Tüm dünyaya temas eden yüzleri aktarmak istiyorum

Sürdürülebilir sanatın öncülerinden Deniz Sağdıç, bu yıl Meetup Istanbul sahnesinde... Deniz Sağdıç ile sürdürülebilir sanat anlayışını ve sanatın farklı sektörlere etkisini konuştuk.

Meetup Istanbul sahnesinde her yıl hikâyesi olan konuşmacıları sizlerle buluşturmayı amaç ediniyoruz. Bu bağlamda, ilk konuşmacımız olarak çağdaş sanatın önemli isimlerinden Deniz Sağdıç'ı sizlere duyurmuştuk. Güzel Sanatlar Fakültesi'ni birincilikle bitiren Sağdıç, sanat serüveninin başında yağlıboya resimlerle başladığı yolculuğunu, heykel, baskı, gravür ve yeni medya eserleriyle zenginleştirdi.

Deniz Sağdıç'ın adı, "Ready-ReMade" serisiyle dünya çapında duyulmaya başladı. Bu seride, insan üretimi atık materyallerle çalışarak "Sürdürülebilir Sanat" kavramını vurguladı ve bu alanda öncü bir isim haline geldi. Biz de Meetup Istanbul sahnesinde sizlerle buluşacak olan sürdürülebilir sanatın öncülerinden Deniz Sağdıç ile sürdürülebilir sanat anlayışını ve sanatın farklı sektörlere etkisini konuştuk.

Sürdürülebilir sanat anlayışınızın temelinde ne var?  Bu yolculuğu sizden dinleyelim… 
Sürdürülebilir Sanat'ın iki anlamı var; Nesnenin sürdürülebilirliği ve Sanatın sürdürülebilirliği.

Nesnenin sürdürülebilirliği; insan üretimi olan nesnelerin tüketim sonucunda atık değil aslında birer hammadde olduğudur. Bu nesneler doğru kullanıldığında her sektöre fayda sağladığı gibi sanata bile hizmet edebiliyor.

Sanatın sürdürülebilirliği ise sanatın kamusal alanlarda izleyiciyle buluşması ve herkes tarafından anlaşılabilir bir dile sahip olmasıyla ilgilidir. Özel galerilerin ve sergileme biçimlerinin boyunduruğu altında olmamasıdır. 

Sanat daima varoluşundan itibaren insanın tarihiyle birlikte daima değişim ve gelişim içerisindedir. Aynı zamanda sanat özünde yaşanılan çağın gereksinimlerine sözcü olmuştur ve anlatım dili her zaman topluma farkındalık sağlamıştır. Bu bağlamda sanatım en temelinde “farkındalık” oluşturmaya hizmet ediyor.

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turkish Festival (@turkfest1)'in paylaştığı bir gönderi

Sürdürülebilir sanat ve sürdürülebilir moda arasında nasıl bir ilişki görüyorsunuz? Moda dünyasından gelen talepler sanatınıza nasıl yansıyor?
Sürdürülebilirlik günümüzde tüm sektörlerin yakın temas iletişimde olduğu bir konudur. Moda/tekstil sektörü de konuya dair üstüne düşen sorumluluğa yönelik birçok projeler geliştirmektedir. Eserlerimde kullanmış olduğum materyal skalasında kumaş/tekstil parçalarını sıkça kullanıyorum. Birçok marka ile iş birliği içerisinde projeler ürettik. Onların defolu, geri dönüşüme gönderilemeyen parçalarını veya kumaş kartelalarını kullanarak eserler ürettim. Sergilenme noktasında ise birçok marka kamusal alanlarda bu eserleri sergiledi ve güzel etkileşimler yakaladık. Bu kumaşlar benim eserlerim üzerinde kullanılmaya başladığında tabi bu artık ileri dönüşüme hizmet eden bir boyayı temsil ediyor, materyalin kullanım alanı ve iletisi değişiyor. İzleyici bunu kolay ve anlaşılır bir şekilde algılayabiliyor ve şaşkınlık ve beğeni ile geri dönüşler veriyor. Markanın ve sanatçının ortak noktada hedeflediği sonuç burada “farkındalık” oluyor.  Eser ise en nihayetinde amacına hizmet ediyor. 

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deniz Sağdıç (@denizsagdicart)'in paylaştığı bir gönderi

Sanatın sadece belirli kesimlere hitap etmek yerine, toplumun daha geniş katmanlarına yayılmasında neler yapılabilir? Bu konuda kendi deneyimlerinizden ve projelerinizden bahseder misiniz?
Sanat en güçlü iletişim aracıdır. Sürdürülebilirlik üzerine yıllardır yazılan makaleler ve araştırmalar var. Toplumun bir bölümünün akademik anlamda erişemediği bu bilgileri sadece bir sanat eseriyle ulaştırabilirsiniz. Sayfalarca yazılan bir makaleyi tek bir sanat eseriyle sunabilirsiniz ve emin olun çok daha akılda kalıcı bir etki bırakarak farkındalığa temas edecektir. Dolayısıyla sanatın anlatım ve ikna gücü tarih boyunca çeşitli devletler tarafından kullanılmıştır ve topluma yön vermiştir. Eserlerimin toplumla karşılaşma noktalarında aldığı tepkileri çok değerli buluyorum. Sanatın bu rolünün güçlenmesi elbette sanatçıyla ilişkilidir. Seçtiğim portrelerde genellikle farklı dil, din, ırkları sembolize eden yüzler olmasına özen gösteriyorum. Neticede sürdürülebilirlik tek bir kültüre ait olan bir konu değil dolayısıyla tüm dünyaya temas eden yüzleri aktarmak istiyorum.

Meetup Istanbul’da yapacağınız sunum hakkında bilgi alabilir miyiz?
Sürdürülebilir Sanatın kendi hikâyesini, oluşturduğum eserler üzerinden anlattığım bir sunumu kapsıyor. Bu yolculukta nasıl ilerlediğimi, hangi sorunlarla karşılaştığımı ve zamanla artan talepler doğrultusunda sanatımın içinde genişleyen, kullanılan materyal skalasını görüyor olacağız.

Meetup Istanbul ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir