Türkiye'de E-Spor Pazarı Ne Durumda?

E-spor Nedir ve Nasıl Gelişti?

E-spor; bazı bilgisayar oyunlarının profesyonel liglere katılan profesyonel oyuncular ile oynanmasına deniyor. Fakat biz farkında olmadan yıllardır amatör olarak bu işin içindeymişiz zaten. 1980'lerdeki ateri salonları, internet kafelerdeki Fifa, Conter Strike turnuvaları şu an bilidiğimiz e-sporun amatör halleriydi.

Dünya’daki ilk video oyunları turnuvası, 1972’de Spacewar ile başlamıştı. Elektronik Sporlar’ın ilk turnuvası 1994 yılında Dreamhack tarafından gerçekleşti ve bu turnuvaya sadece 40 kişi katıldı. Her yıl, bu sayı gittikçe artarak, 2014’teki aynı turnuvaya tekil olarak toplam 26 bin 672 kişi katılım gösterdi. İlk e-spor ligi olan "Cyberathlete Professional League" ise 1997’de ABD’de kurulmuştu. E-spora ilgi hızla çoğaldı ve dünyanın her yerine yayıldı.

Türkiye'de E-spor

Türkiye'de 2000’li yılların başında Counter-Strike ile ülkemizde eSpor başladı. Counter-Strike, henüz ülkemizde büyük bir organizasyonda yer almamış olsa da, global çaptaki başarısı ile izleyici kitlesi yaratmayı başardı. Yapılan araştırmalar Türkiye’de 22 milyondan fazla oyuncu olduğunu söylüyor.

2012 yılında League Of Legends oyununun sahibi Riot Games Türkiye Ofisi'ni açmıştı. 2015'in başında Türkiye’nin ilk profesyonel e-spor ligi olan Şampiyonluk Ligi hayata geçirildi. Şu anda Türkiye'de profesyonel ligi olan tek e-spor oyunu League Of Legends. 

Dünyada ilk e-spor takımı kuran spor klübü Beşiktaş. Sonrasında Fenerbahçe ve Galatasaray da e-spor takımları kurdu. Hatta Fenerbahçe bu sezonun lig şampiyonu oldu. Markalar da e-spor konusunda yatırımlar yapmaya başladılar. Örneğin; Ülker SuperMassive takımına destek vererek e-Spor sektörüne adım atmıştı. Sonrasında  'mutluluk her yerde' sloganıyla League of Legends Şampiyonluk Ligi'nin sponsoru oldu.

Bu ligde oynayan oyuncular Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından lisanslanıyor. Bu da işin ne kadar ciddiye gittiğinin ve hızla geliştiğinin bir göstergesi. Örneğin Bahçeşehir Üniversitesi ilk defa e-sporcu bursu olayını gündeme getirdi. Üniversitenin açıklamasına göre "Şampiyonluk ve Yükselme Ligi’nde mücadele eden başarılı oyuncular, Bahçeşehir Üniversitesi’nden, maddi değeri 40 bin TL’yi bulan, yüzde 100’e varan oranlarda eğitim bursu kazanabilecekler."

Yakın zamanda yayımlanan bir habere göre İstanbul Bilgi Üniversitesi sponsorluğunda E-spor liseliler ligi BİLGİ Playerbros League ligi başlayacak. Bilgi Üniversitesi ligde birinci olan takımın oyuncularına ÖSYM sonucunda İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne yerleşmeleri halinde öğrenimleri süresince  %100 eğitim bursu sağlayacak.

Yakın zamanda Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin da Türkiye'de E-spor sektörünün gelişimi hakkında açıklamalarda bulundu. Erkin, "tahminlere göre sektörün 2020 yılında 5 milyar dolarlık büyüklüğü bulması öngörülüyor" ifadesini kullandı.

Erkin aynı zamanda "E-sporun olimpiyat oyunlarına dahil edilmesi yönünde talepler var. Halihazırda uluslararası turnuvalar var fakat böyle bir gelişme e-sporun popülerliğini ve saygınlığını daha da artıracaktır. Ülke olarak başarılı oyuncularımız ve takımlarımız bulunuyor. Hatta 2015 yılında Counter Strike’ta dünya şampiyonu olmayı başardık. Bu tür başarıların ülkemizde oyunlar hakkında zaman zaman ortaya çıkan ve pek de aslı olmayan haberlerden kaynaklanan olumsuz tepkileri engelleyeceğini umuyoruz. E-sporun ülkemizdeki ekonomisine bakınca, bu alanda da olumlu gelişmelerin olduğunu, giderek daha fazla yatırımcının ve markanın e-spora yöneldiğini ve pazar büyüklüğünün artacağını tahmin etmek zor değil." şeklinde bir açıklama da yaptı.

2017 Türkiye Şampiyonası'nın açılış videosu bile e-sporun ülkemizde ne kadar sevildiğini ve önemsendiğini görmemiz için yeterli olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=gjftWSKdyhY

Bütün bu  gelişmeler Türkiye'de e-sporun hızla gelişmekte olduğunun birer göstergesi elbette. Lakin sadece bir oyunda süper ligin olması Türkiye'nin geride kaldığı konulardan. Diğer oyun şirketlerinin de Türkiye Ofislerini açması ve rekabetin kızışması sektörün gelişme hızına olumlu yönde pek çok katkı sağlar.

Dünyada E-spor 

Dünyada yaklaşık 200 milyon kişi e-sporla ilgileniyor. Araştırmalara göre e-spordan elde edilen gelirler ve yatırımlar geçen yıl 900 milyon dolar civarındaydı. E-spor sektörünün bu yıl sonunda 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmasını bekleniyor. Buna yayın hakları, reklamlar, sponsorluklar, ürün ve bilet satışları gibi kalemler de dahil. Tahminlere göre sektörün 2020 yılında 5 milyar dolarlık büyüklüğü bulması öngörülüyor.

Kore, Çin, Kuzey Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri dünyada e-sporun başını çekiyor. Bu ülkelerde e-spor oyunlarının geniş bir izleyici kitlesi var. Örneğin; League of Legends Dünya Finali için 40 bin kişi Kore’de bir stadyumu doldurabiliyor. Aylarca süren League of Legends (LoL) gibi oyunların ligleri büyük arenalarda finaller ile sonuçlanıyor. Ayrıca uluslararası turnuvalar düzenleniyor ve kazanan oyunculara büyük çapta hediyeler veriliyor.

Bahsi geçen ülkeler Türkiye ile kıyaslandığında çok ileri durumdalar. Fakat dünyadaki duruma bakılınca Türkiye bu ülkelerden hemen sonra geliyor.

 

 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir