2023'te sosyal medyada en çok neler konuşuldu?

Sosyal Medyanın Hafızası & Dijital İletişim Danışmanı Funda Güleç Yalçın: "2023 yılı geride kalırken, ekonomiden politikaya, sağlıktan eğitime kadar birçok gelişme dijital basında önemli yer tuttu."

Almanak hazırlamayı ve okumayı çok severim. Geçmişi bilmeden günün tadını çıkaramayacağımı ve geleceğe hazırlanamayacağımın kuruntusunu hep içimde taşırım. Siz de benim gibi düşünüyor olabilirsiniz. Şimdi gelin hep birlikte 2023 yılında sosyal medyada öne çıkan ve geçtiğimiz yılı özetleyen konu başlıklarını hızlıca hatırlayalım, yeni dönem uygulayacağımız stratejilerimize şimdiden başlayalım. 

Ocak 
Twitter, önerilen ve takip edilen tweet'lerin, trendlerin, konuların ve daha fazlasını içeren farklı görünümlerin arasında geçiş yapılmasına izin vereceğini duyurdu. YouTube, Shorts üzerinden gelir elde etme modelini açıkladı. Instagram alışveriş sekmesi yerine Reels butonu geldi. Mavi onay rozetli Twitter Blue aboneliği iOS ve web’den sonra Android’e de geldi. Twitter üçüncü parti uygulamaları resmen yasakladı. Meta, Meta Quest'te 50'den fazla sanal gerçeklik (VR) oyunu yayına alınacağını duyurdu.Instagram, resminiz ve avatarınız arasında geçiş yapan yeni dinamik profil fotoğrafı özelliğini tanıttı. Elon Musk, Twitter kullanıcı adını “Mr. Tweet” olarak değiştirdi.

Şubat
Instagram’ın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, Artifact adlı yeni sosyal medya uygulamasını tanıttı. YouTube Shorts için reklam geliri paylaşımı başladı. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kilis’i de vurdu. Yaşanan olağanüstü koşullar sebebiyle mağdur olan bölge halkına yardım, destek ve bağış toplama amacıyla yapılan girişimler sosyal medyanın gündemine oturdu. Telegram’a gelen güncelleme ile birlikte gerçek zamanlı metin çevirisi eklendi. Instagram, yayın kanalları özelliğini kullanıma sundu. Meta’nın Twitter Blue benzeri yeni abonelik servisi “Meta Verified” kullanıma sunuldu. YouTube’a 9 yıl liderlik eden Susan Wojcicki, görevinden ayrıldığını açıkladı. Twitter, SMS temelli iki faktörlü kimlik doğrulamayı ücretli bir özellik haline getirdi. TikTok, içerik üreticilere özel Creativity Program adlı yeni programını tanıttı. Meta, Messenger uygulamasında Roll Call (Yoklama) adını verdiği BeReal benzeri yeni özelliğinin denemelerine başladı. WhatsApp, bülten özelliği üzerinde çalıştığını açıkladı. 

Mart
Snapchat, ChatGPT’nin en son sürümü tarafından desteklenen “My AI” adlı bir chatbot geliştirdi. Facebook Reels için video süresi uzattı. Twitter’ın ücretli abonelik modeli Twitter Blue, Avrupa’da 20’den fazla ülkede kullanıma sunuldu. Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın çatı şirketi konumunda bulunan Meta, Messenger hizmetini Facebook uygulamasına geri getirdi. Twitter Blue, Türkiye’deki kullanıcılara açıldı. LinkedIn, profillerin ve iş ilanlarının yapay zekâ desteğiyle hazırlanmasını sağlayacağını duyurdu. ABD hükümeti, Çinli ByteDance’ten TikTok’un hisselerini satmasını talep etti. Snapchat’e yeni ebeveyn içerik denetimi özelliği geldi. TikTok, platforma “Yenile” butonu ekleyeceğini duyurdu. Meta Verified’a ABD’de kullanıma sunuldu. Twitter, geçmişte tanınmış kişi ve kurumların kimliğini doğrulamak için kullanılan tüm eski mavi onay işaretlerini kaldıracağını duyurdu. 

Nisan
Instagram, kullanıcıların ve arkadaşlarının görüntüleri kaydedip birbiriyle paylaşmasına olanak tanıyan yeni “ortak koleksiyon” özelliğini duyurdu. Twitter'ın web sitesi içinde yer alan Twitter logosu Dogecoin logosu ile değiştirildi. Avustralya, federal hükümete ait cihazlarda TikTok uygulamasının kullanımını yasakladı. Twitter, ücretsiz API'ını resmen kapattı. Facebook Messenger, video görüşmeleri sırasında kullanıcıların birlikte oyunlar oynamasına izin vermeye başladı. TikTok’un çatı şirketi ByteDance, TikTok yasaklarına rağmen yıllık kârını 25 milyar dolarlık rekor seviyeye çıkardığını duyurdu. Elon Musk'ın sahibi olduğu X Corp. Twitter Inc.'i bünyesinde dahil etti. LinkedIn, kullanıcıların kimliklerini ve nerede çalıştıklarını kanıtlamalarına olanak tanıyan ücretsiz bir kimlik doğrulama sistemi sunmaya başladı. Twitter, Blue kullanıcılarının 10 bin karakterlik tweet'ler paylaşmasına izin verecek yeni bir özellik tanıttı. WhatsApp, hesap koruma, cihaz doğrulama ve otomatik güvenlik kodları dahil olmak üzere uygulamaya yeni güvenlik özellikleri ekledi. Discord, mobil uygulama kullanıcıları için yıllardır beklenen Sesli Mesajlar özelliğini kullanıma sundu. 

Mayıs
LinkedIn, adayların platformdaki işe alım profesyonellerine gönderebilecekleri kısa, ön yazı benzeri mesajlar oluşturacak yeni bir yapay zekâ özelliğini platformun premium üyeleri için kullanıma sundu. Meta'nın yapay zekâ modeli ImageBind, insan algısını taklit etmeye başladı. Twitter’ın yeni CEO’su Linda Yaccarino oldu. Twitter’ın çatı şirketi X Corp., ilk satın alımını gerçekleştirdi ve iş eşleştirme platformu Laskie’yi satın aldı. WhatsApp’ta “Sohbet Kilidi” adlı yeni bir özellik kullanıma sunuldu. YouTube, “Hikâyeler” özelliğini 26 Haziran’dan itibaren kullanımdan kaldırdı. TikTok, kullanıcılara video önerebilen ve içerik keşfetmelerine yardımcı olan “Tako” adlı bir yapay zekâ chatbot’unu test etmeye başladı.

Haziran
Snapchat, ücretli Snapchat+ aboneleri için yeni bir üretken yapay zekâ özelliği olan “My AI Snaps”i kullanıma sundu. Bluesky, toplam 3,19 milyon gönderi ile 100 binden fazla kullanıcıyı geçti. Twitter’ın güvenlik yöneticisi Ella Irwin istifa etti. Twitter, Blue'ya özel Tweet düzenleme özelliğinin süresini uzattı. Instagram'a MSN özelliği geldi. Elon Musk, akıllı TV’ler için Twitter video uygulamasının geleceğini duyurdu. Instagram, Reels videolarını indirmeye izin vermeye başladı. Twitch, yetişkin içerikler için yeni “İçerik Sınıflandırma Etiketleri” ekledi. TikTok COO'su V. Pappas istifa etti. TikTok, uygulama içinden alışveriş yapmayı mümkün kılan “Trendy Beat” adlı yeni bir özelliği test etmeye başladı. WhatsApp, süreli mesaj sabitleme özelliğini getirdi. LinkedIn, sahte profilleri yakalamada yüzde 99 başarı oranına sahip yeni yapay zekâ görüntü dedektörünü tanıttı.

Temmuz
Meta, Twitter'ın (X'in) rakibi olarak Threads’i kullanıma sundu. Twitter, bir gün içinde görüntülenecek tweet sayısı sınırladı. Twitter, seçilen Twitter Blue abonelerine ödeme yapmaya başladı. TikTok, iOS cihazları için geçiş anahtarlarıyla (passkey) oturum açma özelliğini kullanıma sundu. Twitter, uzun makaleler için yeni çözüm Articles’ı duyurdu. Telegram için "hikâye" özelliği kullanıma sunuldu. Twitter logo ve adı X olarak değişti. TikTok, Instagram benzeri metin tabanlı içerikleri tanıttı. YouTube Shorts içerikleri aylık 2 milyar kullanıcıya ulaştı. Facebook, 3 milyar aylık aktif kullanıcıya ulaştı. WhatsApp görüntülü mesaj özelliği geldi. Reddit, hesap doğrulama özelliğini test etmeye başladı.

Ağustos
X Blue aboneleri için X’ten video indirme özelliği geldi. YouTube, Premium aboneleri için 1080p Premium video kalitesi seçeneğini web’de kullanıma sundu. Meta’nın yeni yapay zekâsı SeamlessM4T, yaklaşık 100 dilde konuşma ve metin çeviri yapabilir hale geldi. 

Eylül 
Meta, ChatGPT'ye rakip olacak açık kaynaklı üretimsel yapay zekâ sistemi kurduğunu duyurdu. Threads’e gönderiler arasında arama yapma özelliği geldi. TikTok, ABD’de e-ticaret modülünü resmi olarak başlattı. WhatsApp Kanalları özelliği Türkiye dahil çok sayıda pazarda kullanıma açıldı. Bluesky, 1 milyon kullanıcı barajını aştı. Facebook logosunu değiştirdi. YouTube, yeni özelliği Dream Screen’i duyurdu. Meta, Instagram için "restyle" ve "backdrop" isimli iki farklı yapay zekâ aracı tanıttı. WhatsApp, Web uygulaması için yeni bir grup filtresi özelliği geliştirmeye başladı.

Ekim
Instagram, Hikâyeler için yeni bir altyapı test etmeye başladı. Threads, X'te yer alan Trending Topics özelliğini test etmeye başladı. TikTok Direct Post özelliği geldi. Instagram’ın yeni yapay zekâ özelliği “Restyle” duyuruldu. Meta ayrıca yapay zekâ destekli bir yeşil ekran özelliği olan “backdrop” adlı yeni bir aracın da duyurusunu yaptı. X yeni özelliği Online Alışveriş’i duyurdu. Snapchat, web sitelerinin içerik yerleştirmesine izin vermeye başladı. Twitch mobil uygulamasına hikâyeler özelliği eklendi. Meta, Instagram’ın yayın kanallarını Facebook ve Messenger’a getirme kararı aldı. Threads’in aylık aktif kullanıcı sayısı 100 milyona yaklaştı. Zuckerberg, Threads'in yeni özellikleri: Anketler ve GIF'leri duyurdu.

Kasım
1 milyar üye barajını aşan LinkedIn, iş arayan Premium kullanıcılarına yapay zekâ destekli chatbot'uyla yardım etmeye başladı. Bluesky, 2 milyon kullanıcıya ulaştı. X'in iş ilanı platformu yayına alındı. Instagram, son 7 gündeki "Hikâye" paylaşımlarını bir araya getirecek özellik geliştirdi. Meta, Facebook’taki içerik üreticilerine platformdaki farklı Reels’ların birbirlerine karşı nasıl performans gösterdiğini test etme özelliği de dahil olmak üzere, bir dizi yeni içerik oluşturma aracını kullanıma sundu. Instagram, kişiselleştirilebilir bir “yapay zekâ destekli arkadaş” oluşturma özelliği üzerinde çalıştığını açıkladı.  

... 

Konu sosyal medya olunca herkesin ekranı ve gündemi farklı olabiliyor. Dilim döndüğünce, elimden geldiğince ve atlamamaya çalışarak 2023 yılını sizlere hatırlatmaya çalıştım. Umarım 2023 yılı sizler için sağlık, mutluluk, başarı ve güzel anılarla geçmiştir. 2024 yılının 2023 yılını aratmaması ve faydalı olması dileğiyle... 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir