2023 için olumlu bir haber: Yapacak çok işimiz var!

omg! iletişim Genel Müdürü Elmas Nida Baykal Alkan ile 2022 değerlendirmelerini, yeni trendleri ve omg! iletişim’in 2023’e ilişkin hedeflerini konuştuk.

omg! iletişim Ajansı, 2023 yılında da yeni teknolojilere hızlı adapte olmayı, trendleri yakından takip etmeyi ve uygulamayı, büyüme ivmesini devam ettirmeyi hedefliyor. omg! iletişim Genel Müdürü Elmas Nida Baykal Alkan ile 2022 değerlendirmelerini, yeni trendleri ve omg! iletişim Ajansı’nın 2023’e ilişkin hedeflerini konuştuk.

2023 için olumlu bir haber: Yapacak çok işimiz var!

omg! iletişim olarak 10. yılımızı kutladığımız 2022 yılı, bizim için büyüme gösterdiğimiz, ekibimizi genişlettiğimiz ve müşteri sayımızı artırdığımız bir yıl oldu. Ancak her şeye rağmen zor bir yıldı. Pandeminin etkilerinin ardından her ne kadar rahatlayacağımız bir yıl beklesek de toplumsal kutuplaşma, ekonomik belirsizlikler, seçim süreci vb. etkilerle 2023 yılının da zorlu geçeceğini düşünüyorum. Mesleğimiz belirsizlik dönemlerine bile hızlı bir şekilde adapte olabildiği için, zorlu geçmesini planladığımız bu dönemde de hazırlıklı olmamız çok önemli. İletişim alanında çalışan bizler için bu, verileri analiz etmek, geçmiş deneyimlerden dersler çıkarmak ve gelecekteki trendlerin önüne geçmek anlamına geliyor. Bu dönemde halkla ilişkiler uzmanları daha azıyla daha fazlasını yapmak ve gelenekselin dışına çıkmak zorunda kalabilir. Olumlu tarafından bakmak gerekirse yapacak çok işimiz var.

Video ve podcastler yükselişte
2023 yılında dijital medya ve içerik üretimi ön plana çıkacak. Markalar için hangi sosyal medya mecralarını seçeceğimizin önemi artıyor. İş dünyası için Türkiye’de de LinkedIn’in yıldızı parlıyor. Özellikle B2B markalarının medya ve sektörlerindeki diğer profesyonellerle ilişki geliştirmesinde büyük önem taşıyor. Bununla birlikte video ve ses içeriğine olan talep giderek artıyor. Bu podcastlerin daha da yaygınlaşacağını ve YouTube’un konumunu koruyacağını gösteriyor. 2023'te markaların daha fazla video ve podcast içeriği kullandığını göreceğiz. TikTok’un popülaritesinin de devam edeceğini söylemek mümkün. Keza aynı şekilde Instagram’da da reels kurguları çok daha fazla göz önünde olacak. Doğrulama ve abonelikleri yeniden şekillendiren Twitter’ın geleceği Elon Musk’ın elinde olsa da, son güncellemeyle tüm kullanıcılara açılan erişim istatistikleri, öngörü ve ölçümleme için işimizi kolaylaştıracak. 

Üretilen içeriğin sayısından ziyade, özgün içeriğe doğru bir kayma yaşanacak. Markaların dijital medyada gerçekleştirecekleri iş birlikleri ön plana çıkacak. 2023'te, orijinal ve ilgi çekici bir şey yapmak için içerik oluşturucularla iş birliği yapmak, makro influencerlarla çalışmaktan daha önemli hale gelecek. 2023’te halkla ilişkiler uzmanları verileri yorumlayabilmeli, analiz edebilmeli ve uygulamalarında kullanabilmeli. Halkla ilişkiler uzmanları verilere odaklanacak, interaktif içerik ve infografik kullanımı artacak.

İletişim daha da önemli hale geliyor
Ekonomi dalgalı sulara girdiğinde bir markanın veya şirketin çalışanlarıyla, müşterileriyle, paydaşlarıyla ve kamuoyuyla iletişim kurma şekli daha da önem kazanıyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ve seçim süreci, markaların tarafsızlığını sınayacak. Markaların hedef kitleleriyle her zamankinden fazla iletişimde olması gerekecek. Bu hem bir fırsat hem de bir zorluk. Markaların çalkantılı dönemlerde görünür, şeffaf ve özgün kalmaları kritik önem taşıyor. Pandeminin bir sonucu olarak haber tüketimi düştü, medya ortamı ciddi anlamda küçüldü. Bu da kazanılmış medyanın etkisini azaltıyor. Doğru stratejiyi oluşturmak artık eskisinden daha zor. Markalar nicelik yerine nitelik sunan fırsatlar bulmalı.

Çevik olan kazanacak
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte zaman daha hızlı akıyor. Trendlerin ömrü daha kısa olacak. Markalar ve iletişimciler daha çevik olmak zorunda. Buna ayak uyduramayan markalar için mücadele zorlaşacak. Kazanılan medyadan ziyade sahip olunan medyanın değeri ve önemi artacak. Tedirginlik zamanları, markaların iletişimlerinde frene basmak yerine gaza basmaları gereken zamanlardır. 2023 yılında, reklam bütçeleri ekonomik belirsizlik nedeniyle daralıp, itibar ve güvenilirlik markalar için en önemli konu olmaya devam ettikçe, daha fazla CEO'nun PR stratejileriyle ilgilendiğini göreceğiz.

Her şey lafta mıydı? Şimdi göreceğiz
Markaların hem çevik hem özgün olmaları, gerçekleştirdikleri iş birliklerinde marka değerleri konusunda net olmaları, sosyal konulara anlamlı ve sürdürülebilir bir şekilde dahil olmaları gerekiyor. Sürdürülebilirlik 2023'te kilit bir faktör olacak. Tüketiciler seçtikleri markaların gezegene ve topluma nasıl özen gösterdiğini önemsiyor. Markaların sürdürülebilirlik iddialarını somut verilerle desteklemesi gerekecek. 2023 ve sonrasında tüketicilerin bu konudaki beklentileri daha da keskinleşecek. 2020 yılından bu yana iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık, hayvan hakları, engelli hakları, LGBTQ+, ırkçılık ve sosyal adalet vb. konularda markalar attıkları adımlarla ilgili birçok hikaye anlattı. Şimdi bu adımların değişimi nasıl etkilediğini görme zamanı. Tüketiciler, markaların sosyal amaçlara sözde hizmet etmenin ötesine geçmelerini ve söylediklerini gerçek eylemlerle desteklemelerini daha çok talep edecek.

Yapay zekâ işimizi almayacak, kolaylaştıracak
2023’te kesinlikle yapay zekâ ile daha yakın olmalıyız. Yapay zekâ, insan yeteneklerinin yerini almak için değil, onları geliştirmek, güçlendirmek için tasarlandı. Bu da yapay zekâyı 2023'e girerken sahip olunması gereken değerli bir iş varlığı haline getiriyor. Yapay zekâ, tam kapsamlı içerik üretimi için bize çok büyük bir fırsat sunuyor. Ayrıca konuşmadan metne, metinden sese dönüştürme ve birden fazla dile çeviri gibi birçok alanda yapay zekânın hızından faydalanabiliriz. Sadece bununla da sınırlı değil, sektördeki trendleri izlemek ve hatta markamızla en ilgili influencerları bulmak için de kapısını çalabiliriz. İletişimde yapay zekâyı kullanmak önemli şeylere daha fazla zaman ayırmamızı sağlayacaktır.

2023’te buluşuyoruz
Günümüzde insanlar bağlantıda hissetmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Halkla ilişkiler profesyonellerinin tüketicileri, influencerları ve paydaşları yeniden rahat ve heyecanlı hissettirmek için yeni ve ilgi çekici yollar bulmaları gerekecek. Çevrimiçi toplantılar her ne kadar hızlı ve bütçe dostu olsa da artık büyük bir çoğunluk sanal yorgunluk yaşıyor ve yüz yüze deneyimlere özlem duyuyor. Sanal toplantıları benimsemiş ve Zoom görgü kurallarına adapte olmuş olsak da, medya ve halkla ilişkiler profesyonelleri eski usul yüz yüze toplantı ve etkinliklere geri dönecek. Hibrit etkinlikler muhtemelen devam edecek olsa da 2023'te daha fazla yüz yüze toplantı ve etkinlik göreceğiz.

PR sektörünün kendi PR’ını yapma zamanı geldi
Müşteri ihtiyaçlarını dinleyen ve sektör trendlerini bilen iletişimciler, özgün etkileşimlerin ve kalıcı müşteri ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olur. İletişim profesyonelleri olarak her zaman olduğu gibi öğrenmeye, araştırmaya ve keşfetmeye karşı derin bir tutku geliştirirken doymak bilmez bir okuyucu, bir kültür tüketicisi ve her şeyin öğrencisi olmalıyız. PR sektörünün kendi PR’ını yapma zamanı geldi de geçiyor. PR sektörüne giren yeteneklerin azaldığını gördüğümüz şu günlerde, PR profesyonellerinin her gün yaptıkları stratejik ve yaratıcı düşünme becerilerini duyurmak çok değerli olacaktır.

omg! iletişim olarak uzun zamandır teknoloji markalarıyla çalışmanın avantajıyla, yeni teknolojilere hızlı adapte olan, trendleri yakından takip eden ve uygulayan ekibimizle 2023 yılında da büyüme ivmesini devam ettireceğimizi öngörüyoruz. Sunduğumuz tam kapsamlı yeni nesil iletişim faaliyetleriyle 2023’te de iş ortaklarımıza OMG! dedirteceğiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir