Taylor Swift, yapay zekâyla cinsel içerikli görsellerini üreten şirketlere dava açıyor

Taylor Swift, kendisinin 'rıza dışı' cinsel içerikli deepfake görüntülerini oluşturan şirketlere dava açmaya hazırlanıyor. Bu, tarihte yapay zekâ ile oluşturulmuş görseller yönelik açılacak ilk dava olacak.

Geçtiğimiz günlerde Taylor Swift'i çıplak ve cinsel senaryolarla tasvir eden yapay zekâyla oluşturulmuş birçok fotoğraf yayınlanmıştı. Yayınlandığı gün X'te "Taylor Swift fotoğrafları" ve "Taylor Swift fotoğrafları AI" en çok aratılanlardan oldu. Görüntülerin hızla sosyal mecralarda yayınlanmasının ardından önce Taylor Swift'in hayranları harekete geçti. "Taylor Swift AI" etiketini onun hakkında olumlu mesajlarla doldurdu ve "Taylor Swift'i Koruyun" hashtag'i de X'te trend olmaya başladı. Birsüre sessiz kalan Taylor Swift ise sessiz bir şekilde avukatlarını harekete geçirdi. 

Sosyal medya platformu X, şarkıcının yapay zeka tarafından oluşturulan açık görsellerinin sitede dolaşmaya başlamasının ardından Taylor Swift'in aranmasını engelledi. Ancak bu durum fotoğrafların yayılmasında bir engel oluşturmadı. Bu sorun Beyaz Saray'ın da dikkatini çekti. Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre bir brifing sırasında, "Gevşek yaptırımların kadınları orantısız bir şekilde etkilediğini ve ne yazık ki ezici hedefler olan kız çocuklarını da etkilediğini biliyoruz" dedi. 

Şu anda derin sahte görüntülerin paylaşılmasına veya oluşturulmasına karşı herhangi bir federal yasa bulunmamakla birlikte, eyalet düzeyinde bu sorunla mücadele etmek için adımlar atıldı. Ünlü sanatçı Taylor Swift'in fotoğraflarına bu süreçte tedbir çıkarttı. Tedbir, çıplak veya cinsel içerikli "dijital sahteciliklerde" tasvir edilen sanatçının "sahteciliği dağıtmak amacıyla üreten veya bulunduran kişilere" veya materyali rızasıyla yapılmadığını bilerek alan kişilere karşı hukuki ceza talep etmelerine olanak tanıyacak.

Yapay zekânın bu kötüye kullanımı en başından beri çoğu insanın korkulu rüyalarındandı. Tarihe yapay zekâya açılan ilk dava olarak adlandırılan bu emsal davanın sonucu merakla bekleniyor. Bu davanın sonucu ne olur bilinmez ama ABD başta olmak üzere birçok ülkede yapay zekâyla ilgili hukuki kısıtlamaların getirileceği kesin.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir