Teknoloji Alışveriş Deneyimlerimizi Şekillendiriyor

Türkiye'de ünlü alışveriş caddelerinde pek çok mağaza ekonomik sebeplerle kapanırken, dünyanın dört bir yanında da mobil ve e-ticaretin gücü pek çok fiziki mağazanın işlevini yitirmesine neden oluyor. Artan yüksek bağlantı hızları, veriyi maksimum düzeyde analiz edebilme, kullanma becerisi ve yapay zekanın gücüyle online alışveriş deneyimi hiç olmadığı kadar etkileyici ve kişiye özel bir noktaya ulaşmış durumda. Peki geleneksel mağazacılık bitiyor mu?

E-ticaret geleneksel alışveriş deneyimini bitirir diyebilecek bir noktada değiliz. Hatta e-ticaret devi Amazon'un son bir kaç yıldır fiziki mağazacılık konusunda attığı adımlar perakende sektörünün geleceği konusunda bazı ipuçları da veriyor bizlere.

Jeff Bezos’un 1994 yılında kitap ticareti yapmak amacıyla kurduğu Amazon bugün bir e-ticaret devi olmakla beraber, 2015 yılından bu yana açtığı 14 fiziki kitap dükkanıyla da geleneksel mağazacılıkta büyüyor. Bu Amazon’un fiziksel dünyadaki tek yatırımı da değil. Firma geçtiğimiz yıl 16,4 milyar dolarlık yatırımla ABD'nin ünlü market zinciri Whole Foods'u satın alarak fiziki varlığını tüm ABD'ye yaydı. Hatta Amazon'un bir süre önce iflas eden ünlü oyuncak zinciri Toys'R Us'ın bazı şubelerine de talip olduğu haberleri gündeme geliyor.

Geleneksel mağazacılık anlamında yapılan tüm bu yatırımlar bir yana Amazon'un geçtiğimiz yıl tanıtımını yaptığı ve bu yıl ilk defa halka açtığı kasiyersiz market AmazonGo, aslında teknolojiyle geleneksel mağazacılığın iç içe geçmesi sonucu hayatımıza girecek yeni nesil alışveriş deneyimiyle ilgili bize bazı ipuçları veriyor.

Teknoloji perakende sektörünü dönüştürüyor

Perakende ve teknoloji devleri alışveriş deneyimini hem daha kolay, hem de daha eğlenceli ve sosyal bir aktivite haline getirmek için yoğun çaba sarf ediyorlar. Online alışverişin hız ve kolaylığıyla, fiziksel alışverişin avantajlarını bir araya getiriyor gibiyiz.

Önümüzdeki dönemde alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirecek pek çok teknolojik yenilik var. Gelin onlara bir göz atalım;

Akıllı Teslimatlar: Amazon gibi e-ticaret devleri hızlı teslimat üzerine yeni stratejiler geliştiriyor. Dronelar ve sürücüsüz araçlarla teslimat süresini 30 dakikaya kadar indirmek yakın zamanın hedefleri. Önümüzdeki yıllarda geleneksel bir mağazadan yapacağınız alışveriş de, paket taşımanıza ihtiyaç kalmadan direkt evinize telim edilebilir. Hatta aradığınız beden o mağazada mevcut değilse, başka mağaza ya da depodan evinize teslim edilebilir.

Akıllı Nesneler: Mastercard’ın Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde bu yıl tanıttığı “akıllı ayna” konsepti soyunma kabininde size artırılmış bir deneyim sunuyor. “Denediğiniz kıyafet size uygun mu değil mi, mağazada başka renk veya beden mevcut mu?” akıllı aynadan kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz. Başka bir beden almak için yarı çıplak kabinden çıkmaya ihtiyacınız da yok, aynadan bir tıkla satış elemanının istediğiniz ürünü size getirmesini sağlayabilirsiniz. Bununla da bitmiyor. Ürünü beğendiyseniz, akıllı aynayı kullanarak ödeme yapıp, kasaya uğramadan mağazadan çıkabilirsiniz.

Nesnelerin interneti kavramı hayatımıza girdikçe daha fazla ve çeşit çeşit akıllı nesneyle tanışıyoruz. Mesela yakın gelecekte akıllı mutfaklar rutin alışverişlerinizi kolaylaştırarak size zaman kazandıracak. Belirlediğiniz ürünleri, sütünüzü, yumurtanızı, ekmeğinizi, köpeğinizin mamasını stok tükenince akıllı mutfağınız size sormadan eve sipariş edecek. Böylece market alışverişlerinizde bu ürünleri aramak ya da taşımak zorunda kalmayacaksınız.

Artırılmış Gerçeklik: Amazon’un patentini aldığı bir başka ürün Artırılmış Gerçeklik destekli aynalar. Yakın zamanda herhangi bir mağazada ilginizi çeken kıyafet ya da makyaj malzemesini üstünüzde denemeye ihtiyaç duymadan “AR Ayna” önünde sanki üstünüzdeymiş gibi görebileceksiniz. Hem zaman kazanacaksınız hem de alışveriş deneyimi çok daha keyifli hale gelecek.

AR teknolojisine yatırım yapan bir başka firma ZARA. Moda devi Türkiye’nin de dahil olduğu pek çok ülkede birkaç gün önce yeni bir AR aplikasyonu tanıttı. Telefonunuzu mağazadaki boş vitrine ya da online sipariş kutusuna doğrultup aplikasyonu aktive ettiğinizde kısa bir video aracılığıyla kıyafetleri ünlü modellerin üzerinde görebiliyorsunuz. Ürünü beğenirseniz tek bir tıkla alışveriş mümkün.

Mobilya devi IKEA da AR aplikasyonuyla satın almak istediğiniz ürünün evinize uygun olup olmadığını gerçek zamanlı denemenizi sağlıyor. Ürünü tablet ya da telefonunuzda seçip, evinizde koymayı düşündüğünüz alana doğru tuttuğunuzda, ürünün üç boyutlu modelini odaya yerleştirilmiş olarak görebiliyorsunuz.

Akıllı asistanlar: Alışveriş için gittiğimiz bir mağazada istediğimiz ürünü, bedenini ya da rengini bulamadığımız çok olmuştur. Google asistan veya Siri benzeri yapay zeka uygulamalarının sizi, istediğiniz ürünün stokta olduğu doğru mağazaya yönlendirme becerisi var. Henüz yaygın olmasa da yakın gelecekte sıklıkla kullanacağımız bir özellik haline geleceğini söyleyebiliriz.

Akıllı alışveriş arabaları da pek çok perakende devinin yatırım yaptığı teknolojiler olarak öne çıkıyor. Panasonic’in geliştirdiği akılı alışveriş sepeti içine koyduğunuz ürünlerin fiyatlarını otomatik hesaplıyor. Kasaya geldiğinizde sepeti bir makinenin üstüne koyuyorsunuz. Siz faturayı öderken, sepetin altı açılıyor, ürünler bir paketin içine yavaşça yerleşiyor. Faturayı ödeyip paketi alıp mağazadan çıkıyorsunuz.

Walmart’ın patentini aldığı akıllı ve otonom alışveriş arabaları da size mağaza içinde asistanlık yaparak alışveriş listenizdeki ürünlere kolayca ulaşmanızı sağlıyor.

Kasiyersiz mağazalar AmazonGo konseptiyle tanıştığımız ve önümüzdeki yıllarda alışveriş deneyimini kökten değiştirebilecek bir konsept. Daha önce AmazonGo üzerine detaylıca yazdığım için burada değinmeyeceğim ama benzer uygulamalar ABD’de yaygınlaşıyor. Uzun yıllardır erkek giyim üzerine uzmanlaşan Bonobos mağazaları her ürünün tek bir beden ya da rengini barındırıyor. Siz ürünü beğenirseniz online siparişle evinize ücretsiz teslim ediliyor. Fiziksel mağazalar aslında bir tür showroom amacını taşıyor. Bonobos’un başarısı geçtiğimiz yıl markayı 310 milyon dolara Walmart’ın satın almasını sağladı.

Bir başka örnek de Deepmagic adlı girişim. Qick adını verdiği, aynı AmazonGo gibi işleyen, ama çok daha ufak otonom, kasiyersiz kiosk mağaza konseptini oluşturan firma aslında perakendecilere otonom mağazalar için altyapı hizmeti vermeyi amaçlıyor.

E-ticaret sektörü büyümeye devam etse de önümüzdeki yıllarda, perakende sektöründe devrimsel teknolojik gelişmelere tanık olacağız. Teknolojinin de yardımıyla, müşterilere daha artırılmış bir müşteri deneyimi sunacak geleneksel ve fiziksel mağazacılık varlığını sürdürmeye devam edecek.

Kaynak: https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/ozan-onat/teknoloji-alisveris-deneyimlerimizi-sekillendiriyor

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir