Steve Jobs'tan Jay Z 'ye Okulu Yarım Bırakanlar: Nasıl Başarılı Oldular?

Bu yazı dizimizde okul eğitimini yarıda bırakan ancak bunun kişisel gelişim ve 'farklı düşünmeye' engel olmadığını gösteren bazı başarı hikayelerini mercek altına alacağız. Hem zaten kim dedi ki yaratıcı düşünme her zaman okul sıralarında gelir diye? Başarı hiç bir zaman vazgeçmemek ve yeni koşullarda en iyisini yapabilmekten gelir kanımca. Bu yazının amacı evet şimdi hep beraber okulları bırakıyoruz değil tabi ki okulda aldığınız eğitimi tamamlarken kendinizi kreatif düşünceye ve yeni fikirlere de açmanız gerekliliğini birazda olsa hatırlatmaya çalışmak. Gelin şimdi hep beraber o istisnalara bir göz atalım:
Bill-Gates

Bill Gates

Bill Gates üniversite eğitimi için 3 okula başvurmuş: Harvard, Princeton, and Yale. Ve tabi üçünden de kabul gelmiş. Harvard'ı seçen Gates, yurt odasında arkadaşı Paul Allen ile “Micro-soft” adı altında bir ortaklık geliştirmek için uğraşırken, Albuquerque-New Mexico'da ilk dükkanlarını açık dünyanın ilk kişisel bilgisayarlarından birisi olan Altair Bilgisayarının üreticisi ve kendilerinin ilk müşterisi olan Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) için programlama dili olan Altair BASIC için çalışmaya başlamışlar. Gates , ilk etapta okul ve iş dengesini kurmaya çalışsa da bir süre sonra (CEO olduktan sonra) 3.sınıfta okulu bırakmaya karar vermiş. Bu arada Gates 2007 yılında Harvard'dan bir Onur Doktorası almış.
maxresdefault

Steve Jobs

Evet Steve Jobs, bir çoğumuz okul bıraktığından haberdarız, adına kitaplar yazılan sinema filmleri yapılan bu adam aslında kendi hayatını kendi markasının motto'su ile özetliyor: 'think different' Ve böylelikle kalbini ve iç güdülerini dinleyen bu adam ders programında zorunlu olarak alması gereken dersleri sıkıcı bulduğu için Reed Üniversitesinde ki derslerini bırakarak gerçekten ilgilendiği derslere yöneldi, dans, Sheakspeare ve yazı sanatı. Özellikle kaligrafi derslerinin faydasını nasıl gördüğünü ise Stanford Üniversitesinde ki epik konuşmasında şöyle dillendirmişti: “Serif ve Sans-serif yazı karakterlerini farklı yazı kombinasyonlarında farklı boşlıkları ve bir tipografiyi nelerin harika bir biçime soktuğunu öğrendim... 10 yıl sınra ilk Macintosh bilgisayarı tasarlarken hepsi bana fayda sağladı ve tüm bu tasarımrı Mac'te kullandık. Aynı zamanda o epik konuşmada Jobs okulu bırakma nedeni olarak ailesinin parası aslında kendine değer kattığını düşünmediği bir şeylere harcadığı için kötü hissetmesi olarak açıklamıştı. Bazen hayatta aldığınız eğitimin size bir şekilde uymadığını hissedersiniz, tam da bu nokta da önemli olan aslında ne yapabileceğinize odaklanıp cesur davranmak ve risk almaktır. Hayatta risk almadan yaptığımız şeylerin size neler kattığını düşünün. Steve Jobs'a gerçekten faydasını görmediğine inandığı bir eğitimi tamamlamak Dünyanın en değerli markası sayılan Apple'i yaratma fırsatını tanıdı.
oprah

Oprah Winfrey

Tam da Steve Jobs’dan 3 yıl sonra Stanford’da başka bir epik konuşma Oprah Winfrey tarafından yapıldı. Tennessee State University ikinci sınıfta ve 19 yaşında Tv sektörüne nasıl girdiğini anlatıyordu Winfrey “ Saat 11’de sokağa çıkma yasağım varken akşam 10.00 haberlerini sunan tek TV sunucusu bendim. Cidden babam haberler 10.30’da bitiyor 11.oo’de evde olacaksın derdi.” Okuluna devam ederken Winfrey ‘in TV kariyeri gelecek vaadediyordu.Bitirmesi için kalan tek bir dersi için uğraşan Winfrey okulu bırakmaya karar verdi ve 22 yaşında Baltimore’da haber sunmaya başladı. Winfrey ‘nin Baltimore kararı ve sonrası parlayan yıldızı ona şimdi 3.1 milyar dolarlık bir servetin sahibi olmasını sağlarken okulunu bırakma kararıyla uzalaşamayan tek bir insan vardı o da babası. O nedenle Oprah konuşmasında babasına da değinmiş ve şöyle demiş: “Babam bana iki ismimle seslendi: Oprah Gail ..mezun olmadan ne yapabileceğini bilmiyorum. Bende babama ‘ama baba bir talk show sunucusuyum’ dedim o da bana mezniyet derecen olmadan başka bir iş alıp alamayacağını bilmiyorum dedi” Sonrasında 1987’de Winfrey kalan dersini vermek ve diplomasını almak için Tennessee State University ‘e geri döndü.
Jay Z Performs At O2 Arena In London

Jay Z

Jay Z genelde sanatçı kişiliği ile öne çıksa da aslında başarılı bir girişimci. Kendi kayıt şirketi Roc-A-Fella ve yetenek ajansı Roc Nation ve sonrasında kendi giyim markası Rocawear, ve sonrasında müzik yayın servisi Tidal’i tekrar açarak Jay Z yani Shawn Carter geniş bir girişimci kişisel tarihine sahip bir yetenek. Bunların dışında Brooklyn’de büyüyen Jay Z lise eğitimini tamamlamadan okulu bırakmış. 2013’t bir röportajında uyuşturucu satmanın ona bütçeleme gibi bazı yetenekler kazandırdığını (ekstrem örnek) ifade eden Jay Z bir şekilde sonu ya hapishane ya da ölüm olan bu kapandan çıkması gerektiğini farketmiş. Jay Z’nin çıkış stratejisi olan müzik endüstrisi ona 2015’te net 550 milyon dolar bir servet kazandırmış. Etkileyici değil mi? Başarı hikayeleri dinlemek her zaman çok güzeldir. Biz hikayelerin sonuna geldik, şimdi sıra sizin hikayenizde :)
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir