpenAI'nin GPT-4'ünden biraz daha iyi performans gösterdi. Şirketlerin 2024'te daha büyük modelleri piyasaya süreceği ve bu modellerin giderek daha iyi hale geleceğin söyleniyor. Örneğin chatbotlar daha az hata yapacak. Ancak Jaime Sevilla'nın söylediğine göre "kullanıcının bakış açısına göre, 'bu tamamen oyunun kurallarını değiştiren yeni bir yetenek' gibi olmayacak." 

Ayrıntılara inmek
Geçtiğimiz on yılda hükümetler ve şirketler sayısız etik ilke ve strateji listesi hazırladılar. Ancak 2023'te, ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle birlikte, küresel bir internet özgürlüğü kar amacı gütmeyen kuruluşu olan Mozilla Vakfı'nda teknoloji uzmanı olan Inioluwa Deborah Raji, her şeyin daha kesin hale geldiğini söylüyor. "Sonunda daha somutluğa doğru bir geçiş olmuş gibi görünüyor... Bunun çok gecikmiş olduğunu düşünüyorum."

Büyüyen bir ayrım
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, yaklaşık 2,6 milyar insanın, yani dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin internete erişemediğini tahmin ediyor. Oxford Üniversitesi'nde araştırmacı ve Moğolistan'ın Dijital Kalkınma ve İletişim eski Bakan Yardımcısı Bolor-Erdene Battsengel, bu dijital uçurumun yapay zekâdan kimlerin yararlanabileceğini tanımlayabileceğinden endişeleniyor. “Çok sayıda eşitsizliğimiz var; eğitim eşitsizliği, gelir eşitsizliği, cinsiyet eşitsizliği. Dijital uçurumu da eklersek eşitsizlik açığını daraltmak imkânsız hale gelecek.” Battsengel, gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılar yapay zekâya erişebilse bile nadiren onların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirildiğini söylüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir