Tüketici Teknoloji Sayesinde Artık Marka Rollerini Üstleniyor

  • Günümüz tüketicisi kullandığı çeşitli sosyal medya araçları ile artık etkilenen değil “etkileyen” rolüne doğru bir geçiş yaşarken markalarla olan iletişimlerini ve deneyimlerini de kendileri kontrol edebilir bir hale geliyorlar.
  • Tüketicilerin %53’ü verilerini markalarla paylaşma karşılığında tamamen kişiselleşmiş bir deneyim talep ediyor.
  • Benzeri yazılar için; Y Kuşağı, Alışveriş Teknolojilerini En Aktif Kullanan Kuşak


Tüketici şimdiye kadar marka tarafından kendisine sunulan içerik ve ürünlere ulaşan kişi iken teknoloji odaklı bir gelişim ile artık sadece mesaja maruz kalan kişi değil. Artık sadece mağazaya gitmiyor, bir otelde konaklamıyor ya da bir medya aracının bize sunduğu her türlü içeriğe maruz kalmıyoruz. Daha proaktif ve üretken bir yapıda oluşumuz bizleri olduğu kadar marka stratejilerini de etkiliyor.

Geleceğin tüketicisi ile güçlü bağlar kurabilmek için bugünden stratejileri gözden geçirmekte fayda var.

Platform olarak tüketici

Tüketicilerin %53’ü verilerini markalarla paylaşma karşılığında tamamen kişiselleşmiş bir deneyim talep ediyor.

Örneğin lüks marka kategorisinden Farfetch, geleceğin mağazası konseptinde ziyaretçilerinden topladığı veri ile onlara özel bir deneyim sunuyor. Müşteri kapıdan girdiği anda tanınıyor, Radyo frenkansı ile tanımlama yapılan kıyafet rafları sayesinde kişiler istedikleri ürünün hangi rafta olduğunda kolayca ulaşabiliyor. Ayrıca deneme odalarında dijital aynalar da bulunuyor.

Stüdyo olarak tüketici

Tadarik zinciri ve teslimat ağlarındaki hız artık markaların her müşteriye standart öneriler sunmasının önüne geçiyor. Artık markalar bir platform kuruyor ve kişilerin değişen isteklerine yönelik ürünler üretebiliyor. Ki daha kişiselleşmiş bir ürüne sahip tüketici marka ile sosyal mecralarda daha aktif iletişimde kalıyor, websitesini gelişmelerden haberdar olmak için daha sık takip ediyor ve marka sadakati gelişiyor.

Adidas, Futurecraft 4D her müşteri için kişiselleştirilmiş tasarım opsiyonu sunuyor. Kişiler ayakkabısının renklerini ve tasarımını ve hangi sporu yapacağına göre ayakkabı tipini ayarlayabiliyor.

Mağaza olarak Müşteri

Perakende kanallarına direkt ulaşım sağlayan tüketici istediği ürünü istediği yerde satın alabiliyor. Daha esnek ödeme opsiyonları müşteri tarafında güven yaratıyor.

Öyle ki 2019’a kadar temassız ödeme oranı 1 trilyon doları aşacak.

Örneğin; Jaguar ve Shell’in araç içi ödeme projesi ile kişiler araçlarından inmeden geolokasyon yöntemi ile direkt Shell istasyonundaki kişiyi algılayan sistem sayesinde Apple ya da Paypal’a yönlendirilip ödemelerini gerçekleştirebildiler.

Yani, geleceğe hazırlamak isteyen markalar, tüketicinin “etkilenenden çıkıp etkileyen olduğu gerçeğine” uygun hareket ederek, teknolojik gelişmeleri tüketicinin dahiliyetini artıracak biçimde revize etmeli.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir