Ünlü sosyal psikolog ve yazar Jonathan Haidt ve The Harris Poll iş birliğiyle, Z kuşağının sosyal medya ve akıllı telefonlar hakkındaki düşünceleri ve etkisi konusunda bir anket gerçekleştirdi.
Sosyal medyanın hayatlarına tamamen entegre olduğu bu ilk nesil, TikTok, Snapchat ve X’in hiç icat edilmemiş olmasını neredeyse yarısı istiyor. Bunun yanında YouTube, Netflix, internetin, mesajlaşma uygulamalarının ve akıllı telefonların icat edilmemiş olmasını isteyenlerin oranı ise daha azdır. Neredeyse bu kişilerin tamamı, bir noktada sosyal medya kullanımını sınırlamak için adımlar atıyor.
Sosyal medya kullanan Z kuşağının yüzde 47’si günde 2-4 saat sosyal medya kullandıklarını belirtirken, yüzde 60'ı günde en az 4 saat harcıyor. Yüzde 22'si sosyal medyada her gün yedi veya daha fazla saat geçirdiğini söylüyor.Yüzde 49'u mevcut sosyal medya etkileşim düzeylerinden memnunken yüzde 7'si kayıtsız olduğunu belirtiyor. Yüzde 32’si daha az etkileşimde bulunmak isterken, yüzde 13'ü daha fazla etkileşimde bulunmak istiyor. Z kuşağının yüzde 83’ü bir noktada sosyal medya kullanımını sınırlamak için adımlar atmakta.
Sosyal medya bir eğlence mi yoksa bir bağımlılık mı?
Z kuşağı yetişkinlerinin yüzde 94’ü sosyal medya kullanımını “eğlenceli” kelimesiyle ilişkilendiriyor ve sosyal medya kullananların yüzde 76'sı bir eğlence kaynağı olarak kullandığın belirtiyor. Aynı şekilde kullanıcıların yüzde 94’ü sosyal medya kullanımını “bağlantı” kelimesiyle ilişkilendirirken kullanıcıların yüzde 57'si bunu “izolasyon” kelimesiyle ilişkilendiriyor.
Z kuşağı yetişkinlerinin yüzde 82’si sosyal medya kullanımını “bağımlılık yapıcı” olarak ve yüzde 57'si ise “can sıkıntısı” kelimesiyle ilişkilendiriyor. Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 69’u bunu zaman geçirmek için yaparken, yüzde 34’ü bunu bir alışkanlık haline geldiğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 40'ı sosyal medyanın asla icat edilmemiş olmasını istediklerini kabul ederken yüzde 60'ı bu ifadeye katılmadı.