2022’nin dijital ayak izleri

2022 yılında da dünyadaki dijitalleşme rüzgarı devam etti. 2023'e girerken, yıl boyunca öne çıkan dijital gelişmeleri sizler için bir araya getirdik.

2022 yılında da dünyadaki dijitalleşme rüzgarı devam etti. Elon Musk'ın ismini fazlasıyla duyduğumuz, markaların metaverse'teki girişimleriyle hemen hemen her gün karşılaştığımız bir yıl oldu 2022. Yeni umutlarla yeni bir yıla girerken, yıl boyunca öne çıkan dijital gelişmeleri sizler için bir araya getirdik. Karşınızda 2022’nin dijital ayak izleri.

2022’nin dijital ayak izleri

Ekim ayının başında Twitter'ı satın almaya hazır olduğunu söyleyen Elon Musk, aylar süren zorlu sürecin ardından Twitter'ı hisse başı 54,2 dolara satın aldı. Twitter'ı satın almasının ardından, Musk'ın Twitter'da "doğrulanmış hesap" anlamına gelen "mavi tik" için 8 dolar aylık ücret alacağını açıklaması sosyal medyada gündem oldu.

elon-1

Elon Musk, Twitter’da banlanan tüm hesapların geri gelip gelmemesi üzerine başlattığı ankete yüzde 72,4 çoğunlukla ‘Evet’ cevabının gelmesinin ardından, platforma "genel af" geleceğini duyurdu. App Store politikalarıyla ters düşebilecek bu gelişme, Apple'ın Twitter'ı App Store'dan kaldırmasına neden olabilir.

twitter

Güney Kore merkezli teknoloji devi LG, lastik gibi esneyebilen ve iki tarafından çektiğinizde yaklaşık 5 cm uzayabilen ekranını tanıttı.

lg-screen

Mark Zuckerberg'ün, geçtiğimiz yıl metaverse evrenine yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yapmasına rağmen, Horizon Worlds'ten paylaştığı ve grafikleri oldukça kötü olan fotoğraf sosyal medyada alay konusu oldu.

horizon-world

The Walt Disney Company’nin dijital yayın platformu Disney+, Türkiye’de 14 Haziran’da yayın hayatına başladı. Disney+, son çeyrekte bünyesine 12 milyon yeni abone ekleyerek 164.2 milyon aboneye ulaştı.

disney-plus-1

Gelişmeler

Meta, 2022'nin ikinci çeyreğine ilişkin yayınladığı mali durum raporunda, 10 yıl sonra ilk kez gelir kaybı yaşadığını açıkladı.

meta-1

Tesla CEO'su Elon Musk, Tesla'nın her yıl gerçekleştiriği, yapay zekâ ve robotik alanındaki gelişmelerin sergilendiği Tesla Yapay Zekâ (AI) Günü'nde humanoid yani insansı robotu Optimus'u tanıttı.

tesla-optimus

Kyoto Üniversitesi’nden bilim insanları, mizah anlayışı olan ve doğru şekilde gülmeyi öğrenen yapay zekâ geliştirdi. ‘Erica’ adlı bir Android robot insanların kahkahalarını inceleyip hangi düzeyde gülmesi gerektiğine karar verebiliyor.

erica-android

İngiltereli sanatçı Damien Hirst yeni koleksiyonunda ortaya koyduğu eserleri hem NFT hem de fiziksel olarak satışa sundu. Eserlerin NFT versiyonlarını seçenlere aldıkları eserlere karşılık gelen fiziksel parçalarının yok edileceği sözünü veren sanatçı yaklaşık 5 bin eserini ateşe verdi.

damien-hirst

Uzun zamandır kullanıma açılması beklenen, OpenAI’ın metinsel komutları görsellere dönüştüren yapay zekâsı DALL-E, açık beta ile ücretsiz olarak herkesin erişimine açıldı. 

dall-e.

Güncel durum

Hootsuite'in, 16-65 yaş arası internet kullanıcılarını kapsayan "Digital Global Overview Report 2022" raporundan elde edilen verilere göre;

İnternet kullanımı dünya çapında yüzde 62.5 seviyesindeyken Türkiye'de ise bu oran yüzde 82 seviyesinde.

Dünya çapında 16-64 yaş arası kişilerin her gün internette geçirdiği zaman ortalama 7 saatken Türkiye'deki kullanıcıların için bu süre 8 saat.

gamer-1

Dünya çapında video oyunlarına gösterilen ilgi yüzde 83.6 iken bu oran Türkiye'de yüzde 91.4 seviyesinde.

Sosyal medya kullanıcılarının toplam nüfusa oranı dünya çapında yüzde 58.4 iken bu oran Türkiye'de yüzde 80.8 ile dünya ortalamasının üzerinde kalıyor. 

Dünya çapında haftalık çevrimiçi market alışverişi yapanların oranı yüzde 58.4 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 64 olarak karşımıza çıkıyor.

Hayatımıza giren yenilikler

WhatsApp'a, mesajlara ifade bırakma özelliği geldi ve “Topluluklar” sekmesi eklendi. 

whatsapp-ifade

Instagram, IGTV uygulamasını kapatma kararı aldı.

instagram-igtv

Mark Zuckerberg, "Facebook Pay" adlı ödeme yönteminin artık "Meta Pay" olarak anılacağını açıkladı. 

metapay-1

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir