Web Sitesi Analizi İçin Temel Ölçütler

Online dünyada, takip ve analiz için web sitesine yerleşecek birkaç satır kod ile siteler için birçok analiz yapmak mümkün. Peki analiz yaparken hangi jargonları kullanmak gerekiyor? Aşağıda web siteniz için işinize yarayabilecek temel metrikler ve tanımlarını bulabilirsiniz:

1) Oturumlar ve kullanıcılar (Session and Users): Web sitesi sahiplerinin ilk bakması gereken metrik. Web sitesine gelen ziyaret sayısını ve kullanıcı sayısını bu metrik ile rahatlıkla istenilen tarih aralığında görülebilir.

2) Sayfa görüntüleme sayısı (Pageviews):  Sitedeki sayfaların toplam görüntüleme sayısıdır. Bu metrik özellikle web sitesi üzerinden reklam aracılığıyla para kazanan site sahipleri için önemlidir. Sayfa görüntüleme sayısı ne kadar yüksek ise reklamlar o kadar fazla gösterilir ve kazanç artar.

3) Ziyaret başına sayfa görüntüleme sayısı (Pages Per Visit): Sayfa görüntüleme sayısı önemli bir metrik olsa da ziyaret başına sayfa görüntüleme sayısı da bir o kadar önemli. Örneğin, sitenize 10 ziyaretçi gelmiş ve 10 sayfa gösterimi olmuşsa sizin ziyaret başına sayfa gösterim sayınız 1'dir. Bu rakam ile siteye gelen ziyaretçilerin site ile ne kadar etkileşim içinde oldukları bulunabilir. Bu yüzden sitede kullanıcıyı daha fazla tutmak adına alakalı linklendirme yapmak önemlidir.

4) Yeni oturumların yüzdesi (New visitor rate): Web sitenlerine her gün birçok ziyaretçi geliyor, bu metrik ile web sitesine gelen ziyaretçilerin hangi oranda yeni ziyaretçiler olduğunu görülebilir.

5) Hemen çıkma oranı (Bounce rate): Sitenize gelen ziyaretçinin siteye geldikten sonra başka bir sayfaya geçiş yapmadan çıkış yapmasıdır. Ek not olarak bu oranın yüksek olması, sitede sayfa ya da içerik optimizasyonu yapılması gerektiği anlamına gelir.

6) Ortalama Oturum Süresi (Average Session Duration): Ziyaretçilerin sitede geçirdikleri ortalama süredir. Bu sürenin yüksek olması, sitenizde ziyaretçiler için ilgi çekici içerik olduğu anlamına gelir.

7) Dönüşümler (Conversions): Web sitelerinde çeşitli amaçlar olur, genelde e-ticaret siteleri için kullanılan bu metrikte dönüşüm, yapılan satın alma olarak tanımlanmadır, ama sitenize amacına göre belli bir sayfanın ziyareti, üye toplama, rezervasyon, başvuru alma, etkinliğe katılma gibi birçok dönüşüm çeşidi ekleyip analiz yapabilir.

8) E-ticaret Dönüşüm Oranı (Ecommerce Conversion Rate): E-ticaret sitelerinde siteye trafik bir çok kaynaktan gelmektedir. Bu kaynaklar arama motorları (google, yandex, bing) organik sonuçlarından ve reklamlarından, e-posta, banner veya bu tarz bir çok yerden trafik geliyor olabilir. Bu metrik sayesinde, kaynaklardan gelen trafiğin faydalı ya da zararlı olduğu ölçülebilir. Örneğin, google organik sonuçlarından gelen 100  ziyaretten 1 dönüşüm geliyorsa, e-ticaret dönüşüm oranı %1'dir.  Bu oran e-posta pazarlamada %0,5 ise sitenin ortalama e-ticaret dönüşüm oranına göre analiz yapılabilir. Tabi bu metrik kendi başına analiz yapmak için yeterli değil.  

9) Gösterim Sayısı (Impressions): Bu metrik özellikle seo (search engine optimization - arama motoru optimizasyonu), sem (search engine marketing - arama motoru pazarlaması) ve diğer dijital pazarlama kanalları için kullanılır. Web analizi için özellikle seo tarafında kullanılan bu metriğin anlamı, sitenin url'nin kaç kere gösterildiğidir. Bu metrik ile özellikle google arama motorunda ne kadar güçlü olunduğu ve kullanıcı sayısını artırmak için hangi kelimeler üzerine yoğunlaşılması gerektiği analiz edilebilir.

10) Tıklama Oranı (CTR): Bu metrik (tıklamalar / gösterimler) * 100 şeklinde hesaplanır. Bu metriğe bakarak yine seo, sem ve diğer dijital pazarlama kanallarında gösterilen metin, reklam, banner gibi çeşitli araçların verimliliği ölçülebilir.

11) Ortalama Konum (Average Position): Bu analiz metriği ise arama motorları için kullanılır. Google organik arama sonuçları ve Adwords gibi arama motoru reklam araçları için bir veya birden çok sorgu için  (örneğin: iphone 6) web sitesi url'lerinin ortalama sırasıdır. Bu metriğe bakılarak, verimli olduğu analiz edilen sorgular için düşük ortalama konumdaki sorgular üzerinde iyileştirmeler yapılıp ortalama konumu yükseltilebilir.

Yukarıda belirtilen terimlerin hepsi temel analiz metrikleridir, bu metrikler dışında yine web sitesi üzerinde kullanılan birçok metrik bulunuyor ve web sitesi sahipleri kendi metriklerini de üretebilir, fakat bir metriğe tek başına bakıp anlam yüklemek doğru değildir, bu metrikleri birbiri ile ilişkilendirilip önceden belirlenen hedefler doğrultusunda analiz yapmak daha doğru bir yöntemdir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir