Web Sitenizi Daha Etkili Kılmak için 2 Önemli Süreç

Sitenizi optimize edin cümlesini çok duymuşsunuzdur; SEO (Search Engine Optimization), CRO (Conversion Rate Optimization) kavramları da sıkça çalınmıştır kulağınıza. "Optimize, ama nasıl?" dediğinizi duyar gibiyim. Kafanız karışmasın, o kadar da zor değil. Yazının devamında sayfalarınızı optimize etmek için yapmanız gerekenleri anlatıyor olacağım.

Sitenizdeki her bir sayfa için iki önemli soru ve iki önemli özne vardır. Her bir soru ayrı öznelere yöneliktir, ki bunlardan birincisi kullanıcı ikincisi ise sizsiniz.

Soru 1: Kullanıcı Sayfanızda Ne Arıyor?

Yaptığınız tüm çalışmalarda kullanıcının merkezde olduğunu asla unutmayın. Sayfanıza gelmiş kullanıcı orada bir şey arıyordur; göreviniz onun ne aradığını bulmak ve ona tatmin edici bir sonuç sunabilmektir. Kullanıcı ile ilgili olan kısımda aşağıdaki soruların cevabını vermeye çalışarak ilk engeli aşmış olursunuz.

- Kullanıcı Sayfanıza Hangi Kaynaktan Ulaştı?

Kullanıcının sayfanızda ne aradığını nasıl mı bilebileceksiniz? Bunu cevaplamak için kullanıcının hangi yolla sitenizi ziyaret ettiğini bilmelisiniz.

- Eğer bir arama motoru vasıtası ile sayfanıza gelmişse arama motorundan hangi anahtar kelimeleri kullanarak sayfanıza geldiğini bilmeniz öğrenmek istediği şeyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

- Eğer bir e-mail yönlendirmesi ile gelmiş ise, ne tür bir e-mail aracılığı ile ulaştığını bilmeniz hem kullanıcının hangi soruya cevap bulmak için sitenize gelmiş olabileceğini hem de dijital davranış modelini çözmenize yardımcı olacaktır.

- Ya da bir navigasyon aracılığı ile sayfanıza ulaşmış ise aynı navigasyonda başka hangi alternatif sayfalar vardı ve söz konusu sayfayı ziyaret etmeyi tercih etti, vs.

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar kullanıcının sayfanıza gelme amacını çözmenize yardımcı olacaktır. Tüm bu soruların cevabına analytics tool’lar aracılığı ile ulaşabilirsiniz!

- Onlara Bilmek istediklerini Vermek İçin Ne Yapacaksınız?

Yalnızca bir sayfa, kullancıya limitli bilgi verebileceği için kullanıcının isteği üzerine düzenlenmiş ve özetlenmiş doğru bilgiyi sunmak zorundasınız. Uzun uzun anlatımlar yerine kısaca anlatmak daha efektif olacaktır; bu sayede kullanıcı her bir bilgiyi daha rahat hatırlayabilir. Son bir yıldır sıkça duyduğumuz kavrama geliyoruz burada: "Content is the King!". Yani sayfa içeriğinizin kullanıcının aradığı bilgiye cevap veriyor olması gerekiyor. Teknolojinin sunduğu nimetlerden faydalanmaktan korkmayın; konuyu anlatacak iyi kurgulanmış videolar, diagramlar, özet görseller, vb. hem içeriğinizi zenginleştirecek hem de kullanıcı tarafında algıyı kolaylaştıracaktır.

Kullanıcının ne istediğini anlayıp ona istediğini vermek yolu yarılamak olacaktır sizin için. Şimdi sayfanızın ikinci önemli öznesine yani size gelelim. Bu kadar uğraşın sonucunda mutlaka almak istediğiniz bir sonuç vardır.

Soru 2: Kullanıcının Alması Gerektiğini Düşündüğünüz Aksiyon Nedir?

İlk aşamayı geçtikten sonra sıra kendinizi memnun etmeye geldi. Kullanıcı sayfanızda, onu anladığınızı ve onun ihtiyaçlarına cevap verebileceğinizi anladı. Bu yeterli bir sonuç değil!En nihayetinde sayfayı kullanıcı ziyaret etsin ve arkasından sayfadan hiçbir şey yapmadan ayrılsın diye hazırlamadınız. Harekete geçme zamanı!Hedefiniz her ne ise şimdi hedefinize yönelik aksiyon almak için düzenlemeler yapmalısınız.

CTA- Click to Action yine çok duyduğumuz bir kavram. Sitenizdeki her bir sayfanın bir aksiyon planı ve o plana hizmet eden içeriği olmalıdır. Bir e-ticaret sitesi iseniz ürününüz için kullanıcıyı satınalma aksiyonuna yönlendirecek küçük yönlendirmelere ihtiyacınız olacaktır. İlla ki satınalma gibi bir aksiyona ulaştırıyor olmanız gerekmiyor kullanıcıyı. Belki adınızın duyulmasını istediğiniz için bir web sitesi hazırladınız; o zaman kullanıcının sayfanızı paylaşarak sesinizi kendi çevresine duyurabilmesi için gerekli öğeleri yerleştirin sayfanıza.

Bu başlık altında en önemli konu gerçekten ne istediğinizi bilmeniz ve kullanıcıyı istediğiniz noktaya detaylı düşünülmüş bir strateji ile ulaştırabilmenizdir.

Sayfa Düzeni İle İlgili Tavsiyeler:

Büyük ve konuyu en iyi şekilde anlatabilecek bir başlık kullanın.

Ana sayfanız vitrininiz tabi ki birçok bilgiye yer verebilirsiniz ama abartmayın. Kullanıcının hangi detaya nereden ulaşabileceğini kolayca anlayabileceği şekilde düzenleyin.

Tüm alt menülerde, bir alt detaya inebilecek kadar bilgi yoğunluğuna sahipseniz, bilgileri kategorilere ayırın.

Mümkünse detay bilgi vermediğiniz sayfalarınızda, detay sayfalara kullanıcı kendi isteğiyle ulaşacağı için, scroll kullanmamaya özen gösterin.

CTA butonunuz büyük ve ilgi çekici olsun.

Sitenizde kullanıcının sizinle online iletişim kurabileceği bir bilgi mutlaka olsun. Bu bir form olabilir, bir mail adresi olabilir, canlı destek sayfaları olabilir..

Kaynaklar: http://blog.hubspot.com/marketing/optimize-important-website-pages

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir