Türkiye'nin Öncü Otomobil Fabrikası TOFAŞ'ın Hikayesi

TOFAŞ yarattığı ihracat hacmi ve istihdamın yanı sıra, otomotive yaptığı yatırımlar ve ürettiği projelerle yıllardır Türkiye ekonomisine büyük değer katıyor. Vehbi Koç'un vizyonu ve Türk mühendislerin azimli çalışmasıyla sayısız ödül alan TOFAŞ'ın hikayesine gelin hep beraber bakalım.

https://pazarlamasyon.com/turkiyede-sanayilesmenin-oncusu-koc-holdingin-kurulus-hikayesi/

İş adamı Vehbi Koç ve Fiat'ın İtalyan sahibi Giovani Agnelli tarafından 1968 yılında temelleri atılan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'nın inşaatına 13 Nisan 1969 günü başlandı. Kapalı inşaat sahası 73.465 metrekare olarak belirlendi ve tüm inşaat 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Fabrika, 12 Şubat 1971’de törenle açıldı.

Yılda 20 bin adetlik kapasiteyle çalışacak olan fabrika, ilk üretimine Murat 124 modeli ile 1971 yılında başladı. 1974 yılına gelindiğinde Türk otomotiv sanayisi açısından önemli bir dönüm noktası gerçekleşti ve Murat 124, Mısır'a ihraç edildi. Üretiminin başladığı 1971 yılından 1976 yılına dek Murat 124, toplamda 134 bin 867 adet satıldı. Murat 124’ün başarısının ardından 1976 yılında Murat 131’in üretimine başlandı. Bu modelleri 1977 yılında Şahin, 1881 yılında da Kartal ve Doğan modelleri takip etti. Bu sayede Türkiye'de çok fazla insan otomobil sahibi oldu.

1990’lı yıllara gelindiğinde TOFAŞ, ilk robot kullanımını gerçekleştirip, fabrika kapasitesini arttırarak Türkiye’nin otomotiv sanayinin gelişiminde öncü rol üstlendi. 1990 yılında Tempra modelini tanıtan TOFAŞ, 1993 yılında fabrikasındaki yoğun talebi karşılamak için üçlü vardiya düzenine geçti. Hafta sonu ve bayram mesaileriyle birlikte üretim yılda 200 bin adede kadar dayandı. 1 milyonuncu aracın banttan indirilmesi ise 1993 yılında gerçekleşti.

1994 yılında TOFAŞ, ilk ar-ge çalışmalarına başladığını duyurdu ve ar-ge yıllar içinde gelişerek TOFAŞ’ın yenilenme sürecinde önemli bir rol oynadı. 1995 yılına gelindiğinde, Tempra modeli ile Türkiye’nin Avrupa pazarlarına ilk büyük ölçekli ihracatı gerçekleşti. Bu sayede farklı üreticilerin Avrupa pazarı için Türkiye'de üretim yapmalarının yolu açılmış oldu.

https://pazarlamasyon.com/turkiyenin-ilk-goz-agrisi-devrim-arabalarinin-hikayesi/

2000 yılına gelindiğinde, TOFAŞ’ın yeni nesilleriyle üretimine ve ihracatına bugün de devam ettiği, Fiat Doblo üretimine başlandı. Fiat Doblo Türkiye otomotiv pazarında kendi segmentini yarattı ve TOFAŞ çalışanları, üretim hazırlığı aşamasında ilk kez doğrudan yer aldı. Özellikle tasarım aşamasında 100 TOFAŞ mühendisi görev aldı. Çok amaçlı bir ticari araç olarak yaratılan Doblo, hem ülkemizde hem de yurt dışında büyük bir başarı elde etti. TOFAŞ’ın Doblo ihracatı, şirketin performansını yükseltmesinde önemli bir basamak oldu.

Öte yandan Fiat Auto çatısı altında üretilen Alfa Romeo markası, 2001 yılından itibaren TOFAŞ çatısı altında temsil edilmeye başlandı. Türkiye’nin en çok satan otomobil modellerinden Fiat Linea’nın üretimine ise 2005 yılında başlandı. Aynı yıl Fer-Mas Oto Ticaret A.Ş. kuruldu ve TOFAŞ, Nisan 2005 tarihinden itibaren Ferrari, Temmuz 2005 tarihinden itibaren de Maserati otomobillerinin Türkiye Resmi Distribütörü oldu. 2012 yılında ise Jeep markasının distribütörlüğünü üstlendi. TOFAŞ, 2013 yılında küresel düzeyde üretim yapma başarısı gösterdiği için Fiat Chrysler Automobiles ailesinin tüm dünyadaki en iyi fabrikaları arasında 3. sırada yer aldı.

TOFAŞ tarafından geliştirilen ve 2015 yılında banttan indirilen Egea modeli, TOFAŞ’ın prestij projesi oldu. TOFAŞ, Egea ile iki yıl üst üste Türkiye’nin en çok satan modeli unvanını kazandı. Modeller, “Tipo” adıyla Avrupa, Dodge markası altında “Neon” ismiyle Meksika pazarına sunuldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir