Intelligent.com'un gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Z kuşağının işten çıkarılması, günümüzde işverenlerin sıkça karşılaştığı bir durum haline geliyor. Araştırma, 10 işverenden altısının yeni mezunları işe aldıktan yalnızca birkaç ay sonra neden işten çıkardığını ortaya koymasının yanı sıra bu durumun, genç nesillerin iş yerinde nasıl performans gösterecekleri konusunda hazırlıksız olmalarından kaynaklandığı düşünülüyor.
Araştırma, Z kuşağının genellikle iş yeri kültürel dinamiklerine ve özerk çalışma beklentilerine uyum sağlamakta zorluk yaşadığını gösteriyor. Intelligent'ın baş eğitim ve kariyer geliştirme danışmanı Huy Nguyen, yeni mezunların iş ortamında başarılı olmak için gereken pratik deneyim ve sosyal becerilerden yoksun olduğunu ifade etmesinin yanında Z kuşağının dijital çağda büyümeleri, kısa dikkat sürelerine ve tetiklenmeye yatkın olmalarına neden olduğunu gösteriyor. Bu durum, eski nesillerin onları gözetim gerektiren kişiler olarak görmesine yol açıyor.
Teorik bilgi iş hayatı için yetersiz kalıyor
Ankete katılan şirketlerin yüzde 75'i, mezunlarının yetersiz performans gösterdiğini belirtmesinin yanında uygulanan eğitim sisteminin teorik bilgiye odaklanmasının gençleri gerçek dünyaya hazırlamada yetersiz kaldığını düşünüyor. İnsan kaynakları danışmanı Bryan Driscoll, eğitimde uygulamalı deneyimin eksik olduğunu vurguluyor.
Pensilvanya merkezli elektronik üretim firması Electro Soft Inc. sahibi ve CEO'su Karla Trotman, "Üretimin sürdürülebilirliği için özellikle Z kuşağı çalışanlarını işe almamız şart, ancak onlara doğru şekilde hitap etmeliyiz" dedi. Trotman, şirketlerin Z kuşağının zihinsel ve fiziksel sağlığına önem vermesi, hibrit çalışma imkânları sunması ve çeşitli avantajlar sağlaması gerektiğine dikkat çekiyor.