Türkiye, Bitcoin’in Finans Dünyası Adına Pozitif Bir Teknoloji Olduğunu Düşünüyor

Markaların tüketici araştırması ihtiyaçlarını gerçek tüketiciler ile gerçekleştirmelerini sağlayan Twentify, 500.000’i aşkın tüketici tarafından kullanılan Bounty tüketici platformu üzerinden Türkiye’nin kripto para birimlerine karşı algı ve güvenini öğrenmek adına bir araştırma gerçekleştirdi. Twentify, Türkiye’nin Sanal Cüzdanı adını verdiği bu araştırmada 965 tüketiciye mobil anket ile ulaşarak, kripto paraları temsili olarak Bitcoin ile ilgili detaylı sorular sordu.

Kripto para birimleri arasına Türkiye'de en yüksek bilinirlik ve sahiplik oranı Bitcoin'de.

Tüketicilerin %87’si Bitcoin’i duyduğunu söylerken, yalnızca %19.8’i daha önce bitcoin alıp sattığını söylüyor. Daha önce alım-satım yapmışların %73’ünün ise elinde hala Bitcoin mevcut. Ethereum, Litecoin, Ripple ve IOTA gibi hacmi yüksek diğer dijital para birimlerine baktığımızda ise Bitcoin’e kıyasla bilinirlik ve sahiplik oranları oldukça düşük. Bitcoin’i takiben Ethereum %33.1 bilinirlik oranına sahipken, yalnızca %4.4 tüketici Ethereum’u olduğunu söylüyor. Ethereum’dan sonra ise bilinirlikte sırasıyla %25.7 ile Litecoin, %18.7 ile Ripple, %11.9 ile IOTA geliyor.

Türkiye’de Bitcoin almış kişilerin %44.4’ü yatırım amaçlı aldığını söylüyor.

Bitcoin gibi dijital para birimlerinin hızlı değer kazanma potansiyelinden ötürü genelde kısa vadeli para kazanma unsuru olarak görüldüğü iddia edilse de, Türkiye’de Bitcoin almış kişilerin %44.4’ü yatırım amaçlı aldığını söylüyor.Yaş grupları arasında incelediğimizde, Z  jenerasyonundaki “yatırım amaçlı aldım” motivasyonu, diğer sebeplerin oldukça önünde yer alıyor. Yaş grubu olarak daha büyük olan X jenerasyonun ise en yaygın motivasyonu merak. Yaş grupları arasında X’e doğru ilerlediğimizde merak unsurunun giderek arttığını görüyoruz. Aynı zamanda, geleneksel para birimlerinden en büyük farkı finansal regülasyonlara bağlı olmaması olan Bitcoin’in işleyişi hakkında daha az bilgiye sahip olan X jenerasyonu, diğer gruplarla karşılaştırıldığında bunu Bitcoin alırken öncelikli bir motivasyon olarak görmüyor.
Tüketicilerin %31.7’si Bitcoin satın aldıktan sonra en az 3 ay elinde tutma eğiliminde. Bitcoin alım-satımı yapmış tüketicilerin, aldığı bitcoin’i satın aldıktan ne kadar süre sonra sattığını sorguladığımızda, minimum 3 ay elinde tutma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bitcoin satın alma motivasyonu daha çok merak edip denemek üzerine olan kadınlar, aldıkları Bitcoin’i 1-2 gün içerisinde elden çıkarırken, erkeklerin elde tutma oranı daha yüksek. 3 ay ve sonrasında sattığını söyleyen %31.7’in satın alma motivasyonlarına göz attığımızda da, yaklaşık %60 oranında yatırım olarak aldığını söyleyen tüketicilerle karşılaşıyoruz.

Bitcoin satın alma kararında en etkili faktör arkadaş çevresi.

Bitcoin satın alma kararı veren kişiler bu süreçte farklı etmenlerin etki seviyelerini sıraladığında, arkadaş çevresinin en etkili faktör olduğunu gözlemledik. Bitcoin alıştığımızın dışında yeni bir konsept olduğundan, belli ki yakın çevremizden bu konuda destek almak, okuduklarımız dışında güven duyduğumuz kişilerden bilgi edinmek, karar almamızı hızlandırıyor. Arkadaş çevresini takiben sırasıyla medya, iş ortamı ve aile geliyor.

Elle tutulabilir bir şey olmadığından, insanlar Bitcoin’in değerini tam anlayamadığını söylüyor.

Bir dijital para birimi olarak Bitcoin, TL veya diğer para birimleri gibi elle tutulur bir formatta olmadığından, bir çok insan için yepyeni ve biraz soyut algılanan bir konsept. Türk insanlarının %42.1’si de bu sebepten Bitcoin’in değerini tam anlayamadıklarını düşünüyor. Aynı zamanda Bitcoin’in dokunulabilir bir formatta olmaması, insanlarda güven sorununa yol açıyor. Bitcoin’e güvenmediğini belirten insanların %73.2’si, Bitcoin’in elle tutulabilir olmamasından dolayı değerini anlayamadığını söyleyenlerden oluşuyor. Yani insanların günlük hayatımızda kullandığımız para birimlerinden farklı olarak, Bitcoin’i somut bir formatta görememeleri, Bitcoin’e olan güvenlerini zedeleyen bir durum.
Raporu indirmek için buraya tıklayın.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir