Türkiye Rüşvette ''Temiz'', İhâlelerde ''Kirli'' Çıktı

Ernst & Young tarafından yapılan “2013 Yolsuzluk Anketi”ne göre Türkiye rüşvet konusunda 11 Avrupa Birliği ülkesinden temiz, ihalelerde rüşvet alanında ise 36 ülkenin bulunduğu en kötü 10 ülke arasında yer aldı.

Ankete Avrupa, Orta Doğu, Hindistan ve Afrika’dan 36 ülkenin 3 bin 500 üst düzey yöneticisi katıldı ve ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Türkiye katılımcılarının %55’i rüşvet ve usulsüzlüğün iş dünyasında yaygın olduğunu düşünürken, %39’u kendi sektörlerinde ihale kazanmak için rüşvete başvurulmasının bir gereklilik olduğu görüşünde. Sonuçlar kıyaslandığında ise Türkiye’nin birçok AB ülkesinden daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.

İçinde bulunduğunuz sektörde ihale kazanmak için rüşvete başvurmak yaygın bir uygulama mıdır?

Adsız

Ankette sorulan bu soruya Türkiye’den katılanların %39’u rüşvetin yaygın bir uygulama olduğu görüşünü bildiriyor. Türkiye bu oran ile 36 ülke arasında yaygın rüşvete başvurulduğu düşünülen 10. ülke olarak konumlanıyor.

Rüşvette SLOVENYA, Yolsuzlukta YUNANİSTAN Başı Çekiyor

2004’ten beri AB üyesi olan Slovenya’da rüşvet sorusuna %96 ‘evet’ cevabı çıktı. Slovenya’yı ise %94 ile Kenya izliyor. Üçüncülükte ise birliğe bir Temmuz’da üye olacak olan Hırvatistan %90 ‘evet’ oyuyla yer aldı. Diğer bir yandan yolsuzluk sorusuna en yüksek oranda ‘evet’ cevabını veren ülkeler şöyle sıralandı: Yunanistan ve Slovakya %84, Çek Cumhuriyeti %73, Portekiz %72, Macaristan %70, İspanya %65, Romanya %60 ve İtalya %60. Türkiye’de ise bu soruya ‘evet’ diyenlerin oranı %55 ile 11 AB üyesinden daha düşük çıktı.

En Temiz Ülkeler Kuzey Avrupa Ülkeleri

Yolsuzluğun ve rüşvetin en az olduğu ülkeler yine Kuzey Avrupa’dan çıktı. Finlandiya ve İsveç %12 oranla ilk sırada yer aldı. Avrupa’nın devleri Fransa ve Almanya’da rüşvete ‘evet’ diyenlerin oranı sırasıyla %27 ve %30 olarak ortaya çıktı. İngiltere’de ise bu oran %37 oldu.

Finansal Tablolar Ne Kadar Gerçekçi?

Şirketlerin finansal Tablolarının ne kadar gerçekçi olup olmadığı hakkında sorulan “Şirketler mali performanslarını olduğundan daha iyi mi gösteriyor?” sorusuna ‘evet’ diyenlerin oranı Türkiye’de %45 ile tüm katılımcıların %38’lik ortalamasının üzerinde kalıyor. Hızlı büyüyen pazarlarda ankete katılanların neredeyse yarısı, şirketlerinin finansal performanslarını doğru yansıtmadığını belirtirken, Batı Avrupa merkezli şirketlerin yöneticileri için bu oranın oldukça düşük olduğu görülüyor

Düşe kalka yürüyen AB ekonomisinin Slovenya ve Hırvatistan gibi bir gerçeği var temizlenmeyi bekleyen. Kenya’yı bile geride bırakan rüşvet meselesinin AB’yi şok ettiği aşikâr. Olayın ilginç tarafı ise bu gerçeğin Ernst & Young gibi bir Amerikan şirketi tarafından açıklanması. Diyecek tek bir söz kalıyor “#direnavrupabirliği”…

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir