YouTube Niteliksiz İçeriğin Kullanıcıların Karşısına Çıkmasını Engelleyecek Yepyeni Algoritmalar Geliştiriyor

  • Kullanıcıları sevindiren haber: Niteliksiz içeriğin kullanıcıların karşısına çıkmasını engelleyecek yepyeni YouTube algoritmaları geliştiriliyor.
  • YouTube sözcüsü, dünyanın dört bir tarafındaki kullanıcılara izledikleri videolar hakkında bir dizi soru sorulacağını ve içerik sınırlarının verilen yanıtlara göre şekil alabileceğini belitti.
  • Değişim, ABD'deki küçük bir dizi videoya aşamalı olarak uygulanacak ve makinelerin öğrenme sitemleri eğitildikçe ve gerçek insanlara dayanan sistemleri daha doğru hale geldikçe sistem daha fazla ülkeye yayılacak.
  • İlgili yazılar; YouTube, Tehlikeli ve Zararlı ‘Challenge’ Videolarını YasakladıFacebook, Tüketici Farkındalığı Kampanyası’nı Türkiye’de Başlatıyor

YouTube’dan kullanıcılarını sevindiren haber!  “Borderline Content” olarak son yıllarda iyice başa bela olan içerik türüyle Facebook’tan sonra şimdi de YouTube savaşıyor ve bu tarz videoların tavsiye edilmesini duraklatacak yeni algoritmalar geliştiriyor.

Google’ın sahip olduğu video sitesi YouTube, mucize tedavileri destekleyen, dünyanın düz olduğunu iddia eden, ciddi hastalıklar için sahte tedavilere teşvik eden veya 11 Eylül’deki terörist saldırılar gibi tarihi olaylarla ilgili “açıkça yanlış iddialarda” bulunan, içerik örneklerinin kullanıcının karşısına çıkarmama konusunda bu niteliksiz içerikleri üretenler kadar inatçı.

Geçtiğimiz Cuma günü yapılan açıklamada YouTube net olarak topluluğun bu tarz videoların daha az önerileceğini vurguladı. Ayrıca, YouTube ilgili videoların önerilerini sınırlandırmanın YouTube topluluğu için daha iyi bir deneyim anlamına geleceğine inanıyor ve yeni algoritmalar sayesinde bu tarz videoların yayılmasını azaltmayı deniyor.

YouTube sözcüsü,  dünyanın dört bir tarafındaki kullanıcılara izledikleri videolar hakkında bir dizi soru sorulacağını ve içerik sınırlarının verilen yanıtlara göre de şekil alabileceğini belitti. Cevapları, YouTube'un algoritmaları gelecekte bu tür içerikleri tespit etmek için eğitmek için kullanılacak.

Değişim, ABD'deki küçük bir dizi videoya aşamalı olarak uygulanacak ve makinelerin öğrenme sitemleri eğitildikçe ve gerçek insanlara dayanan sistemleri daha doğru hale geldikçe sistem daha fazla ülkeye yayılacak.

Hatırlarsanız Facebook kasım ayında haber yayınında sansasyonel ve kışkırtıcı gönderilerin görünürlüğünü azaltmayı planladığını duyurmuştu. YouTube bu iş için paçaları Facebook’tan sonra sıvamış gibi gözükse de işin aslı pek öyle değil gibi. Bir YouTube sözcüsünin yaptığı açıklama çalışmaların Facebook’taki değişikleler alakası olmadığını ve proje üzerinde yaklaşık bir yıldır çalışıldığı yönünde.

Aslına bakarsanız, kimin önce bu yanlışı düzeltmek için harekete geçtiğinden çok, farkındalık oluşmuş mu onu sorgulamak gerekiyor.
Görüldüğü gibi sosyal medya şirketlerine bu konuda oldukça büyük bir sorumluluk düşüyor. Yanlış bilgilendirme, aşırıcılık veya çığırından çıkan komplo teorileri çevrimiçi ortamda yayıldıkça dünya pek de güzel bir yere gitmiyor değil mi? Sizce nereye gidiyor?

Kitleleri arkasından sürükleyip, teknoloji devi olmuş bu markalar bu tarz sakıncalı içerikleri ödüllendirmek veya daha fazla kullanıcıya ulaşmasına vesile olmak yerine, teknolojilerini mevcut akışı iyileştirmek için kullanabilmeliler. Bu değişiklikler devam ettiği sürece, teknoloji devleri yeni bir kamusal eleştiri dalgasından daha az etkileniyor olurlar.

Sorumluluk yalnızca bu platformlarda da değil. Yapılan iyileştirmeler kullanıcılar, topluluklar tarafından taktir edilmeli ki, devamı da gelsin. Bu değişikliklerle dünya devi markalar, sorunlu içeriği önerilerden kaldırarak insanlığı yanlış yoldan da alıkoyabilir. Gelecek nesillerin geleceğini bugünden şekillendiren bizlerin, üzerinde düşünmesi gereken çok önemli bir konu.

Kaynak:
https://www.adweek.com/digital/youtube-is-taking-another-step-to-clean-up-its-recommendations/
https://www.businessinsider.com/youtube-to-recommend-fewer-conspiracy-theory-videos-2019-1
https://www.wired.com/story/youtube-recommendations-crackdown-borderline-content/
https://www.socialmediatoday.com/news/youtube-updates-recommendations-algorithm-to-lessen-the-spread-of-borderli/546906/

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir