Hayalinizdeki İşi Mi Yapıyorsunuz ?

Çocukluğunda teyzeler tarafından, ilerde ne olmak istiyorsun sen bakalım diye sorguya çekilmeyen çocuk yoktur sanırım. O an çocuğun, biraz anne-babanın ne iş yaptığıyla alakalı, biraz da öğretmeninden ya da doktorundan etkilenmesiyle verdiği cevaplar vardır ve genelde aynıdır. Türk toplumunda, büyüyünce ne olacaksın sorusuna 'atlet' yanıtını veren çok az çocuk vardır sanırım. Genelde ya öğretmendir cevap ya da doktor. İşte tam da bu noktada, profesyonel iş ağı olan Linkedin 8,000 profesyonelle birlikte, çocukluk hayalini oluşturan meslekler üzerine bir araştırma yapmış. Araştırma ilginç sonuçlar içeriyor.

Öncelikle Amerika'da erkeklerin hayallerindeki meslekler nelermiş onlara bakalım:

1. Profesyonel ya da Olimpik atlet (% 8.2)

2. Uçak ya da helikopter pilotu (% 6.8)

2. Bilim adamı (% 6.8)

4. Avukat (% 5.9)

5. Astronot (%5)

Gelelim bayanların hayallerine:

1. Öğretmen(%11.4)

2. Veteriner (%9)

3. Yazar ya da gazeteci (%8.1)

4. Doktor veya hemşire (%7.1)

4. Şarkıcı (%7.1)

Amerika'daki sonuçlar böyle. Peki bu hayaller hangi oranda gerçeğe dönüştü. Araştırma sonuçlarına göre her 3 kişiden 1'i ya hayalindeki işi yapıyor ya da onla ucundan kıyısından alakalı bir işle uğraşıyor. Hayalindeki işi yapmayanların büyük bir kısmı ise, hayalindeki iş yerine yaptıkları diğer işi, yeterince yaptıklarını düşündüklerinde, farklı bir kariyer planı izleyerek hayalindeki işi yapabileceğini söylüyor.

Peki bu çocukluk hayalini oluşturan meslek aslında neye göre belirleniyor ? Linkedin'in kariyer uzmanı Nicole Williams'ın analizine göre çocukluk hayalini oluşturan meslek, bizim zevklerimizin ve yeteneklerimizin bir yansıması aslında. Bu zevkleri tanımlamak ve anlayabilmek işimizi iyi yapmanın ve geliştirmenin en önemli ayağı. Ayrıca bu araştırmaya katılan profesyonellerin % 70'i Nicole Williams'ın bu görüşüne katılarak hayallerindeki işin en önemli karakteristik özelliğini, yaptığı işten zevk almak olarak tanımlıyor.

 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir