Türkiye'de Sanayileşmenin Öncüsü: Koç Holding'in Kuruluş Hikayesi

Bu kez ardı ardına yaptığı yatırımlarla Türkiye'nin sanayileşme sürecine büyük katkıları bulunan ve birçok ilke imza atan Koç Holding'in ve kurucusu Vehbi Koç'un hikayesine bir göz atalım.

https://pazarlamasyon.com/isvicreden-turkiyeye-uzanan-bir-girisimcilik-hikayesi-migros/

Vehbi Koç, 1901 yılında Ankara'nın Keçiören ilçesinde doğdu. Ankara İdadisi'nde eğitimini tamamladıktan sonra babasının açtığı bakkal dükkanıyla genç yaşta ticarete atıldı. Cumhuriyet kurulduktan ve ticari hayata yeni düzenlemeler getirildikten sonra, 1926 yılında Vehbi Koç bakkal dükkanını Koçzade Ahmet Vehbi adıyla Ankara Ticaret Odası'na kaydettirdi. Bu tarih Koç Holding'in de kuruluşu olarak kabul ediliyor.

Ankara başkent olduktan sonra hızla gelişmeye başladı. Vehbi Koç da işlerini inşaat malzemesi ve hırdavat alanlarını kapsayacak şekilde genişletti. Çankırı'da Koç Han'ı inşa ettirerek işlerini oraya taşıdı. Daha sonra Ford ve Standart Oil gibi yabancı şirketlerin Türkiye temsilciliklerini aldı. Artık işleri İstanbul'a doğru genişletmek isteyen Vehbi Koç, Haliç Sütlüce'de Hovagimyan kardeşlerin kurduğu boru fabrikasına ortak oldu.

Bu şirket battıktan sonra, 1938 yılında çalışanlarını kara ortak eden ilk Türk şirketi olan Koç Ticaret A.Ş. kuruldu. Bu dönemde yabancı temsilcilikler alındı ve ABD'deki ilk Türk şirketi Ram Commercial Corporation kuruldu. 1948'de General Electric iş birliğiyle Koç Topluluğu'nun ilk endüstriyel girişimi olan ampul fabrikası kuruldu. 1950'li ve 1960'lı yıllarda sanayi girişimlerine ağırlık veren Koç, Türkiye'de ilk otomobil, ilk traktör, ilk buzdolabı, ilk çamaşır makinesi, ilk tüplü LPG gibi pek çok ürün üretti. 1954'te Türk Traktör ve Türk Demir Döküm Fabrikası, 1955'te Arçelik açıldı. Yine bu dönemde Fiat ile Tofaş ortaklığı kuruldu ve Ford-Otosan iş birliği başladı.

https://pazarlamasyon.com/turkiyenin-ilk-unicornu-olan-peak-gamesin-basari-dolu-hikayesi/

Tüm operasyonları tek bir merkezden yönetebilmek adına 1963'te Türkiye'nin ilk holdingi Koç Holding kuruldu. Vehbi Koç, 1984'te Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Rahmi M. Koç'a devretti. Rahmi Koç ise 2003'te görevini oğlu Mustafa V. Koç'a devretti. Yıllar içinde çeşitli kuruluşlarını halka açan Koç Topluluğu'nun 15 şirketinin hisseleri bugün halka açık olarak borsada işlem görüyor. Günümüzde Türkiye'nin en büyük on sanayi kuruluşunun arasında Koç Topluluğu'nun sahibi olduğu Tüpraş, Ford, Arçelik, Tofaş ve Aygaz bulunuyor.

Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve sanayileşme sürecinde Türkiye ekonomisine büyük katkıları bulunan Vehbi Koç, eğitime verdiği önemle de biliniyordu. Zaman içerisinde açtığı Vehbi Koç Öğrenci Yurdu, ODTÜ Vehbi Koç Öğrenci Yurdu, Türk Eğitim Vakfı gibi kurumlarla eğitime destek sağladı. 1996 yılında aramızdan ayrıldı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir